İYİ Parti'den toplu sözleşme görüşmelerine sert tepki

İYİ Parti'den toplu sözleşme görüşmelerine sert tepki
İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı ve Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, yaptığı bir açıklamayla iktidar ile Memur-Sen arasındaki toplu sözleşme görüşmelerine sert tepki gösterdi.

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı ve Bursa milletvekili İsmail Tatlıoğlu yaptığı açıklamada, "2017 yılında yapılan toplu sözleşmede yok sayılan, umudunu bu yıla bağlayan memur ve memur emeklilerine yapılan zam teklifi, tam bir hayal kırıklığıdır." dedi. 

"Hakem kurulunu oluşturan üyelerin çoğunluğunu hükumetin seçtiğini düşündüğümüzde, kuruldan, memur ve memur emeklileri için olumlu bir sonuç çıkmayacağı da açıktır" ifadelerini kullanan Tatlıoğlu, "Bunun yanında, üzerinde anlaşma sağlanan bazı sosyal hakların da, tutanak tutulmadığı gerekçesiyle havale edileceği iddia edilmektedir. Bu, sendikalara açık bir şantajdır. Memur ve emeklilerimizin kazanımları yok sayılamaz. Memurun sendikal haklarının İLO standartlarının altında olması, yaşananların en önemli sebebidir." dedi.

İsmail Tatlıoğlu'nun açıklamasının tamamı şu şekilde:

Türkiye’nin içinde bulunduğu kriz şartları, ücretli çalışanların, dar gelirli vatandaşlarımızın sırtındaki yükü artırmaktadır.

İşçi, memur ve emeklilerimizin bütçesinin önemli bölümünü oluşturan gıda enflasyonu, yıl boyunca yüzde 30’un üzerinde seyretmiştir.

Hal böyleyken, 2017 yılında yapılan toplu sözleşmede yok sayılan, umudunu bu yıla bağlayan memur ve memur emeklilerine yapılan zam teklifi, tam bir hayal kırıklığıdır.

Merkez Bankası' nın 2019 sonu enflasyon beklentisi, yapılan düzeltme sonrası bile ancak yüzde 14,6' ya düşmüştür. Hükumetin teklifinde, 2018-2019 kayıpları karşılanmamış, sendikaların refah payı talepleri dikkate alınmamıştır.

Hükumetin teklifi, yetkili sendikaların 4’te biri, diğer sendikaların da 6’da biri kadardır. Memur ve emekliler için Toplu Sözleşme masasında bir anlaşma sağlanamamış, konu Hakem Kurulu’na kalmıştır. Hakem kurulunu oluşturan üyelerin çoğunluğunu hükumetin seçtiğini düşündüğümüzde, kuruldan, memur ve memur emeklileri için olumlu bir sonuç çıkmayacağı da açıktır.

Bunun yanında, üzerinde anlaşma sağlanan bazı sosyal hakların da, tutanak tutulmadığı gerekçesiyle havale edileceği iddia edilmektedir. Bu, sendikalara açık bir şantajdır. Memur ve emeklilerimizin kazanımları yok sayılamaz. Memurun sendikal haklarının İLO standartlarının altında olması, yaşananların en önemli sebebidir.

"DÜŞTÜĞÜNÜZ ÇUKURDAN İŞÇİNİN-MEMURUN SIRTINA BASARAK ÇIKAMAZSINIZ!"

İYİ Parti olarak her zaman memur, emekli, işçilerimizin yanındayız. TBMM’de her fırsatta onların ekonomik, sosyal tüm problemlerini takip ediyor, dillendiriyoruz. Biliyoruz ki, memurlarımızın tek talebi ekonomik değildir.

Güvencesiz, sözleşmeli, geçici, vekil adları altında, çalışanların tüm problemlerini yakından biliyoruz.

İYİ Parti iktidarında tek çalışma modeli, 4 A, kadrolu istihdam olacaktır. 3600 ek gösterge sözünü, aradan geçen 1,5 yılda yerine getirmeyen hükümetten tüm çalışanlar umudunu kesmiştir.

Bugün, Türkiye' de 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2.075 TL, yoksulluk sınırı ise 6.760 TL' dir. Kamudaki en düşük memur maaşı ise geçtiğimiz ay yapılan zamla ancak 3.100 TL' ye, en düşük memur emekli aylığı ise 2.500 TL' ye çıkmıştır.

Bu rakamlar Türkiye' de yıllarca kamu hizmeti yapan bir emeklinin yoksulluğunu ve açlık sınırına ne kadar yakın yaşadığını ortaya koymaktadır. Bugün aktif çalışan bir memur, ailesini ayda bir kez, dışarıda mütevazi bir yemeğe götürme imkanından bile mahrumdur.

İşçi kardeşlerimiz, mahalle kahvesine bile gitmekten sıkıntı duymaktadırlar. Hükümetin basiretsiz ekonomi politikalarının faturası, orta ve dar gelirli vatandaşlarımıza, memur ve emeklimize çıkarılamaz. Siyasetin beceriksizliği, sayıları 3 milyona yaklaşan memurlarımızın sırtına yüklenemez.

İYİ Parti olarak, sürecin takipçisiyiz. Memur ve emeklilerimizin taleplerinin arkasındayız.

Milleti unutan, işsizliğe çare bulamayan, adil gelir dağılımını sağlayamayan, emekli, işçi, memur, asgari ücretli ne haldedir, hiç düşünmeyen AK Parti İktidarı, artık inkıtaları oynamaktadır. Lüksün, şatafatın içinde boğularak, milleti unutanların memur, emekli, işçiye, çiftçiye, esnafa, asgari ücretliye de vereceği hiç bir şey kalmamıştır. İYİ Parti olarak milletimizin yanındayız."