İtiraz hastalığı

Uluslararası oyun kuralları, hakem kararlarına söz veya hareketle itiraz edilirse oyuncuya ihtar verilir der. Hakemler, ufak tefek masum itirazlara hemen kart gösterme yanlısı olmamakla doğru yapıyorlar. Ama bizde bir yanlış anlama var. Takım kaptanları, her türlü itirazı eder düşüncesindeler. Ancak kurallar böyle bir ayrıcalık tanımıyor. Kurala göre, takım kaptanının özel bir statüsü veya ayrıcalığı yoktur. Kaptan takımın genel davranışlarından bir dereceye kadar sorumludur. Futbolculardan birinin kaptanlık pazubantını takması hakemin sahadan biriyle muhatap olması içindir. Örneğin ihraç edilen bir oyuncu sahadan çıkmamakta direnirse, hakem maçı tatil edemez. Takım kaptanına oyuncuyu çıkarmasını ister. Kaptan çıkaramazsa oyun tatil edilir. Yani itiraz etmek için değil, hakemin muhatabı olmak için pazubantı takarlar. Futbolcularda olur olmaz şeylere itiraz hastalığı var. Bu hafta Galatasaray-Ankaragücü maçında Marcao, gereksiz bir şekilde İlhan'ı boynundan çekip penaltı yaptırıyor, sonra da kusuru hakemde arayıp itiraz ediyor. Yardımcının atladığı kritik bir korner var. Bir nebze itiraz tamam da ısrarla sürdürülüyor. Bu davranış, karta davetiye çıkarmaktan başka bir şey değil. Bir başka konu, kaptanlık pazubantında niçin ülke bayrağı var anlaşılmaz. Dünyanın hiç bir yerinde, kaptanların kolunda ülkenin bayrağı milli maçlarda dahi yok. Sadece kaptanı belirten C harfi yahut kulüp amblemi vardır.

Alanya-Antalya

Zorbay Küçük

Müsabaka boyunca yağan yağmur, futbolcular kadar hakemin de işini zorlaştırdı. Faul ve kart hataları oldu. Alanya lehine yanlış çalınan penaltı, VAR'dan seyredilip iptal edildi.

Ç.Rize-Kasımpaşa

Ümit Öztürk

Rize golünde yardımcı atladı, VAR ile ofsayt olduğu tespit edildi. Sadiku'nun rakibini düşürdüğü penaltı kararı doğruydu. Sarı kartlar çoktu ama doğruydu. Diomande'ye ikinci sarıdan kırmızı kart doğru.

Gençlerbirliği-Göztepe

Cüneyt Çakır

Futbolculara sevecen yaklaşımı ile rahat ve iyi bir müsabaka yönetti.

Galatasaray-Ankaragücü

Ali Şansalan

Galatasaray ve Ankaragücü lehine verilen penaltı kararları doğruydu. Galatasaray lehine verilen diğer penaltı kararı, topun kornere çıktığı gerekçesiyle iptal edildi. Orgill'e ikinci sarı kart doğru değildi. Kırmızıya dönüşen ikinci sarı kartlar, tartışılır olmamalı.

Gaziantep FK-Kayseri

Özgür Yankaya

Kenan'ın düşürülmesine verilen penaltı kararı doğruydu. Gaziantep'ten Güray'ın attığı gol sonrası Kayserispor taraftarına yaptığı harekete kart doğru, çünkü yaptığı etik değildi.

Sivas-Fenerbahçe

Ali Palabıyık

Müsabaka başında Fenerbahçe'nin golü ofsayttı hem yardımcı hem de VAR'dan ofsayt kararı çıktı. Rodrigues'in rakibine kasti tekmesine verilen kırmızı kart kararı doğruydu. Takımın ikinci kaptanı Ozan, ısrarlı itirazlarından iki sarı kartı üst üste gördü ve atıldı. Bir profesyonele yakışmadı. Nitekim takım arkadaşı Muric de kendisine sert tepki gösterdi.

Beşiktaş-Y.Malatya

Y.Kemal Uğurlu

Robin Yalçın'ın Atiba'ya ceza alanında yaptığı hareket penaltıydı. VAR da devreye girmeliydi. Yardımcının biri 2 metre ofsaytı kaleye gol atıldıktan sonra kaldırıyor. Diğer yardımcı Burak'ın santimlerle ölçülecek ofsaytta bayrağı hemen kaldırıyor. Bir standart yok. Penaltı öncesi Roco'ya yapılan hareket şarj değil, faul. Çünkü Roco'nun kolu havada. Gol atması için Abdullah Avcı'nın son dakikalarda oyuna aldığı Güven takımın iki gol yemesinin mimarı oldu.

Trabzon-Denizli

Halis Özkahya

Trabzonspor'un sayılmayan ikinci golünde yardımcı ofsaytı atladı ama VAR atlamadı. Ele kola çarpmalarda devam kararları doğru. Verilmeyen sarı kartlar vardı.

Başakşehir-Konya

Hüseyin Göçek

VAR'a gidilmeyen bir 90 dakika, doğru verilen sarı kartlar vardı. İyi bir yönetim sergiledi.

 

Yazarın Diğer Yazıları