İYİ Parti Oral açıkladı bu ilçede her şey yarım bırakıldı. Spor tesisleri, kentsel dönüşüm, yol ve alt geçit...

İYİ Parti Oral açıkladı bu ilçede her şey yarım bırakıldı. Spor tesisleri, kentsel dönüşüm, yol ve alt geçit...
İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, Ankara Elmadağ'da hükümet yetkisinde olan ama uzun zamandır tamamlanamayan projeleri ilgili bakanlıklardan sordu. İYİ Partili Oral “Elmadağ halkı Millet İttifakı’na teveccüh gösterdi diye cezalandırılıyor mu?” diye sordu.

Konuyla alakalı Twitter hesaplarından bir paylaşım yapan İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, şunları vurguladı:

“Bitmeyen spor tesisleri, kentsel dönüşüm, yol ve geçit çalışmaları... Elmadağ halkı çürümeye başlayan yatırımlarının hizmete açılmasını istiyor. Elmadağ halkı Millet İttifakı’na teveccüh gösterdi diye cezalandırılıyor mu? Bakanlıklardan sorduk hala cevap alamadık.

2014''te protokolü yapılan Elmadağ kentsel dönüşüm projeleri 7 yıldır tamamlanamadı. Sayın Bakan Murat Kurum çalışmayı üstlendiklerini ve 2020''de teslimlerin başlayacağını söylemişti ama ortada teslim edilen bir ev dahi yok. Elmadağlıların günahı ne?

2018''de sözleşmesi yapılan Kapalı Yüzme Havuzu projesi hala ortada yok. Atıl kalan inşaat çürümeye yüz tuttu. Sayın Bakan Muharrem Kasapoğlu’ndan icraat bekliyoruz. Çay-Kur geçidi projesini de tekraren Sayın Bakan Adil Karaismailoğlu’na ilettik. Sonuç istiyoruz."

İYİ Partili Oral 18 Şubat’ta Bakanlıklara gönderdiği soru önergelerine halen cevap alamadığını da ekledi.

İYİ Partili Oral’ın soru önergeleri ise şöyle:

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Ankara’nın Elmadağ ilçesi BARUTSAN, ROKETSAN gibi stratejik fabrikaların ve onun yanında çimento ve beton alanında ülkemizin en önemli üretim alanlarını içeren pek çok orta ölçekli sanayi üretim alanı barındıran bir yerleşim yeridir. 50 bine yaklaşan nüfusu ve ulaşımdaki yeriyle önemli bir ilçedir. Ayrıca kayak merkezi gibi bir turizm potansiyeline de sahiptir. İlçenin kalkınması noktasında ise kentsel dönüşüm önemli bir yer tutmaktadır. 2013’te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda “rezerv alan” ilan gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Elmadağ Belediyesi arasında 2014’te imzalanan bir protokolle ilçede kapsamlı bir kentsel dönüşüm planlanmıştır. 4 etapta tamamlanacağı belirtlen dönüşüm planında 2772 konutun dönüşüm kapsamında olduğu açıklanmıştır. Planda Ankara Evleri ve Ulu Cami etrafındaki yenileme çalışmalarıyla turizme de katkı sağlayacağı ifade edilen bir çalışma yer almaktadır. 1. Etapta 596 konutun yıkılarak yeniden yapılması planlanmaktayken henüz proje tamamlanmış değildir. Mevcut Elmadağ Belediye Başkanı Sayın Adem Barış Aşkın’ın projeyi Elmadağ Belediyesi’nin tek başına yapamayacağını, proje bütesinin belediye bütçesinin tamamını dahi aştığını ifade etmiştir. Bu bağlamda Sayın Bakanımız Murat Kurum, 28 Mart 2019 tarihinde basında yer alan açıklamasında projeyi Bakanlığın tamamlayacağını ve 2020 yılında projenin teslim edileceğini ifade etmiştir. Ancak proje 2020 yılı bittiği halde teslim edilememiştir.

Bu bilgiler ışığında;

Elmadağ ilçesinde Yenice, Yenidoğan ve Yenipınar mahallelerinde planlanan Kentsel Dönüşümde kaç konut yıkılmış, yerine kaç konut yapılmıştır? Projenin 1. Etabı yüzde kaç tamamlanmıştır?

2014’te Belediye ve Bakanlık arasında imzalanan protokolde projenin bitiş tarihi ne olarak belirtilmiştir? Proje neden bitirilememiştir?

Elmadağ’da hak sahiplerine teslim edilen konut var mıdır, sayısı nedir?

Konutları teslim edilmeyen hak sahiplerine kira yardımı yapılmakta mıdır? Yapılmaktaysa kaç hak sahibi bugüne kadar kaç Türk lirası kira yardımı almıştır? Bu yardımlar hangi bütçeden karşılanmıştır?

Diğer üç etapta ne gibi çalışmalar yapılmıştır? Bu etapların ne zaman tamamlanması beklenmektedir?

28 Mart 2019’da Sayın Bakanımız Murat Kurum’un ifadeleri üzerine projenin yürütülmesinde Bakanlık bugüne kadar ne gibi adımlar atmıştır? Elmadağ Belediyesi’nin projeyi yürütmesi için yeni görüşmeler yapılmış mıdır? Projenin yürütülmesi için 31 Mart 2019 sonrası Elmadağ Belediyesi’ne ödenek veya herhangi bir ödeme verilmiş midir?

YÜZME HAVUZU

Ankara Elmadağ ilçesinde spor tesislerinin eksikliği sık sık gündeme gelmektedir. Yaşam standartlarının artırılması ve ilçelerin nüfus çekerek kalkınması için spor tesislerinin çokluğu önemlidir. Bu kapsamda Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Elmadağ’da yürüttüğü “Kapalı Yüzme Havuzu Projesi” ve “Gençlik Merkezi Projesi” bulunmaktadır. Özellikle ilçede çocukların derelerde yüzmeye çalıştığı ve köylerdeki küçük sularda sağlıksız ortamlarda bulunduğu bilinmektedir. Bu kapsamda ilçede yüzme havuzlarının artırılması elzemdir. Bakanlık tarafından yürütülen Kapalı Yüzme Havuzu projesinin Aralık 2017 yılında ihale edildiği 2018 Şubat’ında yüklenici firma ile yapılan sözleşme ile başlatıldığı bilinmektedir. Ancak proje henüz tamamlanamamıştır. Yarım kalan inşaatta çürüme ve deformasyonlar olduğu görülmektedir. Aynı şekilde Gençlik Merkezi de henüz tamamlanmamıştır.

Bu bilgiler ışığında:

Elmadağ’ın en merkezi yerlerinden birinde bulunan Kapalı Yüzme Havuzu Projesi’nin ihale, yüklenici firma ile sözleşme, temel atma ve projeye başlangıç tarihleri nelerdir? İlk projeye göre Yüzme Havuzu’nun bitirilme tarihi nedir?

Elmadağ Kapalı Yüzme Havuzu Projesi 2 yılı aşkın süredir neden bitirilememiştir?

Elmadağ Kapalı Yüzme Havuzu Projesinde ne süredir çalışma yapılamamaktadır? Bunun sebepleri nelerdir?

Elmadağ Kapalı Yüzme Havuzu projesi ne zaman bitirilecektir? İnşaatta deformasyon, yıkılma ya da çürüme gibi bulgular mevcut mudur?

Elmadağ Gençlik Merkezi’nin ihale, yüklenici firma ile sözleşme, temel atma ve projeye başlangıç tarihleri nelerdir? Projeye göre inşaat ne zaman tamamlanacaktır? Projenin ne zaman hizmete açılması planlanmaktadır?

Bakanlığınızın Elmadağ ilçesine 2021 yılı itibariyle yapmayı planladığı başka bir yatırım bulunmakta mıdır? Elmadağ’a 2023 yılına kadar yeni spor tesisleri yapılacak mıdır?