İşte koronaya karşı generalleriniz… İşin uzmanları sırrı verdi. Bunları mutlaka tüketmelisiniz...

İşte koronaya karşı generalleriniz… İşin uzmanları sırrı verdi. Bunları mutlaka tüketmelisiniz...
Uzmanlar, her insanın vücudunda yeterli miktarda olması gereken vitaminleri içeren besinleri sıraladı. Korona virüs salgınında da işe yarayan bu vitaminler, kilo vermek isteyen insanlara da fayda sağlıyor. İşte vücudunuz generalleri olarak görev yapan o vitaminler…

Korona virüs salgını ile birlikte, vücuttaki vitamin miktarlarının dengesinin önemi de yeniden gündeme geldi. Bazı vitamin ve mineraller hem metabolizmayı hızlandırıyor hem de çeşitli hastalıklara kaşı vücudun savunma ve saldırı görevini üstleniyor.

Sağlıklıyız.com’da yer alan habere göre o vitaminler ve içerdiği besinler şu şekilde:

B vitaminleri

B vitaminleri vücuttaki enerji metabolizmasında birçok önemli rol oynar. B vitaminleri şunları içerir:

B-12

Biotin

Folat

B-6

Pantotenik asit veya B-5

Niasin veya B-3

Riboflavin veya B-2

Tiamin veya B-1

B vitaminlerinden birinin eksikliği, diğer B vitaminlerini etkileyebilir ve bu da bir kişinin

metabolizmasını bozabilir.

B-12, proteinlerin ve yağların metabolizması için gereklidir. Düzgün çalışması için B-6

ve folata ihtiyacı vardır.

Ayrıca B-6 proteini metabolize etmeye yardımcı olur.

Tiamin, vücudun yağ, protein ve karbonhidratları metabolize etmesine yardımcı olur. Yağları, proteinleri ve karbonhidratları işleme yeteneği çok önemlidir. Sağlıklı bir metabolizma, vücudun bu besinleri yağ olarak depolamak yerine enerji için kullanmasını sağlar.

D vitamini

İki çalışma yaşlı kadınlarda ve çocuklarda D vitamini ve kiloya baktı. Her ikisi de daha fazla

kilolu olan katılımcıların, daha az kilolu olanlara göre daha düşük D vitamini seviyelerine sahip olduğunu buldu. Araştırmacılar şu anda düşük D vitamininin obeziteye katkıda bulunup bulunmadığından emin değiller. Diyet, kan şekeri kontrolü ve dışarıda geçirilen zamanın tümü, bir kişinin kilosunda rol oynayabilir. Araştırmalar ayrıca D vitamininin diyabetli kişilerde kan şekerini kontrol etmeye ve insülin direncini artırmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Diğer temel vitaminlerin aksine, insanlar güneş ışığından D vitamini alabilirler. Güneşe güvenli bir şekilde maruz kalmak, D vitamini takviyesi yapmanın en hızlı yoludur.

D vitamini içeren yiyecekler :

Yumurta sarısı

Somon, uskumru ve sardalya gibi yağlı balıklar

Sığır karaciğeri

Süt ve süt ürünleri

Bitki bazlı süt

Bazı mantar türleri

Kalsiyum

Araştırmalar, kalsiyumun sağlıklı bir metabolizma ve kan şekeri kontrolü ve sağlıklı kemikler için hayati olabileceğini öne sürüyor. 2010 yılında yapılan bazı araştırmalar, D vitamini ile birlikte daha yüksek kalsiyum alımının diyetle ilişkili kilo kaybına yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. 2007'de yapılan daha eski bir çalışma, süt kalsiyumunda yüksek bir diyetin, tip 2 diyabetli kişilerde kilo kaybını artırdığını buldu. Bununla birlikte, bunun etkili bir kilo verme stratejisi olup olmadığını belirlemek için daha yeni

araştırmalara ihtiyaç vardır. 

Kalsiyum oranı yüksek yiyecekler:

Süt

Yoğurt

Tahıllar

Portakal suyu

Yeşil yapraklı sebzeler

Badem

Demir

Sağlıklı büyüme, gelişme ve metabolizma için vücudun demire ihtiyacı vardır. Demir, doğru hücre çalışması ve bazı hormonların oluşması için de hayati öneme sahiptir. Kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşımak için demir gereklidir. Kırmızı kan hücreleri, vücuttaki kaslara ve dokulara oksijen taşır. Bir kişinin demir seviyeleri düşükse, kaslarına yeterli oksijen gönderemeyebilir. Oksijeni düşük olan kaslar, olması gerektiği gibi yakıt için yağ yakamazlar. Düşük demir ayrıca vücuttaki optimum metabolizmayı engeller.

Demir kaynakları :

Et

Fasulyeler

Tahıllar

Esmer pirinç

Fındık

Koyu yeşil yapraklı sebzeler

Tofu ve soya fasulyesi

Demir hayati önem taşımakla birlikte, yüksek dozlarda tüketildiğinde de toksiktir. Bu nedenle kişiler, takviyeleri almadan önce demir eksikliği olup olmadığı konusunda bir doktor veya diyetisyenle konuşmalıdır.

Magnezyum

Magnezyum olmadan vücutta enerji üreten kimyasal reaksiyonlar gerçekleşemez. Bu bağımlılık, magnezyumun metabolizma ve enerji üretimi için gerekli olduğu anlamına gelir.

Magnezyum, aşağıdakiler dahil çok çeşitli gıdalarda bulunur:

Fındık ve tohumlar

Baklagiller

Ispanak

Muz

Somon ve pisi balığı

Tam tahıllar

Patates

İnsanlar ayrıca magnezyum takviyeleri de alabilir, ancak bazı sağlık sorunları olan kişilerde

olumsuz etkileri olabileceğinden önce bir doktorla konuşmalıdır.

Kaynak: Sağlıklıyız.com