İttifaklar planı

               Saadet anahtar parti rolüne gelmiş görülüyor. Peki, hangi kapının açılmasına yardımcı olacak? Daha önce "hayır" dediği AKP'ye bu sefer "evet" mi diyecek?

                Saadet, AKP'ye yanaştığında kendi kendini adım adım eritecek fesih edecek demektir. Çünkü aralarında kök birliği var.

                Bunun erime ile ne alakası var diyebilirsiniz. Şu alakası var: Kök birliği siyaset birliği anlamına gelir ve her zaman güçlü olan kazanır. Çünkü iktidar olan ve büyük olan, bir başka ifade ile nemayı dağıtan büyük olandır. Kaynak orası olunca, küçük olan beklentiyi karşılayamaz. Bu durumda eğer biz aynı köklerin ikiz evlatlarıysak, ben neden zayıf tarafta kalarak devlet nimetlerini tepeyim?

                Öyle değil mi?

İşte bu sebeple Saadet, kök birliğinden hareketle karşı tarafın yaması haline gelse, uzun vadede kayıp edecektir. Bir tek kazanma şansı var: O da AKP'nin 2019 seçimlerini kazandıktan sonra iyice işleri kötüleştirmesidir. Bu durumda AKP'ye küsenler, kök birliği olduğu için Saadet çatısı altında toplanabilirler. Ancak bunun için kayıp olma riski almaya gerek yoktur. Çünkü AKP'nin dibe vurması durumunda zaten oradan kopanların önemli bir kısmı Saadet Partisi'nde toplanacaktır.

                İYİ Parti ne olacak?

                İyi Parti'nin Demokratlarla iş birliğine gitmesi gayet yerinde bir davranıştır. Hatta bunu çok eski AP-DYP il ilçe başkanlarını tek tek, köy köy, mahalle mahalle arayarak yapsa çok daha iyi olur.

"Onlar yaşlandı kime ne faydası olur" demeyin.. Hem Çiller ve hem de özellikle Demirelci yaşlı kadronun harekete geçirilmesi, önemli bir etki yaratabilir.

                Her şeyden önce bu kadro sağlam insanlardan oluşmaktadır.

                Sadıktırlar.

                Çok daha önemlisi demokrasiye inanmış, milliyetçi insanlardır.

                İlgi bekliyor olabilirler.

                Aynı şey kimi ANAP kadroları için de geçerlidir. Bunların önemli bir kısmı AKP'ye oy verse de Demirel'in ve Özal'ın verdiği tadı alamamışlardır.

                Psikolojik olarak doyurulmaları için aranmalıdırlar ve iletişime geçilip kendilerinden hal hatır sorulması gerekmektedir.

                Muhafazakâr sağ seçmenin eski tabanına yapılacak çağrı tutacaktır. İYİ Parti, tepede bütünleşmekle yetinmemeli, tabanda bütünleşmenin yolunu bulmalıdır.

               CHP ne yapacak?

                CHP her zaman olduğu gibi arayışta.. Bir ucunda DTP, öteki yanında sağın önemli ideoloji partileri var. İYİ Parti'nin DTP ile birlikte ortaklık yapması düşünülemez bile. Her şeyden önce bunu kendi tabanına anlatamaz. Ancak, "birilerinin de bu seçmen kitlesini etrafında toplaması gerekiyor" mu derseniz "evet gerekiyor" deriz.

                Peki, bunu kim yapacak?

CHP mi?

                Riskli..

                Çünkü toplu durum buna müsait değil. Afrin'den şehitler geliyor.

                Öyle ise DTP, ittifakların dışında kalacak demektir.

                Peki, AKP, el altından DTP'ye ulaşır mı?

                Ulaşabilir.

Hatta ister. Şu anda konjonktür buna müsait değil ama Afrin harekatı erken bitirilebilirse, bu yolu hiç çekinmeden deneyecek parti AKP'dir.

Niçin?

                Çünkü asıl olan seçimi kazanmaktır. Kazandıktan sonrası zamanın bileceği iştir.

                Ve belki de birkaç ay sonra, yeni bir pazarlık süreci başlayabilir. DTP'nin bundan kaçma şansı da yoktur. Zira birçok milletvekili halen daha tutukludur.

Bu seçim AKP'nin en kritik ve en önemli seçimidir. Kaybederse, Parlamenter Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ni kendi kurmasına rağmen koltuğa oturamadan "hayır" diyenlere kaptırmış olacaktır.  

Yazarın Diğer Yazıları