İşte saklanan o fotoğraf!

Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in ABD ziyareti sırasında eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman’ın yönetim kurulu üyesi olduğu Atlantic Council adlı kuruluşta bir toplantıya katıldığını, Yılmaz Polat’ın verdiği bilgilere dayanarak kamuoyuna duyurmuştuk. CHP İstanbul milletvekili Ahmet Tan, TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi ve  “Görüşmelerinizin WikiLeaks belgeleriyle ilgisi var mıdır? Bu gezinin amacı ’eyalet sistemi hakkında yerinde bilgi ve görgü artırmak’mıdır? Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla bakanlığınızda eyalet sistemine geçiş ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? Hükümetinizin 2011 seçimleri ertesinde yapmayı vaat ettiği anayasa değişiklikleri arasında eyalet sistemiyle ilgili düzenlemeler de yer alacak mıdır?” diye sordu.
Ergin, bu sorulara cevap veremedi. Yılmaz Polat, biz izindeyken bir haber daha patlattı ve Ergin’in söz konusu toplantıda Edelman ile görüştüğünü teyit ettirdiğini bildirdi. Ergin yine bir açıklama yapamadı. 

***

 
Polat, bize Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman ve 8 hakimin ABD gezisi ile ilgili bilgi, belge ve fotoğrafı da gönderdi. Fotoğraf, Amerikan basınından alınmıştır. Amerikan yetkililerin verdiği bilgiye göre bir ABD Adalet Bakanlığı kuruluşu olan (OPDAT) Office of Overseas Prosecutorial Development Assistance and Training- Denizaşırı Adli Takibatı Geliştirme Yardımı ve Eğitim Dairesi’nin davetlisi olarak masraflar ABD’ye ait olmak üzere, 2-11 Aralık tarihlerinde Washington, Colorado (Denver) ve Arizona’da (Phoenix) eyalet hukuk sistemini inceleyen Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman ile 8 daire başkanı hakim, Türk Hukuk sistemindeki eksiklikleri gidermek için Arizona Hukuk sistemini ideal buldu.
Denver’dan sonra Arizona’ya geçen heyet, Temyiz Mahkemesi Başkanı Hakim Daniel Barker ile görüştü, Yüksek Mahkeme ve Federal Mahkeme’de temaslarda bulundu.
Hakim Daniel Barker, heyetin kendilerine,  “Türkiye’de hukuk sistemimizde halkın güvenini garanti etme konusunda bazı eksikliklerimiz olduğuna inanırız. Bu sebeple büyük ilerleme kaydettiğini bildiğimiz Arizona sistemini inceliyoruz” dediğini söyledi.
Arizona Baro Başkanı John Phelps ve Baro Genel Sekreteri John Furlog da heyete Baro’da bir saat süren bir brifing verdi.
Meksika ile sınırı olan Arizona, Meksika asıllı nüfusun yoğun olduğu bir eyalet.
ABD Adalet Bakanlığı, ziyaretin amacını  “Profesyonel olabilmek” diye tanımladı.
Türk Adalet heyetini profesyonelleştiren Amerikalılar, sosyal faaliyet olarak da Arizona Chase Field’de öğle yemeği yedirdiklerini ve rodeoya gotürdüklerini söylemeyi de ihmal etmedi. 

***

Peki neydi bu OPDAT?
Amerikan Büyükelçiliği’nin İnternet sitesinde  “ABD Adalet Dairesi Yurtdışı Savcılık Geliştirme, Yardımlaşma ve Eğitim Kurumu’na bağlı olarak bir hukuk müşaviri, 2006 yılında ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nde konuşlanmıştır” açıklaması var. 
Amerikan Adalet Bakanlığı’nın İnternet sitesinde ise kısaca OPDAT adı verilen kuruluşun Türkiye’de Dışişleri Bakanlığı ile yakın işbirliği içinde çalıştığı, ABD Büyükelçiliği’nin, Türk Hükümetinin PKK ve diğer terör örgütlerinin işlediği cinayetlere karşı mücadelesine destek verdiği, terörle mücadele mevzuatını geliştirmek ve ceza davalarında, mali dolandırıcılık ve kamu yolsuzluklarında yardımcı olduğu belirtiliyor. 

***

 
odatv’den Barış Terkoğlu, OPDAT’ın Türkiye’deki Amerikalı bir danışman savcının 25-26 Ocak 2007’de İstanbul’da, terör suçları ve organize suçlarla ilgilenen mahkemeleri bulunan sekiz Türk kentinden cumhuriyet başsavcı vekilleri ve dört yargı temsilcisi ile toplantı yaptığını, Aydınlık’tan Mehmet Bozkurt da o savcının Susanne Hayden olduğunu ortaya çıkarmıştı.
Milli Güvenlik Kurulu’ndan tek millet tek devlet açıklaması; Amerika’da eyalet sistemi araştırması...

İşte 2011 Türkiyesi’nin fotoğrafıdır bu...

Yazarın Diğer Yazıları