İYİ Parti kamudaki israf için Meclis araştırması istedi!

İYİ Parti kamudaki israf için Meclis araştırması istedi!
İYİ Parti, AKP dönemindeki kamu harcamalarıyla ilgili Meclis araştırması istedi. Verilen önergeye İYİ Partili tüm vekillerin imza atması dikkat çekti.

Ekonomideki kötü gidişatla ilgili muhalefetin tepkisi artarak devam ediyor. AKP’nin kamu harcamalarını eleştiren İYİ Parti, Meclis araştırması istedi.

İYİ Parti’nin önergesinde AKP döneminde kamu harcamalarında fahiş artışlar olduğu belirtilirken, israfın önlenemez bir boyuta ulaştığı ileri sürüldü.

İYİ Parti tarafından “Meclis araştırması” talebiyle sunulan önergede “Devlet yönetiminde yapılan israflar nedeniyle her geçen gün fakirleşiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Devletin kira giderlerinin 2007’de 275 milyon lira olduğunu hatırlatılan metinde, “Bu rakam 10 yılda beşle katlanarak, 1.3 milyar liraya ulaşmıştır. Kamu harcamalarının bu şekilde artması, bütçe dengelerini de bozmaktadır” denildi.

İYİ Parti Meclis grubu üyelerinin tamamının imzasıyla Meclis’e sunulan önergede, devletin 2018 yılının ilk 7 ayında sadece kiraya 607 milyon TL harcandığına dikkat çekildi.

Öte yandan devletin bankası olan Ziraat Bankası ve Halkbank’ın görev zararlarının milyonlara ulaştığını bildirdi.

İşte İYİ Parti’nin önergesinden öne çıkanlar:

DEVLETİN KİRA GİDERLERİ BEŞE KATLANDI

“2007’de 275 milyon lira olan devletin kira giderleri, 10 yılda beşe katlanarak 1.3 milyar liraya ulaşmıştır. Sadece 2018’in ilk yedi ayında malzeme, taşıt, bina gibi kiralama gideri 676 milyon lira olmuştur. Kamu harcamalarının bu şekilde artması, bütçe dengelerini de bozmaktadır. 2017’nin ilk yedi ayında 24.3 milyar lira olan bütçe açığı, bu yılın aynı döneminde yüzde 85 artarak 45 milyar liraya yükselmiştir. “

KAMU KURUMLARININ ZARARI 45.4 MİLYAR

“2007’de devletin taşınmaz satış geliri 233 milyon lira iken, 2017’de bu rakamın yüzde 911 artarak 2.3 milyar liraya yükselmiştir. Aynı dönemde devletin yıllık kira giderleri beş kat artarak 1.3 milyara yükselmiştir. İlk yedi ayda devletin faiz giderleri 41.9 milyar lira, kamu kurumlarının görev zararları 45.4 milyar lirayı bulmuştur. Ziraat Bankası’nın görev zararı aynı dönemde 1 milyar 205 milyon lira olurken Halkbank’ın görev zararı ise 718 milyon liraya ulaşmıştır. Aynı dönemde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun görev zararı 42.3 milyar lira olarak belirlenmiştir.”

TAŞINMAZLAR SATILDI, ÖDEMELER ARTTI

“Devletin ilk yedi ayda kiraya 676 milyon 977 bin lira harcarken, kamunun taşınmazları satıldığı için kira giderlerinin son yıllarda önemli derecede artış göstermektedir. Taşıt için 244 milyon harcanırken, hizmet binası için 149 milyon, lojman için 25 milyon, hava taşıtı için 62 milyon, personel servisi için 165 milyon lira kira ödendiğini ülkemizde, bu kalemlerden israfın mutlaka önlenmesi gerekmektedir.”

İlgili Haberler