Yadıma düştü Kerkük
Etkinliğe Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Orta Doğu bölgesi ve ülkeleriyle ilgili danışmanı Erşat Hürmüzlü , Kerkük Vakfı Başkanı İzzettin Kerkükve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Hüseyin Öztürk de katıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğünce, Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’nda “Yadıma Düştü Kerkük” gecesi düzenlendi. Etkinlikte konuşan Türkmeneli İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Savaş Avcı, Türkiye’nin, Türkmenler üzerinde tarihten gelen bir sorumluluğu olduğunu belirtti. Avcı, etkinliği, Türkmeneli’nde yaşayanlara, Türkmenler ve 75 milyon Türk’ün yanlarında olduğunu göstermek amacıyla düzenlediklerini ifade ederek, etkinlikte Türkmeneli’nde yaşayan insanların çilesini, içinde bulundukları zor durumu, türküler ve hoyratlarla anlatmaya çalışacaklarını kaydetti. Etkinlikte bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Ortadoğu bölgesi ve ülkeleri ile ilgili danışmanı Erşat Hürmüzlü de Türkmeneli topraklarında bir asırdır çile çekildiğini, göz yaşı döküldüğünü ifade ederek, “Irak topraklarında askeri dehalar, kültür değerleri yetiştiren ve büyük hizmetlerde bulunan Türkmen mevcudiyeti ilelebet kalacaktır, devam edecektir. Bundan hiç şüpheniz olmasın” dedi. Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu ise Kuzey Irak ile ticari ilişkileri desteklediklerini belirterek, “ancak, MGK’nın aldığı kararın bütün unsurlarla görüşmek için alınan bir karar olduğunu, sadece Talabani ve Barzani ile görüşmek için alınan bir karar olmadığını” söyledi. Soylu, yüzde 98’i Türk olan Telafer’de geçmişte yaşanan olayların hafızalardan silinmediğini ifade etti.

Büyük ilgi vardı
CRR fuaye salonunda Kerkük ile ilgili bir de resim sergisinin açıldığı etkinlik kapsamında, Kerkük’ü konu alan “Türkmeneli’ne Yolculuk” adlı belgesel filmin gösterimi yapıldı. Etkinlikte, Kerküklü mahalli sanatçılar tarafından Türkmen müziğinin özgün türleri, melodileri ud, kanun, keman, bağlama, bendir, tef, darbuka gibi çalgılar eşliğinde gerçekleştirilen konserde seslendirildi. Etkinlik Türkmeneli TV’den canlı yayımlandı.

Kerkük Türk kalacak
Türkmeneli İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Savaş Avcı, “Kerkük’te hak iddia edenlere buradan sesleniyorum; Kerkük’ün Türk kimliğini değiştirmeye gücünüz yetmeyecek” dedi. Türkmen davasının yalnızca Türkmeneli’nde yaşayanların değil, 300 milyon Türk’ün davası olduğunu dile getiren Avcı, şöyle konuştu “Misak-ı Milli sınırları içinde olmasına rağmen 1926’da sınırın diğer yakasında kalan vatandaşlarımıza sahip çıkmak, Türkiye’nin tarihten gelen bir sorumluluğudur. Kerkük’te hak iddia edenlere buradan sesleniyorum; Kerkük’ün Türk kimliğini değiştirmeye gücünüz yetmeyecek. Çünkü Kerkük Türk’tür, Türk kalacak”