İstanbul'daki Suriyeliler için süre uzatılıyor mu?

İstanbul'daki Suriyeliler için süre uzatılıyor mu?
İstanbul Valiliği'nden Suriyeliler için yapılan uyarının son günü gelirken birçok Suriyelinin şehri terk etmediği görüldü. Sürenin uzatılması için valiliğe çağrı yapılırken akıllara İYİ Partili Ümit Özdağ'ın konuya ilişkin açıklamaları geldi.

İstanbul'da kaydı olmayan Suriyelilerin kayıtlı olduğu illere dönmesi için 20 Ağustos'a kadar verilen süre yarın doluyor. 

İstanbul Valiliğinden alınan bilgiye göre düzensiz göçle mücadele çalışmaları devam ediyor.

Valilik, 1 Ağustos'ta yapılan açıklamadan bu yana il genelinde kamu kurumları ile koordinasyon halinde çalışmalar sürdürüldüğü bilgisini paylaştı. Daha önce 20 Ağustos olarak belirlenen sürenin yarın itibariyle dolacağını kaydeden valilik bu tarihten sonra nasıl strateji izleneceğine dair kamuoyunun bilgilendirileceğini de duyurdu.

İstanbul Valiliği'nden daha önce yapılan yazılı açıklamada, "Düzensiz göçle gelen 12 bin 474 yabancı uyruklu kaçak göçmen, bakanlığımızın belirlediği Geri Gönderme Merkezlerinin bulunduğu illere sevk edilmiştir. Bu kapsamdaki yabancıların ülkelerine geri gönderme işlemleri sevk edildikleri merkezlerde sürdürülmektedir. Aynı dönemde, hiçbir ilde kaydı bulunmayan 2 bin 630 Suriyeli, bakanlığımızın belirlediği illerdeki Geçici Barınma Merkezlerine sevk edilmiştir. Başka illere kayıtlı Geçici Koruma Kapsamındaki Suriyelilerin, kayıtlı bulundukları illere dönüşleriyle ilgili süreç devam etmektedir." ifadeleri kullanılmıştı. 

"EVDEN ÇIKMIYOR, İŞE GİTMİYORLAR"

Suriyelilerin kayıtlı oldukları illere gönderilmeleri ile ilgili verilen sürenin yarın dolmasına ilişkin  Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkan Vekili Avukat Abdullah Resul Demir, 20 Ağustos olarak belirlenen sürenin yeterli olmadığını bu sürenin uzatılması gerektiğini söyledi.

Sürenin sınırlandırılmasından dolayı birçok Suriyelinin evinden çıkmadığını, işe gitmediğini aktaran Demir,  "İnsanlar 'yakalanırız, gönderiliriz' korkusuyla dışarı çıkmıyor, işe gitmiyor. Biz bu taleplerimizi AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Leyla Şahin Usta’ya da ilettik. Kendisi böyle bir uzatma olabileceği ihtimalinden bahsetmişti ancak net bir şey yok" diye konuştu. 

"GAZ ALMA OPERASYONU"

Valiliğin çağrısına rağmen Suriyelilerin İstanbul'u bir yana, Valiliğin de şehri terk etmeyen ve terk etmek istemeyen sığınmacılar için nasıl bir yöntem belirleneceği ise henüz açıklanmış değil.

Bu konuda yaşanan belirsizliğin devam etmesi akıllara İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ'ın açıklamalarını getirdi.

Özdağ, Valiliğin açıklamasını "Gaz alma operasyonu" olarak nitelendirirken, kararın uygulanamayacağını belirtmişti. Kamuoyunda oluşan 'Suriyeli' tepkisini geçiştirmek için böyle bir hamle yapıldığını belirten Ümit Özdağ, Suriyeli sorunu için sadece İstanbul'da değil tüm şehirlerde önlem alınması gerektiğini vurgulamıştı.

Özdağ, söz konusu açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bence bu bir gaz alma operasyonu çünkü büyük bir tepki var bu tepkiyi düşürmen için ‘mış gibi’ yapıyorlar. Neymiş efendim İstanbul’da kayıtsız olanları şehir dışına çıkarıyorlarmış. Bir kere İstanbul’da kayıtsız olan ne? Türkiye’de kayıtlı mı bunlar? Bir Türkiye’de kayıtlı olan ama İstanbul’da kayıtsız olanlar var. İki Türkiye’de de kayıtsız olanlar var.

Açıkladıkları 560 bin civarında. Peki Binali Yıldırım bir programa çıktı ve bir rakam söyledi 700 bin, bendeki rakamlara göre 750 Suriyeli var.

İçişleri Bakanı İstanbul bakanı mı yoksa Türkiye’nin bakanımı? Mesele sadece İstanbul meselesi değil. Türkiye’de 5.3 milyon Suriyeli var, 500 bin Afgan var. İstanbul’dan çıkarman neyi ifade ediyor."

İlgili Haberler