Türkiye'de iyileşmiş hasta kanıyla korona tedavisi ne zaman başlayacak? Kerem Kınık açıkladı...

Türkiye'de iyileşmiş hasta kanıyla korona tedavisi ne zaman başlayacak? Kerem Kınık açıkladı...
Kızılay Başkanı Kerem Kınık, iyileşen korona virüs hastalarından alınan plazma kan ürünleriyle virüse karşı yeni tedavinin yaklaşık olarak 10 gün sonra başlayacağını duyurdu.

Yeni tip korona virüs salgınındaki dünya genelindeki vaka sayısı 1 milyon kişiye yaklaştı. Dünyada birçok ülke virüse karşı aşı ve ilaç çalışmalarını tüm hızıyla sürdürmeye devam ediyor. Dünyada denenen ve olumlu virüs tedavisinde olumlu ilerleme kaydettiği belirtilen yeni tedavi yöntemi Türkiye'de de uygulanacak.

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, iyileşmiş koronavirüs hastalarından alınan plazma kan ürünüyle tedavinin yaklaşık 10 gün sonra uygulanmaya başlanacağını söyledi. Kınık, "Sağlık Bakanlığımız rehberi yayınladı. Bilim Kurulu kararlarını verdi. Hastalarımızın, şifa bulduktan sonra üzerinden 14 gün geçmesi gerekiyor" dedi.

Kınık, iyileşmelerinin üzerinden iki hafta geçen hastaların yeniden testlerinin yapılacağını aktararak sözlerini böyle sürdürdü:

"Testlerde hastalığın olmadığı belirlenince ilk plazmayı alarak uygun görülen hastalara verilmek üzere hastanelere dağıtımını gerçekleştireceğiz. Bugünden itibaren 10 gün sonra ilk vakalarımızın iki haftası doluyor. Onlarla iletişime geçeceğiz. Altyapımız hazır. Plazma alabilecek altyapılarımız hazır. Özellikle vakaların çok görüldüğü ilk 10 ilimizde yoğunlaştık. Vatandaşlarımız 1 hafta 10 gün sonra ilk bağışlarını verecek."

İYİLEŞMİŞ OLANLAR DİĞERLERİNİN KAHRAMANI OLABİLİR

Korona virüs geçirip iyileşmiş bireylerin zaten bu savaşı kazandığına işaret eden Dr. Kınık, “Onlar zaten bu savaştan kahraman olarak çıkmışlar. Ayaktalar ve plazmalarının içerisinde, hayatın sınırında olan ağır hastaların ihtiyaç duyduğu hazır askerler, antikorlar var. Dolayısıyla o insanlara çok ihtiyaçları var hastalarımızın. Bizim milletimiz dayanışmayı sever, fedakârlıktan kaçınmaz. Ümit ediyorum ki çok özel bir dayanışma örneği olarak önümüzdeki günlerde bu işin de üstesinden geleceğiz” dedi.