Meğer hepsi uykusuz gecelere neden oluyormuş. İşte uyku sorunun nedeni

Meğer hepsi uykusuz gecelere neden oluyormuş. İşte uyku sorunun nedeni
Bilimsel çalışmalardan çıkan dikkat çekici uyku sorunlarının sonuçları belli oldu. Tüm detaylar haberimizde…

Habertürk Sağlık Yazarı Ceyda Erenoğlu''nun haberine göre; Kısa uyku süresi ve düşük uyku kalitesi gibi uykuyla ilgili problemlerin metabolik, endokrin ve davranışsal değişikliklere yol açarak obezite gelişimiyle ilişkili olduğu bildirildi.

Son yıllarda yapılan çalışmalar hem çocukların hem de erişkinlerin gerek yeme gerekse uyku alışkanlık ve düzenlerinin değiştiğini, uykuda geçirilen sürenin eskiye göre kısaldığını, kilo alımı ve obezite gelişim riskinin arttığını göstermesi bakımından dikkat çekti.

UYKU APNE SENDROMU

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Uyku Bozuklukları Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Füsun Mayda Domaç, "Obezitesi olan kişilerde ''uyku apne sendromu'' gibi uykuyla ilişkili solunum hastalıklarının daha çok görülüyor olması ''tavuk mu yumurta mı ''sorusunu akla getiriyor "diyerek soruna ilişkin bilimsel açıklamalarda bulundu.

NEDEN AZ UYUYORSUNUZ?

Prof. Dr. Füsun Mayda Domaç, yetersiz uykunun, yorgunluk ve fiziksel aktivitede azalmaya neden olarak da obeziteye yol açabildiğini dile getirdi.

Uykunun, insülin salınımı, leptin-gerlin dengesi, enerji harcanması üzerinde etkileri olduğu için kan şekeri dengesi ve kilo kontrolü üzerinde de etkisi bulunuyor. Kısa süre uyuyan kişilerde obezite gelişmesinin farklı nedenleri olduğuna dikkat çekiliyor. Çalışmalar, kısa uyku süresi olanlarda leptin seviyesinin daha düşük olması nedeniyle tokluk hissinin azaldığını, gerlin düzeyindeki artışın ise açlığı artırdığını gösteriyor. Bilimsel çalışmalar, uyku süresi kısa olan kişilerin biyolojik açlıktan çok duygusal açlığa bağlı olarak daha fazla yemek yediklerini, uykusuzluğun iştah üzerine etkileri olduğunu ve uykusuz bireylerin ödüllendirici besin uyaranlarına daha yatkın olduklarını gösteriyor. Az uyuyanların uyanık kaldıkları sürenin daha fazla olması nedeniyle yemek için daha fazla fırsatlarının olması da obezite gelişiminde bir diğer neden olarak dikkat çekiyor. Çeşitli çalışmalar, uyku süresi kısıtlaması yapılan kişilerde beyin görüntülemesinde sağlıksız gıdalara karşı beynin verdiği yanıtın arttığına ve ortaya aşırı yemenin çıktığına işaret ediyor.

İlgili Haberler