İşte tüyler ürperten “infaz indirimi” gerçeği

İşte tüyler ürperten “infaz indirimi” gerçeği
Sözcü yazarı Saygı Öztürk, bugünkü yazısında infaz yasasında yapılan düzenlemeyi köşesine taşıdı. Öztürk, yapılan düzenleme ile suç işleyen birçok kişinin cezaevine girmeden, adliyeden salınabileceğine dikkat çekti.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun, İnfaz Hakimliği Kanunu ve Türk Ceza Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yapılan değişiklikleri inceleyen Saygı Öztürk, korkunç bir sonuca vardı. 

Yapılan değişikliklerle pek çok suçun faili cezaevinin kapısından bile girmeden adliyeden salıverileceği gibi, korona sebebiyle suç ayrımı yapılmaksızın “izinli” sayılayacak mahkumlar arasında kaç kişinin yeni suçlara karışacağı belli değil. Ceren Özdemir’in katili de, cinayeti açık cezaevi mahkumuyken işlemişti.

Endişelere yol açan bir diğer başlıkta değişiklikle infaz hakimlerinin yetkilerinin genişletilmesi. Türkiye’nin “özel yetkili hakimler” eliyle yaşadığı kötü tecrübeleri hatırlatan Öztürk,”umarım tekrarlanmaz” temennisiyle sonlandırdı yazısını.

Öztürk’ün tüyler üreten tabloya ayna tuttuğu yazısının satırbaşları şu şekilde:

SUÇA TEŞVİK GİBİ…

YARGILAMA VAR CEZA YOK!

“Asliye Ceza Mahkemesi kapsamına giren suçlar bakımından, suçlunun cezaevine girmesi neredeyse hayal oluyor. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan sanıklar bakımından yapılan indirimler inanılır gibi değil. Çünkü, hırsızlık, ağır yaralama gibi suçların sanığı ceza alsa bile cezaevine alınmayacak. Yani bir yerde mahkemeler boşu boşuna yargılama yapıyor durumuna düşecek. Birkaç örnek vereyim:

Hırsızlık suçundan 6 yıl hapis cezasına çarptırılan bir sanığın cezası kesinleşse bile yeni düzenleme ile cezaevine girmiyor. Yani, adliyenin ön kapısından girecek, şikayetçi olanın işlemi bile bitmeden, ondan önce adliye binasından ayrılacak. “Olur mu böyle şey?” demeyin, olacak.”

SİLAH ÇEKİP ADAM VURACAK

BİR GÜN BİLE YATMAYACAK

“Sokak ortasında silahını çekip bir kişiyi yaralayan şüpheli, 5 yıl hapis cezasına çarptırıldığında bir gün bile cezaevinde yatmayacak. Yeni düzenleme ile kredi kartı kopyalayan ve bu yolla başkasının hesabından önemli miktarda para çalan kişinin cezaevine girip girmeyeceğini merak ediyorsunuz. Yasanın üst sınırından hapis cezası verilse bile cezaevine girmeyecek. Zimmet, rüşvet suçları da öyle. Yağma (gasp) suçunda, yani biri zorla malınızı sizden alsa bile bazı durumlarda kişiye cezaevi yolu görünmeyecek. Bu durum, “Nasıl olsa cezaevine girmek yok” denilip bazı suçların artmasına da neden olacaktır.”

CEREN ÖZDEMİR CİNAYETİ

FAİLİ GİBİ BİNLERCE KİŞİ “İZİNLİ”

“Koronavirüs nedeniyle açık ceza infaz kurumuna ayrılan mahkumlar iki ay izinli sayıldı. Bu süre gerekirse uzatılabilecek. 45 bin mahkum izne ayrıldı…”

“Burada bazı endişeler var. Bazılarının cezaevine dönmemesi söz konusu olduğu gibi bu süreçte suç işleyebilecekleri de yargı mensuplarının, güvenlik birimlerinin yetkililerinin konuştuğu bir konu. Ordu'da, balerin Ceren Özdemir'in katilinin de açık ceza infaz kurumu mahkûmu olduğunu hatırlatıyorlar. Acaba bu dönemde izinlilerden suç işleyen olacak mı? Göreceğiz.”

“ÖZEL YETKİLİ HAKİMLİK”

GERİ Mİ DÖNDÜRÜLDÜ

“Bundan böyle, kişinin “iyi hali” ve tahliyesinde infaz hakimliği yetkili kılındı. Bu düzenlemenin de mahkum bakımından tehlike oluşturabileceği, yargının mevcut durumda kişilerin tahliyeleri yönünde verdiği bir kararın, infaz hakimlerinin aleyhte kararları ile ertelenebileceği de konuşuluyor.

Özellikle, indirim kapsamına alınmayan suçlar bakımından, kişilerin şartlı tahliye kararlarının infaz hakimleri eliyle engellenebileceği, onları denetleyen hiçbir makamın bulunmadığı da belirtiliyor. Özel yetkili savcılar, hakimler, sulh ceza hakimlikleri uygulamasında Türkiye bunun kötü örneklerini gördü. Ankara'da konuştuğum yargı çevreleri endişelerini dile getirdiler. Dileriz, bu olumsuzluklar yaşanmaz.”