İstanbul'un semt isimleri nereden geliyor?

İstanbul'un semt isimleri nereden geliyor?
Türkiye’nin gözbebeği olan sahilleri,sarayları,tarihi dokusuyla kendini diğer sehirlerden ayıran ve Ülkenin en kalabalık nüfusuna sahip olan İstanbul’da sayısız tarihi semt bulunmakta. Mazisi çok eskilere dayanan semt isimleri var ki insanları hayrete düşürüyor.

TAKSİM

Osmanlı döneminde kuzey ormanlarından getirilen suyun şehrin farklı bölgelerine  dağıtıldığı, yani taksim edildiği yer olan Maksem’den adını alıyor.

maksem-1.jpg

KARAKÖY

Karay Yahudileri’nin yerleşmesi ile önce Karay Köy sonrasında ise Karaköy oldu semtin adı.

 

karakoyde-kucuk-bir-gezinti-01.jpg

BAKIRKÖY

Eski dönemlerde “Uzunköy” anlamına gelen “Makrohori” adıyla, zaman içerisinde de Makriköy olarak anılan semt Cumhuriyet döneminde, Atatürk’ün isteğiyle semt isimlerini Türkçeleştirilmesi neticesinde Bakırköy olmuştur.

806x378-chpli-bakirkoy-belediyesinden-skandal-cumhuriyet-meydaninin-adini-1581239414494.jpg

MECİDİYEKÖY

1839’da Balkan göçmenlerine toprak verilmesi için padişah tarafından bu arazi seçiliyor. Padişah Sultan Abdülmecid'in ismi semte veriliyor. 1950’lere kadar Mecidiye Köyü olan bölge zamanla Mecidiyeköy oluyor.

osmanli-padisahi-sultan-abdulmecid-kimdir-ottoman-empire-ottomano-sultano-padishah-abdulmecid-imperial-of-ottomane.jpg

MERTER

İsmini semtte çok fazla arazi sahibi olan Ahmet Merter’den alıyor. Merter Çiftliğine ev sahipliği yapan topraklar zamana iskana açılınca semt de Merter olarak anılmaya başlandı.

EMİNÖNÜ

Osmanlı döneminin en hareketli semtlerinden olan Eminönü, Fatih döneminden itibaren Gümrük Emirliği binasına ev sahipliği yapıyordu. Eminlikönü olan semt zamanla Eminönü oldu

FENERBAHÇE

Semtin adı 16. yüzyıla kadar Kalamış olarak anılmış. 1562’de buraya deniz feneri yapılmış. O tarihten sonra da Fener Bahçesi ismi verilmiş. Günümüze kadar gelmiş.

58d4d6c52269a22d3449fcc0.jpg

MALTEPE

Türkiye’de çok fazla Maltepe olmasının nedenini çok iyi açıklayan bir semt ismi. Türkler eskiden içinde hazine ya da define bulunan küçük höyük biçimindeki toprak yığınlarını "Maltepe" olarak adlandırırlardı. Tarihçi Hammer de bu kıyı şeridindeki bütün tepelere Maltepe dendiğini belirterek bunu desteklemektedir.

HORHOR

Fatih ilçesinde, Aksaray Metro istasyonu yakınlarındaki bu semtin ismi size garip gelebilir.Fatih döneminden geldiği iddia edilen bu semtin ismiyle ilgili bir çok rivayet olsa da en çok bilineni ve kabul göreni şu hikayedir, Fatih Sultan Mehmet semt yakınlarından geçerken yer altından su sesleri duymuş ve buraya bir çeşme yapılmasını istemiş. Emrini de "Buraya bir çeşme yapın baksanıza 'hor hor' su sesleri geliyor" sözleriyle dile getirmiş.

maxresdefault-006.jpg

UNKAPANI

Osmanlı zamanında esnafa un dağıtılan yerin adı Unkapanı olarak kaldı. Ayrıca yağkapanı ve balkapanı gibi bölgeler de varmış ancak zaman içerisinde unutulmuşlar. Sadece Unkapanı kalmış.

5eb93d4c55428710f85412d4.jpg

FLORYA

Reşad Ekrem Koçu’ya göre, İskender Çelebi, Arnavutluk’un Florina kasabasındandı kendisi için inşa ettirdiği ve içinde çok farklı türde çiçek,meyve ağacı ve  bitkinin bulunduğu bahçeye verdiği bu isim, yıllar geçtikçe “Florya” adına dönüştü