İstikşafi görüşmesi nedir? İstikşafi nedir?

İstikşafi görüşmesi nedir? İstikşafi nedir?
Yunanistan ile Ege ve Akdeniz'deki sorunların ele alınacağı istikşafi görüşmelerin 61. turu bugün İstanbul'da başlıyor. 5 yıl aradan sonra yapılacak istikşafi görüşmelerin başlamasıyla istikşafi görüşme nedir? İstikşafi kelime anlamı nedir araştırılıyor. Peki, istikşafi görüşme nedir? İşte TDK açıklaması.

Yunanistan ile Ege ve Akdeniz’deki sorunlar ele alınacak. İstikşafi görüşmelerinin 61’nci turu bugün İstanbul’da başlarken son günlerin en çok aratılan konusu ‘İstikşafi nedir?’ ve ‘İstikşafi görüşmesi nedir?’ oldu. Bugün Yunanistan ile istikşafi görüşmeler başlıyor.

Peki, İstikşafi ne demek? İstikşafı görüşme ne anlama geliyor? İşte istikşafi kelimesi ile ilgili tüm detaylar… 

İSTİKŞAFİ NEDİR? İSTİKŞAFİ NE DEMEK?

Türk Dil Kurumu (TDK), “istikşaf" sözünün Arapça “keşf"ten türediğini belirterek TDK tarafından yayımlanan sözlüklerde sözcüğün bu şekilde geçtiğini ve “keşif ve tahkik etmeye çalışma, etraf ve teferruatını zahire çıkarma" gibi anlamlar içerdiği belirtildi.

İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMELERİ NE DEMEK?

Diplomatik bir terim olan istikşafi görüşmeler, keşif, tanıma amaçlı görüşme anlamına geliyor.

TDK YETKİLİLERİNDEN AÇIKLAMA

Türk Dil Kurumu (TDK) yetkilileri, “istikşaf" sözünün Arapça “keşf"ten türediğini belirterek TDK tarafından yayımlanan sözlüklerde sözcüğün bu şekilde geçtiğini ve “keşif ve tahkik etmeye çalışma, etraf ve teferruatını zahire çıkarma" gibi anlamlar içerdiğini kaydetti.

Sözün “istikşafi" biçiminin geçmiş dönem ve günümüz Osmanlıca sözlüklerinde geçmediğini belirten yetkililer, şunları söyledi:

"Bugünlerde gündeme ilişkin konularda sıkça geçen 'istikşafi görüş- meler' gibi tamlamalardaki 'istikşaf" ve 'istikşafi', benzer durumlarda yaygın kullanılan İngilizce 'exploratory' sözünün çevirisi; 'istikşafi görüşme' sözü ise 'exploratory talks' tamlamasının çevirisidir. Bu durumda 'istikşafi görüşme' tamlaması için 'ön görüşme, araştırma-tanıma görüşmesi' gibi anlamlar verilebilir"