TFF başkan adayı Mehmet Büyükekşi'nin yumuşak karnı

TFF başkan adayı Mehmet Büyükekşi'nin yumuşak karnı

GÜREL YURTTAŞ / Yeniçağ

Ancak Koç''un "Yumuşak karnı" dediği, FETÖ''den hakkında dava açılan kardeşi Aykut Büyükekşi...

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, mali genel kurulda TFF başkanlığı için şu anda tek aday konumunda olan Mehmet Büyükekşi ile ilgili olarak FETÖ suçlaması yapmıştı.

Koç, şöyle konuşmuştu:

"Önümüzde TFF seçimleri var. Dün bir toplantı oldu. Bu toplantıya bildiğiniz gibi Kulüpler Birliği''nde Genel Kurul yapılana kadar biz katılmıyoruz. Faydaları da oluyor. 2 adaydan bahsediliyordu, 1 aday çıktı. Tarihin en garip, en duyarsız, futbolun menfaatlerine en uzak, kullanılmaya en elverişli bir TFF ile buraya kadar geldik. Beterin beteri var konumuna gelmekten korkuyorum. Tüm kulüplere sesleniyorum. Futbolla alakası olmayan, iş dünyasının bir mensubunun futbol dünyası olan insanlara danışmadan, 1-2''sine danışarak, Cumhurbaşkanımıza isim götürerek, ''Bu kişi TFF Başkanı olsa iyi olur'' denmesini anlamıyorum. Sayın Cumhurbaşkanı böyle istiyor denilerek bize sunulması, kabul edebileceğimiz bir durum değil. Süreç yönetimi olarak söylüyorum. Aynı kişi, bir evvelki TFF''nin oluşumu ve kurgulanmasında da rol alan kişidir.

Çıktığım televizyon programında, bundan sonra TFF Başkanı olacak kişinin dik durabilecek bir konumda olması gerektiğini ve yumuşak karnının olmaması gerektiğini ifade etmiştim. Burada her kelimeyi dikkatli seçmem gerek. Argümanın nereye gitti belli. Devletimiz, kamuya personel alırken o kadar ince, detaylı sorgulamalar yapıyor ki. Bir daha bu söz konusu terör örgütüne mensup kimsenin memur olmaması için müthiş bir filtreden geçiriliyor.

Telefonunda By-lock çıktığı için büyük sıkıntılar yaşadığını bildiğimiz kişiler var. TFF bana göre; kamu değil belki özel ama aynı hassasiyet ve incelikle, yönetimden personele kadar belirlenmesi gerek. Fenerbahçe olarak biz bunu gündeme getirmek zorundayız. Çünkü biz bu örgütün saldırısına uğradık. İtibarımız, saygınlığımız zedelendi, yerle bir oldu. Belimizi büktüler. Yeni yeni toparlanıyoruz. Masum insanları hapse tıktılar. Türk futbolunda bana göre bu örgütün unsurları halen devam etmektedir.

Şu anda 1 kişi adaydır. Sevdiğim, saydığım, dost olan biridir. Kendisiyle de paylaştım, yani arkadan konuşmak yok. Fenerbahçe''nin hassasiyetini TFF''nin bir şehrin takımının etrafında yapılandırılmasıyla ilgili duyduğumuz rahatsızlığı herkes biliyor. TFF''deki kişilerin ailesinden kimsesinin bu yapıyla bir ilişkisi olmamalı. İlerleyen günlerde tek tek ifade etmek zorunda kalacağız belki. Yeni bir aday bulunması ivedilikle şarttır. Hiçbir şüpheye mahal vermemek için bu gerekmektedir.

Bende olan bilgiler çerçevesinde sayın adayın, aday olması diğer kişilerin hakkını yemektir. Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum. Sizin isminiz kullanılarak bazı şeyler söyleniyor. Lütfen bu hatadan dönelim. Söz konusu adayla sıkıntım yok. Hatta dostumdur. Ama elimdeki bilgiler sebebiyle söylüyorum; yumuşak karın oluşturulabilecek bir durum söz konusudur. Bütün Fenerbahçelilerin konuyu da takip etmesini istiyorum. "

Mehmet Büyükekşi ise bugün yaptığı bir açıklamayla Koç''a cevap verdi. Büyükekşi, şu ifadeleri kullandı

"Seçim atmosferlerinde maksadını aşan, ya da farklı ajandaları olan sözler sarf edebilirsiniz. Cümleye dostum diye başlayıp sorumsuzca davranabilirsiniz. Nasıl olsa, seçimlerden sonra gönlünü alırım yanılgısıyla hırslarınıza yenik düşebilirsiniz. TFF''ye baskı kurmak, kulüp stratejinizin bir parçası dahi olabilir. Ama bu yeni dönemde bunların işe yaramayacağını nezaketle belirtmek isterim. Biz, hiçbir şart altında kimseye ve hiçbir kulübe ayrıcalık göstermeyeceğiz, her kulübe eşit mesafede duracağız.

Son dönemlerde bir kişi veya kurum hakkında olumsuz bir intiba yaratmak istenildiğinde hep aynı argümanlar kullanılır. Çamur at izi kalsın yöntemi uygulanmaya çalışılır. Ben kamuda yıllardır hizmet vermiş ve vermeye devam eden biriyim. Türkiye ihracatının yönetimi ile görevlendirilmiş, bu görevi alırken seçimle ve %100 mutabakatla gelmiş ve tüm dünyada bu ülkenin değerlerini temsil etmek için yetkilendirilmiş biriyim. Ben bu ülkeye olan sevgimi, sadakatimi, maddi ve manevi değerlerimi çoktan ispatladım.

Birlik, beraberlik ve dostluk prensibimi koruyabilmek için şimdilik bu kadarı yeter. Kişilik haklarıma yönelik bu gibi söylemlerde bulunan tüm şahıslarla ilgili hukuki haklarımı ise saklı tutuyorum. Bu hassas günlerde dostluk ve kardeşlik ortamını korumak hepimizin yararınadır."

İŞTE BÜYÜKEKŞİ''NİN YUMUŞAK KARNI: KARDEŞİ AYKUT BÜYÜKEKŞİ

Ali Koç''un adaylığını koyan Büyükekşi''nin yumuşak karnı dediği kişinin kardeşi Aykut Büyükekşi olduğu ortaya çıktı. Aykut Büyükekşi, aynı zamanda Mehmet Büyükekşi''nin iş ortağı.

FETÖ İÇİN BİR DESTE PARAYI HALININ ÜZERİNE SERPMİŞ!

Sabah gazetesinin internet sitesinde 16 Mayıs 2020''de çıkan bir haber aynen şöyle:

FLO gibi ünlü ayakkabı firmasını bünyesinde bulunduran Ziylan Ayakkabıcılık’ın Yönetim Kurulu üyesi Aykut Büyükekşi hakkında ‘Fetullahçı Terör Örgütü’ne üye olmak’ suçundan dava açıldı. İşadamı hakkında hazırlanan iddianamede bir tanığın ifadesi çok dikkat çekti. Tanık, 17/25 Aralık ardından örgüt mensuplarıyla yapılan bir toplantı sırasında Büyükekşi’nin örgütün maddi sıkıntılarından bahseden Ertuğrul isimli eyalet imamından söz isteyerek ''Madem gün birlik günü, dava günü ise'' deyip cebinden bir deste para çıkararak halının üzerine serptiğini ileri sürdü.
FLO gibi ünlü ayakkabı firmasını bünyesinde bulunduran Ziylan Ayakkkabıcılık''ın Yönetim Kurulu üyesi Aykut Büyükekşi hakkında ''Fetullahçı Terör Örgütü''ne üye olmak'' suçundan iddianame düzenlendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı''nca hazırlanan iddianamede, Büyükekşi''nin örgütün kontrolünde kurulduğu ve yönetildiği tespit edilerek KHK ile kapatılan İhracatçı ve Sanayici İş Adamları Derneği (İHSANDER)''nin kurucularından olduğu, derneğin 29 Aralık 2013 tarihinde yapılan genel kurul toplantısına yönetim kurulu başkanı olarak katıldığı ve derneğin Genel Kurul Sonuç Bildirimi''ni 19 Ocak 2014 tarihinde İstanbul Valiliği''ne teslim ettiği kaydedildi.


Yine şüphelinin FETÖ kontrolündeki TUSKON''un firari başkanı Rızanur Meral tarafından verilen Marmara İş Hayatı Dernekleri Federasyonu''ndan yönetim kurulu başkan vekilliği, saymanlık, asil ve yedek üyelik görevlerinde bulunduğu belirtildi.

Şüphelinin, örgüte müzahir eğitim kurumlarından Hisar Eğitim Turizm Sanayi Dış Ticaret A.Ş. ve Fetih Öğretim İşletmeleri A.Ş. unvanlı şirketlerde ortaklıklarının olduğu ve bu şirketlerde yöneticilik yaptığı kaydedildi.

Şüpheli Aykut Büyükekşi''nin 1 Mart 2014 tarihinde İstanbul''da gerçekleştirilen Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) 5. Olağan Genel Kurulu''na katıldığı belirtildi.

İddianamede, şüpheli Aykut Büyükekşi''nin FETÖ''nün ana çatı soruşturması kapsamındaki tepe yöneticileri Halit Esendir, Hamdullah Bayram Öztürk ve Mustafa Muhammet Günay ile 2007-2011 yılları arasında irtibatının tespit edildiği belirtildi.

Şüpheli Aykut Büyükekşi''nin 2004-2007 yılları arasında Kaynak Holding A.Ş. unvanlı holdingte yönetim kurulu üyesi olduğu, Kaynak Holding''in ise FETÖ''ye yönelik olarak yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar sonucunda örgütün en önemli finans kaynağı bir kuruluş olarak tespit edildiği kaydedildi.

İddianamede, şüpheli ile ilgili ihbarda bulunan bir şahıs, Aykut Büyükekşi''nin Fetullah Gülen cemaatinin üst düzey yöneticilerinden ve örgütün de gizli kasası olduğunu, kurban, burs ve hibeleri örgüte ilettiğini, cemaatten kendisine istihbarat akışı olduğunu ve Zaman Gazetesi vasıtasıyla gerçeğe aykırı haberler yaptırdığını, örgüte finansal destek sağladığını, firmanın kayıtlarının usulsüz olduğunu ve gayri resmi çeklerini tahsil ettiğini ileri sürdü. Şahıs ayrıca, cemaatin yönlendirdiği kişi, kurum ya da kuruluşlara zekat olarak ayakkabı gönderdiğini, TUSKON''un her toplantısına şirketi temsilen katıldıklarını, TUSKON''dan heyetlerin de kendilerine geldiğini ifade etti.

İhbarda adı geçen şahıslardan M.Ş. ve A.İ.''nin bilgilerine başvurulması ardından şahıslar Aykut Büyükekşi''nin Fetullah Gülen''in cemaatine yakın olduğunu, cemaatin sohbet toplantılarına gittiğini, şirket adına cemaate resmi makbuzlu yardımlar yaptığını beyan etti.

Şüphelinin sahibi olduğu Ziylan Ayakkabıcılık şirketine ilişkin düzenlenen MASAK raporunda, Büyükekşi''nin şahsi hesaplarında ve ortak olduğu şirket hesaplarında yapılan incelemelerde; FETÖ''ye doğrudan para aktardığına veya finans sağladığına ilişkin bir tespitin olmadığı, ancak şahsın 2004-2007 tarihleri arasında Kaynak Holding Yönetim Kurulu üyesi olduğu ve adı geçen holdingte yüzde 8 ortaklığı bulunduğu kaydedildi.

İddianamede, ortaklığını 8 Kasım 2006''da devrettiğinin tespit edildiği, yine MASAK tespitlerinde Aykut Büyükekşi''nin ortağı olduğu Prizma Eğitim Sağ. Mat. Turizm İth. İhr. San. ve Tic. A.Ş. unvanlı şirketin iki çalışanının açık kaynak bilgilerinden ''Fetullah Gülen Okulu'' ya da ''Gülen Hareketi Okulu'' olarak nitelendirilen ABD''de kurulu bazı kuruluşların Türkiye''de açılan hesaplarına para transfer ettiklerinin tespit edildiği anlatıldı.

FETÖ kapsamında beyanlarda bulunan bir tanık, 17/25 Aralık''tan sonra dershane kapatması mevzusu gündeme gelince Ertuğrul isimli eyalet imamı, bölge imamlarına tüm esnafın Hüseyin Bulut Yurdu''nda toplandıkları, günün birlik günü olduğunu söylediğini kaydetti. Burada konuşmalar sırasında Aykut Büyükekşi''nin Ertuğrul''dan söz isteyerek ''Madem gün birlik günü, dava günü ise'' deyip cebinden bir deste para çıkararak halının üzerine serptiğini, devam eden yurt inşaatı için de ''bana uğrayın'' dediğini, diğer arkadaşları da maddi manevi inşaat alanında görmek istediğini söylediğini belirtti.

Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan bir başka şüphelinin ise ifadesinde, "... Benim buradaki görevim İstanbul ilinde örgüt tarafından Başakşehir adı verilen bir bölgede bulunan esnaf ve iş adamlarından himmet ve burs adı altında para toplamak idi... Burada tanıdığım ve isimlerini hatırladığım esnaflar şunlardır; ... Aykut Büyükekşi…

İstanbul İkitelli ilçesinde bulunan FLO distribütörünün sahibi bir şahıstı. Bu şahıs o dönem ayın başında 20 bin TL, ayın sonunda 30 bin TL himmet parası verirdi... Ben bu esnaf şahıslardan 2012 yılının Nisan ayından 2014 yılının tam ayını hatırlayamadığım tarihine kadar himmet parası almaya devam ettim. İfade içeriğinde belirttiğim esnaf-iş adamı şahısların hemen hemen hepsi 17-25 Aralık sürecinden sonra da himmet parası vermeye devam ettiler..." demesi dikkat çekti.

Yine bir soruşturma kapsamında şüpheli sıfatıyla ifade veren bir başka şahıs; "...Gaye Uluslararası Öğrenci ve Kültür Derneği ile İhracatçı ve Sanayici İş Adamları Derneğine üye yapıldım. 17-25 Aralık sürecinden önce cemaat yapılanmasına bağlı Aykut Büyükekşi ve Ö.D. adlı şahıslar benim iş yerime bir iki sefer gelerek cemaat ile ilgili konuşmalar yaptılar. Bana ülkeye ve millete faydalı işler yaptıklarından bahsediyorlardı. Bu şahıslar tarafından bu derneklere üye yapıldım… Aykut Büyükekşi cemaatte önemli bir konumdaydı. Yetkili ve etkili birisi gibi gözüküyordu. Bu şahsın da 17-25 Aralık sürecinden sonra yavaş yavaş bu yapıdan uzaklaştığını duydum" dedi.

Şüpheli Aykut Büyükekşi''nin ifadesine de yer verildi. Büyükekşi ifadesinde, üye olduğu derneklerin o dönemde terör örgütüyle irtibatını bilmediğini, öğrendiğinde ise istifa ettiğini, Bank Asya''da A grubu hissesi olduğunu, 17-25 Aralık sürecinden sonra bankaya kayyım atanınca ve bankanın TMSF''ye devri için A grubu hissenin yüzde 51''i aşması gerektiğini öğrenmesi üzerine, hissesinin devrini bizzat talep ettiğini ileri sürdü. 17-25 Aralık sürecinden sonra örgütle bağını kestiğini, şirket ortaklıklarında emanetçi olmadığını, hisselerini parayla aldığını ve zararına devrettiğini ifade etti.

TUSKON 5. Olağan Genel Kurul Toplantısı''na katılmadığını, ancak Özer Demircan''ın kendisini toplantının yapıldığı binaya çağırarak dernek yönetiminde bulunduğu için belgeyi (Hazirun Listesi belgesini) imzalaması gerektiğini söylediğini kaydetti. Bunun üzerine tutanağı imzaladığını, toplantı ve Rızanur Meral''in yaptığı konuşma sırasında salonda olmadığını, binaya gitmeden önce toplantının ve konuşmaların yapılmış olduğunu ileri sürdü. Aleyhine ifade veren şahıs ile arasında dava bulunduğunu, iddialarının bu nedenle husumet kaynaklı iftira olduğunu savunarak suçlamayı reddetti.

Savcılık, Büyükekşi''nin 1 Mart 2014 tarihinde saat 09.29-13.26 aralığında soruşturmaya konu toplantının yapıldığı WOW Otel ve CNR Metro İstasyonu''ndan baz sinyali verdiğini, bu tespit ışığında şüphelinin TUSKON''un söz konusu toplantısına katıldığı sonucuna varıldığını kaydetti.
Savcılık, şüphelinin örgütsel kabul edilen eylemlerinde çeşitlilik, süreklilik ve yoğunluk kriterlerinin gerçekleştiği ve örgütle kurduğu organik bağını devam ettirerek soruşturmaya konu suçu işlediği, sonuç ve kanaatine varıldığını belirtti.

Şüpheli Aykut Büyükekşi hakkında ''FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma'' suçundan ceza talep edildi. İşadamı ilerleyen günlerde İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi''nde hakim karşısına çıkacak.

AKP''Lİ METİN KÜLÜNK DE UYARDI

Mehmet Büyükekşi''nin adının gündeme gelmesinin ardından AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Metin Külünk''ün de uyarıda bulunduğu ortaya çıktı.

Metin Külünk sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

"15 Temmuz sonrası hakkında kırmızı ByLock listesinde olduğu iddiası bulunanlara birilerinin ilgi ve alâkası yoğunlaşmış. TFF seçimlerini FETÖ''nün mağdur ettiği tüm kulüpleri dikkatle takip etmeye ve süreci olumlu şekilde yönetmeye davet ediyorum. Kim, kimler adına TFF Başkanlığına adaylık hazırlığı yapıyor? FETÖ kendisi için dev bir kaynak gördüğü Türk sporunu ele geçirmek için hareketli.  TFF üzerinden Cumhur İttifakı''na ve Sayın Cumhurbaşkanımıza zarar verme peşinde olanlar kimler dikkatle takip etmeliyiz."

 

Yazarın Diğer Yazıları