İstanbul'u bekleyen büyük tehlike!

İstanbul'u bekleyen büyük tehlike!
İstanbul’un en önemli su kaynaklarından Melen Çayı’nın kimyasal atık tehdidiyle karşı karşıya kaldığı öğrenildi. Kocaeli’de yapılması planlanan Kimya Organize Sanayi Bölgesi, Melen Barajı’nın su toplama havzasına sadece 5 kilometre mesafede bulunuyor. Sanayi bölgesinden kaynaklanacak kimyasal atıklarının büyük kirlilik tehlikesi yaratacağı öğrenildi.

İstanbul’un en önemli su kaynaklarından Melen Çayı, kirlilik tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Kocaeli’de kurulması planlanan Kimya Organize Sanayi Bölgesi, Melen Barajı ve su toplama havzasına sadece 5 kilometre mesafede bulunuyor.  Sanayi bölgesinde oluşacak kimyasal atıkların Melen çayı için büyük risk oluşturacağı belirtiliyor.

İstanbul’un en önemli su kaynağı olarak görülen Melen Çayı, kirlilik tehdidiyle karşı karşıya. Sakarya Kocaali’de kurulması planlanan Kimya Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) Melen Çayı’na yakınlığı, Melen Barajı ve su toplama havzasına sadece beş kilometre mesafede bulunuyor. Karasu-Kocaali karayolunun kuzeyinde Kocaali Yalı Mahallesi ile Karasu Kuyumcullu Mahallesi arasında kalan beş bin dönüm alanda kurulması planlanan OSB’de plastik, boya, ilaç, deterjan, kozmetik ve katkı maddeleri üretilecek. Kimya OSB kurulmaması için Kocaali Sivil Toplum Platformu imza kampanyası başlattı.

MİLYARLAR HARCADILAR

Birgün gazetesinden İsmail Arı’nın haberine göre, Kimya İhtisas OSB’nin büyük risk oluşturacağı düşünülen Melen Çayı, su toplama havzası ve Melen Barajı için AKP milyarlarca TL harcadı. Yıllardır bir türlü açılamayan ve baraj gövdesinde oluşan çatlaklar nedeniyle tartışmalara neden olan Melen Barajı’na bir buçuk milyar TL harcama yapıldı.

Melen Çayı’nın ıslahı için de çok sayıda ihale yapıldı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) 2018 yılında Melen Havzası ve Çevre Koruma Projesi için 89 milyon 900 bin TL harcandı. Melen Projesi’nin üç etap haline yapılan isale hattı ihaleleri için de yapılan harcama 701 milyon TL oldu.