İtirazlar ve hakemler

Osmanlıspor-Trabzonspor  müsabakasında Osmanlı’dan Musa Çağıran hakemin çaldığı faul düdüğüne el kollarla itiraz edince hakem haklı olarak sarı kartını çıkardı. Karta itiraz eden Musa, hakemin kafasına kafasını koyarak profesyonel bir futbolcuya yakışmayacak sahalarımızda az rastlanan bir hareket sergiledi. Hakem de haklı olarak kırmızı kartını çıkarırken bu defa pişman olup elini tutmaya yeltendi. Bunu defalarca yazdım. Bir profesyonel futbolcunun hatta amatörün dahi bilmesi gereken bir hakemin elini kolunu tutmak sarı kart, hakemi itmek kırmızı karttır. Bunu ben söylemiyorum, FİFA söylüyor. Bizde bu itirazlar aşırı derecede yapılıyor. Masum itirazlar bir yana el kol hareketleri ile hakem kararları protesto ediliyor. Oyun kuralları bunlara sarı kartı öngörüyor. Kötü lisan tartışmasız kırmızı kartla, sarı karta rağmen sürdürülen itirazlar yine kırmızıyla sonuçlarır. Bu yüzden atılan futbolcular için kulüplerimize cezai bir yaptırım yapıldığını zannetmiyorum. Hakem kötü bir faul nedeniyle oyunu kesiyor. Takım arkadaşları bir kırmızı kart çıkaracağını anladıkları anda hep birlikte hakeme koşuyorlar. Bu kartı engellemek için yaptıkları koşuları takımı adına çaba gösterirken yapsalar daha iyi olmaz mı?.

 

*

 

Osmanlı-Trabzon

Deniz Ateş Bitnel

Yardımcı hakem hatalı bir bayrak ile Webo’nun golünü iptal etttirdi. Erkan Zengin’in Mehmet’in ayağına basması görülmedi. Bunun dışında Musa’ya itirazdan sonra kırmızı kart göstermesi bir hakeme nasıl davranılacağı bakımından yerinde ve önemli bir karardı.

 

*

Galatasaray-Antep

Alper Ulusoy

Genelde iyi bir müsabaka çıkardı. Ancak Sneijder’e Abuda’nın hareketi sarı kartlıktı. Avantaj oynatmakla doğru yaptı. Ama dönüşte sarı kartı göstermeliydi.

 

*

Akhisar-Gençlerbirliği

Volkan Bayarslan

Gençlerbirliği’nden Doğa’ya önce kırmızı kart çıkartıp yanlış gösterdim deyip sonradan çıkardığı sarıyı çıkardığı pozisyonda Doğa rakibine havada dirsekle vurmuştu. Dolayısıyla ilk kırmızı kart doğruydu. Onun dışında başarılı bir maç yönetti.

 

*

Konya-Mersin

Bülent Birincioğlu

Penaltı beklentilerine devam kararları doğru. Yeni Merkez Hakem Kurulu’nun kendisine verdiği şansı iyi kullanıyor.

 

*

Antalya-Sivas

Serkan Çınar

Genelde iyi. Bu sezon kendisine verilen müsabakalarda hep geçerli not aldı.

 

*

Beşiktaş-Fenerbahçe

Halis Özkahya

Birinci Beşiktaş golünde ofsaytı yardımcı hakem Baki Tuncay Akkın atladı. Aynı yardımcı Gökhan Töre’nin önemli pozisyonunda yanlış ofsayt bayrağı kaldırdı. Van Persie’nin atağında yanlış bayrak kaldırarak kötü not aldı. Tecrübeli bir hakem olan Baki Tuncay Akkın’a bu hatalar yakışmadı. Halis Özkahya, Şener’in Gomez’i kolundan çekip düşürmesinde penaltı ve sarı kartı veremezken yine Şener’in Oğuzhan’ı önemli bir akında düşürüşünde sarı kartı göstermemekte hatalıydı. Sarı kartı olan Ersan’ın arda arda yaptığı iki sarı kartlık ihlalde ikinci sarı kartı çıkarmayarak hatalı yorumlar yaptı.

 

*

Kayseri-Başakşehir

Çağatay Şahan

Genelde iyi bir müsabaka çıkardı. Ancak taktiksel faullerin bazılarında pozisyonu iyi süzüp sarı kart vermesi lazımdı. Hakemlik deyimiyle kartlarını sakladı.

 

*

 

Bursa Eskişehir

Bülent Yıldırım

Önleyici hakemlikten örnekler verdi. İkaz uygulama zamanlaması iyiydi. İkinci Bursa golünde yardımcı ofsaytı atladı. Bursa tribünlerinin, tarihlerindeki tek şampiyonluğu yaşatan Ertuğrul Sağlam aleyhindeki tezahüratları VEFA’nın bir semt olmadığını tekrar hatırlattı.

 

*

Kasımpaşa-Rize

Deniz Çoban

Uzatmalarda Rize lehine verilen penaltıda Kweuke’ye kalecinin hiç teması yok. Pozisyonun penaltıyla uzaktan yakından alakası yok. Kendisini attığı için Kweuke’ye sarı kart vermeliydi.  Üstüne üstlük pozisyon öncesi açık bir ofsayt var. Müsabaka içinde kart yanlışları vardı ve standardı yakalayamadı. Kırmızı kartlar hatalıydı. Maç sonrası Rıza Çalımbay röportaj verirken, canlı yayına katılıp özür dilemesi herşeye rağmen bir erdemdi. Rıza hocanın ona karşılığı tam bir sportmenlik örneğiydi. 2 puanı gitmiş bir antrenör olarak davranmadı. Centilmenlik ödülüne layık sözlerle hakemi onore etti.

Yazarın Diğer Yazıları