İşte aşı pasaportuna dahil olan aşılar

İşte aşı pasaportuna dahil olan aşılar
Korona virüs salgınında aşılama çalışmalarına geçilmesinin ardından tartışma konusu olan aşı pasaportu ile ilgili son durum merak ediliyor. Peki, hangi aşılar, Avrupa tarafından onaylandı. Türkiye’de uygulanan Sinovac ve BionTech bu listede var mı? İşte cevabı…

İşte aşı pasaportuna dahil olan aşılar

Türkiye’de sırası gelen vatandaşlar, öncelik durumlarına göre aşılanmaya devam ediyor. Ülkemizde şu ana kadar 2 aşı, Sinovac ve BionTech’in uygulaması gerçekleştiriliyor. Dünya genelinde de aşılama çalışmaları hızlı şekilde devam ederken, bir yandan da aşı pasaportu tartışmaları sürüyor.

Türkiye’de aşılarını yaptıran vatandaşlar, kendi uyguladıkları aşıların aşı pasaportuna dahil olup olmadığını merak ediyor. Peki, Sinovac ve BionTech aşı pasaportuna dahil mi? İşte cevabı…

SİNOVAC LİSTEDE YOK, BİONTECH LİSTEDE

Öncelikle aşı pasaportunu açıklamakta fayda var. Basit bir şekilde anlatmak gerekirse aşı pasaportu, bir ülkeden herhangi bir ülkeye seyahat etmek için Kovid-19 aşısı olduğunuzu kanıtlamak için kullanılan belgeye denir. Bu belgenin zorunluluğu ile ilgili insanlar ikiye bölünmüş durumda. Kimileri bu pasaportun uygulanmasını desteklerken ve çok sağlıklı bir uygulama olduğunu düşünürken kimileri de aşı pasaportunun temelde eşitsizlik yaratan bir uygulama olduğunu düşünüyor.

Avrupa Birliği’nin 27 ülkesinde geçerli olacak aşı pasaportunda sadece Avrupa İlaç Ajansı’nın onayladığı aşıların kabul edileceğinin bildirildiğini söyledik. Şimdiye kadar ise Avrupa İlaç Ajansı, dünya genelinde geliştirilen 4 aşıyı onayladı. Avrupa İlaç Ajansı’nın onayladığı 4 aşı ise; Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZenaca ve Johnson&Johnson aşıları oldu.  

SİNOVAC İÇİN ŞİMDİLİK BİR GELİŞME YOK

Hepimizin bildiği üzere Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZenaca ve Johnson&Johnson aşılarının yanı sıra şu an Rusya''nın geliştirdiği Sputnik V ve Çin''in geliştirdiği Sinovac aşıları da mevcut. Bu iki aşının Avrupa İlaç Ajansı bünyesinde onayı ile ilgili herhangi bir bilgiye rastlamadık. Sinovac ve Sputnik V aşılarının da aşı pasaportuna dahil edilebilmesi için Avrupa İlaç Ajansı tarafından kabul edilmesi gerekiyor. Sputnik aşısı geçtiğimiz ay değerlendirme sürecine girdi fakat şimdilik Sinovac’ın Avrupa Birliği ile bir anlaşması olmadığı ve herhangi bir izin talebinin kamuoyuna açıklanmadığı belirtildi. 

Kaynak: Milliyet Molatic

İlgili Haberler