İşte Merkez Bankası’nın gerçek açık rakamları. Evren Devrim Zelyut belgeleriyle açıkladı

İşte Merkez Bankası’nın gerçek açık rakamları. Evren Devrim Zelyut belgeleriyle açıkladı
Yeniçağ yazarı Evren Devrim Zelyut, son günlerde tartışma konusu olan Merkez Bankası’ndaki açıkla ilgili dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Zelyut, Merkez Bankası’nın 12 Şubat verilerine göre açığın -24,5 milyar dolar olduğunu yazdı.

İşte Merkez Bankası’nın gerçek açık rakamları. Evren Devrim Zelyut belgeleriyle açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan pazartesi günü AKP kongresinde yaptığı konuşmada ‘Şu anda Merkez Bankası''nın döviz rezervi sıfırlandı, sıfırın altına düştü. Göreve geldiğimizde 27,5 milyar dolar döviz rezervi vardı. Şimdi, 95 milyar dolar döviz rezervimiz var." açıklaması yaptı.

GERÇEK AÇIK RAKAMINI AÇIKLADI

Yeniçağ yazarı Evren Devrim Zelyut da, son günlerde tartışma konusu olan Merkez Bankası’ndaki bu açıkla ilgili dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Zelyut merkezin 12 Şubat verilerine göre açığın -24,5 milyar dolar olduğunu yazdı.

Zelyut yazısında; “Burada borç alınan döviz tutarı vadelerine göre ayrılmış durumda. Toplam borç 56,3 milyar dolar. Ancak burada 4 ay-1 yıl arasını dahil etmezsek rakam 56,3-18,4= -37,9 milyar dolar oluyor. Bu da 1-4 ay arası ödenecek borçtur. Sonuç olarak 13,4 milyar dolar net rezervden, borç tutarı olan 37,9 milyar doları çıkartırsak, geriye eksi -24,5 milyar dolar kaldığı ortaya çıkıyor. Türkiye''de rezervin bırakın artıyı, sıfır olması için bir yerden 24,5 milyar dolar para bulmalıyız ki, kasa boş diyelim!” ifadelerinde bulundu.

Zelyut CHP’nin açıkladığı – 57 milyar dolarlık açıkla ilgili olarak da “İktisatçılar net rezervden ödünç alınan paraları yani borcu çıkartırken bazı iktisatçılar da borcun tamamını çıkartıyor. 1-4 ay arası swaplar baz alındığında rakam -24 milyar dolar ama bütün swapları yani ödünç alınan bütün parayı dahil ettiğimiz zamanda son rakam dediğimiz – 57 milyar dolarlık rakama ulaşılıyor. Yani ikisi de doğru” ifadelerini kullandı.

İşte Zelyut’un o yazısı:

İlgili Haberler