İtiraz hastalığı kangren oldu

İtiraz hastalığı kangren oldu

Bizim liglerimizde hakem kararına itiraz etmek hastalık haline geldi. Bazen daha birinci dakikada bireysel başlayıp, bazen de çoklu yapılan ve kangrene dönen itirazlar futbolu çirkinleştiriyor. Uluslararası oyun kuralları, hakem kararlarına sözlü veya hareketle itiraz eden futbolcuya ihtar verileceğini emreder. Hakemlerin ufak tefek masum itirazlara kart göstermeme çabası bir yerde doğru ancak futbolu durduran ve çirkinleştiren itirazlara kural uygulama zorunluluğu vardır. Bir de kaptanlar yetkisini yanlış kullanıp itiraz ediyor. Halbuki kurallar böyle bir ayrıcalık tanımıyor. Kaptanlar kendi takımının genel davranışlarından sorumludur. O da sınırlı. Kaptanlık pazu bandı takmak hakemlerin sahada biriyle muhatap olması içindir.

Örneğin ihraç edilen bir oyuncu sahadan çıkmamakta direnirse hakem müsabakayı tatil edemez ve kaptana havale eder, o da çıkaramazsa maçı tatil eder. Başka bir örnek ise Rusya ile oynadığımız milli maçın başarılı ve centilmen oyuncularından Efecan Karaca'nın kendisine yapılan faulü vermediği için el-kol ile hakeme protestoları vardı. İlkinde ne yapacak diye hakeme baktım, uzakta olduğu ve oyun hemen başladığı için kart göstermedi. Efecan'ın ikinci el-kol protestosunu da bu kez hakem görmedi. İyi ki yardımcı hakem bildirmedi ve karttan kurtuldu. Kartla oynamak risklidir. Aynı maçta Mahmut sarı kartla oynadığı ve ikinci sarıyı görmemek için Rus rakibinin yedeğinde koşup, müdahale edemedi. Kartla oynamanın dezavantajına net bir örnek. Almanya milli maçında ise Efecan'ın attığı 2. gol öncesi faul yaptığı için Alman oyuncu hakeme itiraz etti, sürdürünce de 68'de sarı kart gördü. Bu kişi Alman takımında oynayan Emre Can'dı. Özetle Türk hastalığını orada da gördük.

Ç. Rize-Ankaragücü

Abdülkadir Bitigen

Maçın en önemli kararı Alper Potuk'a 2. sarıdan verilen kırmızı karttı. Ancak 2. sarı ağırdı. İkinci 2. tartışılmamalı. Ankaragücü aleyhine verilen penaltıda oyuncunun kolu açık. Top havadan geliyor, masum bir çarpma. Ama mesafe yeterliydi, oyuncu topun havadan gelişini izlese kolunu çekebilirdi. Penaltı kararları doğru ancak tekrar edilen penaltı VAR protokolüne göre yanlıştı. Zira böyle bir kural yok.

HK Kayseri-DG Sivasspor

Halil Umut Meler

Kayserisporlu Sapunaru'nun Sivasspor'lu Erdoğan'a ayak üstü kramponununa hakem uzak olduğu için net göremedi. Yan hakem olay önünde olduğu için bayrak kaldırdı ama kırmızı kartlık olduğunu hakeme söylemedi. VAR devreye girdi, doğru olan kırmızı kart verildi. Yardımcılar bunlara müdahale etmeli.  

İH Konyaspor-Y. Malatya

Turgut Doman

Hakemin ligdeki ilk maçıydı. Genelde iyi götürdü. Ancak Malatyaspor'dan Zeki'ye yapılan hareket bariz gol şansı, kırmızı kart ve frikik olmalıydı. Sarı kart çıktı. Malatyalı Tetteh, 2. sarıyı görmediği için şanslıydı.

Trabzonspor-M. Başakşehir

Bahattin Şimşek

Trabzonsporlu Uğurcan ile Başakşehirli Rafael'in ceza alanı çizgisi üzerindeki pozisyonuna hakem 'devam' dedi. Ancak Uğurcan sağ ayağını kaldırdığı için penaltı ve bariz gol şansı vardı. Eylem kırmızı kartlıktı. VAR da atladı. Başakşehir net kazandığı için hakem şanslıydı.

FT Antalyaspor-Gaziantep FK

Koray Gençerler

Gaziantep FK'dan Morais ve Mirallas ikinci sarıdan kırmızı, Antalya'da Sam direkt, Ufuk ise iki sarıdan gösterdiği kartların tamamı doğru ve iyi bir yönetim gösterdi.

Fatih Karagümrük-Kasımpaşa

Erkan Özdamar

Süper Lig'de ilk müsabakasını iyi yönetti ve geçer not alır. Jimmy Durmaz'a gösterdiği kırmızı kart doğruydu ancak değişiklik için kenara giden oyuncuyla yürümesi yanlıştı. Oyuncu gecikiyorsa kart gerekirdi geç de olsa gösterdi.

Göztepe-Fenerbahçe

Atilla Karaoğlan

Fenerbahçe'nin penaltısından önce Ozan'ın Halil'i hızla dışarı atması şarj değil net fauldü. Şarj göğüsle değil omuz omuza yapılır.

(Şarjı bilmeyenler 'nizami' diye ekranlarda ahkam kesiyor). Pozisyonun devamında hakem, görmediği elle oynamayı VAR penaltı verdi. Öncesi yanlış, penaltı ise doğruydu. F.Bahçe aleyhine verilen penaltı da hakem olayı net göremedi, VAR da atladı. Penaltı iptal edilmeliydi. Göztepeli Tripic penaltıyı aldı. F.Bahçe'nin kornerden gelen 2. golü öncesi autu göremediler ve gol oldu. Bunlar önemli hatalar. Bazı kartları da vermedi.

Gençlerbirliği-Denizli

Mert Güzenge

Rakibin üzerine sıçrama nedeniyle verdiği penaltı doğru. Atışı kullanan Stancu direkten dönen topa amatörce tekrar vurduğu için penaltı  güme gitti. Hakem ilk maçında geçerli not aldı.

Galatasaray-Alanya

Tugay Kaan Numanoğlu

İyi maç yönetti... Rakibin kolu net açık olduğu için Galatasaray'ın kazandığı penaltı ile Alanya'nın penaltı beklediği pozisyonda devam kararları doğru. Etebo'nun çift sarıdan kırmızısı da doğru karardı.

 

Yazarın Diğer Yazıları