İstanbul’u ikinci kez fetheden Atatürk’ün askerlerini gören İngiliz subaydan tarihi itiraf!

İstanbul’u ikinci kez fetheden Atatürk’ün askerlerini gören İngiliz subaydan tarihi itiraf!
İstanbul’un itilaf devletlerinin işgalinden kurtuluşunun 97 yılında, Türk askerlerinin İstanbul’a girişinin ve TBMM adına İstanbul’u İtilaf Devletleri temsilcilerinden teslim alan Yusuf Akçura’nın tarihi fotoğrafları tekrar gündeme geldi.

Bugün İstanbul’un itilaf devletleri işgalinden kurtuluşunun 97. yıldönümü…

24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Barış Antlaşması'ndan sonra, 23 Ağustos 1923'ten itibaren İtilaf kuvvetleri İstanbul'dan ayrılmaya başladı. Son İtilaf birliği ise 4 Ekim 1923 günü Dolmabahçe Sarayı önünde düzenlenen bir törenle Türk bayrağını selamlayarak şehri terk etti.

İtilaf devletleri işgalindeki İstanbul’a 6 Ekim 1923'te ise Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu İstanbul'a girdi ve 4 yıl 10 ay 23 gün süren işgal resmen sonlandı.  

yusuf-akcura-6ekim.jpg

İstanbul’u İtilaf Devletleri temsilcileri ve İngiliz subaylardan, TBMM adına Atatürk’ün görevlendirdiği büyük Türkçü Yusuf Akçura resmen teslim aldı.

İşte her yılın 6 Ekim'i böylece İstanbul'un kurtuluş günü olarak belirlendi ve kutlanmaya başlandı.

İŞGALCİ İNGİLİZ YÜZBAŞINDAN TARİHİ SÖZLER

Türk askerinin şehre girişi ile İstanbul’u teslim eden İngiliz Yüzbaşı Armstrong’un sözleri de tarihe geçti.

Armstrong “Ruhumun isyan ettiğini duyuyorum. Türkler sanki Kanuni Sultan Süleyman devrindeymişler gibi düşünüyorlardı. İngiltere İmparatorluğu şerefinin bütün Asya’ya karşı, çamurlara yuvarlanması gururumu yaralıyordu.” ifadelerini kullandı.

İşte Türk askerlerinin İstanbul’a girişini gösteren o tarihi fotoğraflar:

6ekim-istanbul.jpgasker-istanbul.jpg

İlgili Haberler