İşte Türkiye'de çok merak edilen oda

İşte Türkiye'de çok merak edilen oda
Türkiye'de korona virüs aşılarının nereden hangi koşullarda saklandığı merak konusu oldu. CNN TÜRK'ün 5N1K ekibi, aşıların saklandığı odalara giderek, çekim gerçekleştirdi.

İşte Türkiye'de çok merak edilen oda

Korona virüs salgınında büyük umut beslenen aşılar, öncelik durumlarına göre vatandaşlara uygulanmaya başlandı. Ülkemizde de vatandaşlara Sinovac ve BionTech aşıları uygulanıyor. Aşılarla ilgili en çok merak edilen konulardan biri ise hangi koşullarda ve nerede saklandıkları.

Korona virüs salgını başladığı andan itibaren en çok beklenilen şeylerin başında aşı geliyor. Aralık ayından bu yana Türkiye''ye aşı gelmeye başladı. Sağlık Bakanlığı''nın aşı deposunda saklanan aşılar tüm Türkiye''ye dağıtılıyor. 

Doktor Tarkan Mustafa Yamanoğlu yaptığı açıklamada, "Burası bütün Türkiye''nin aşılandığı merkezlerden en büyük olanı. Burada arkadaşlarımız çağrı merkezinde aşıların her bulunduğu dolapta sıcaklık kaydını izliyor.  Önüne düşen alarm durumlarına göre de ilgili sorumluları arayıp aktivasyon başlatıyor. Canlı olarak izleyip arama yapıyorlar" dedi.  

Yamanoğlu''nun açıklamaları şöyle:

Dünyada üreticilerden depomuza aşılar özel araçlarla taşınıyor. Türkiye''nin bütün aşılarının bulunduğu en büyük depodayız. Kuduz aşısı gibi aşıların büyük kısmı burada. Bütün biyoteknolojik ürünler gibi sıcağa karşı hassas durum var.

Biontech''in eksi 80''de rutin olarak saklanma gerekmesidir. Ancak bu rutin saklamanın yanı sıra kullanıcıya ulaştırılıncaya kadar eksi 20 derecede 10 gün 14 gün saklanabiliyor olması 120 saat dolapta tutulabilmesi büyük bir avantaj.

AŞILAR HANGİ KOŞULLARDA BOZULUYOR?

Bu işlem zahmetli bir işlem. Aşıların tek tek kontrol edilmesi gerekiyor. Aşı güvenliğini sağlamak adına yapılan en önemli işlem burada gerçekleşiyor. Yeni paketleme sistemini getiriyor. Aşının bütün yolculuğunu karekod üzerinden takip etme durumuna sahibiz. Her bir dozu temsil eden etiket bulunmakta. 

Aşı bizim depomuza girdiği anda dış kontrolünü yaparız ve sıcaklık kayıtlarını inceleriz. Bir önceliğimiz de şudur: Bizim dışımızda kimse ambalajı açamaz. Bu aşıları karantina alanına alırız. 

"- 18, 20 DERECEDE SAKLANIYOR" 

Sadece kovid aşılarımız değil diğer rutin aşılarımızın da sevkiyatı devam ediyor. Depodan çıkarken her kolinin karekodu okutularak bu ürünün araca yüklendiğinin bildirimini yapıyoruz. 

Aşıyla ilgili çalışan arkadaşlara aşı gönüllüsü deriz. Ana depoda temel olarak 20 personellere yürütüyoruz. 

Burası -18, 20 derecedir. Daha sonra -80 deposuna geçiş yapılıyor. Burası şu an ana sevkiyatı yaptığımız depomuz. Biontech aşıları burada saklanıyor.  

Kapıyı her açtığımızda 10 15 derece hızlı ısınma oluyor bu nedenle uzun süre açmak istemiyoruz kapıyı. Çok hızlı bir şekilde ürünleri alıp kuru buz içine yerleştirip sevkiyatını yapıyoruz.