AKP’nin, AB’den gelen heyete yetiştirmek için çaba gösterdiği TCK 301 ve 305. maddeler üzerindeki değişiklik teklifi, CHP’li TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu’ya takıldı. Ecnebilerin tehditlerine aldırmayan, iktidarın baskılarına kulak asmayan Mumcu, “Acelesi yok. Köksal Toptan gelince o gönderir” dedi.

Türklüğe küfüre onurlu direniş
TBMM Başkanlığı’na vekalet eden CHP’li Güldal Mumcu,Türklüğe hakareti suç sayan
301. maddeyi komisyona sevketmedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türklüğe küfrü suç sayan TCK’nın 301. maddesine ilişkin değişiklik teklifini bu hafta komisyondan, gelecek hafta da Genel Kurul’dan geçirmeyi planlıyor. Ancak Meclis Başkanlığı’na vekalet eden CHP’li Güldal Mumcu’nun düzenlemeyi henüz komisyona sevk etmemesi nedeniyle bu süreç aksayabilir.

Toptan telefon etti
Bunun üzerine devreye giren Toptan, Mumcu’yu telefonla arayarak, düzenlemenin Komisyon’a sevk edilmesini istedi. İçtüzüğe göre Güldal Mumcu’nun teklifi sevk etmesi için süre sınırlaması bulunmuyor. Teklif Adalet Komisyonu’na sevkedildikten sonra üzerinden 48 saat geçmesinin ardından ancak gündeme alınabiliyor.

Acil görmedim
Toptan’ın Cumartesi dönmesi beklenirken, teklifin komisyona geleceği gün ise tam olarak bilinmiyor. Mumcu, AKP’nin Pazartesi sunduğu 301 ve 305. maddelerde eğişiklik öngören teklifi komisyona sevk etmemesine ilişkin eleştirilere ise “Çok acil bir konu olmadığı kanaatindeyim. Meclis Başkanı’nı beklemeyi daha uygun buldum” diye cevap verdi.

AKP rahatsız oldu
AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, 301. maddede değişiklik öngören teklifi Adalet Komisyonu’na sevk etmeyerek bekleten CHP’li TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu’ya tepki gösterdi. Bozdağ, Mumcu’nun hukuka, parlamento ve siyasal geleneklere aykırı bir tutum sergilediğini söyledi. “Hiçbir takdir yetkisi bulunmadığı halde her nedense 2 gündür teklifi havale etmemiştir” diye konuşan Bozdağ, “Hukukumuza, parlamento ve siyasal geleneklerimize uygun düşmeyen, aykırı olan bir hareket ve tutum. Kişisel görüşlerimiz farklı olabilir ama bunu işimize yansıtmamamız gerekir. Anayasa’ya aykırılık iddianız bile olsa buna karar verecek olan komisyondur” yorumunu yaptı.