İYİ Parti'den "Turizmde Türkiye'nin yönü paneli"

İYİ Parti'den "Turizmde Türkiye'nin yönü paneli"
İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı ve Bursa Milletvekili Prof.Dr. İsmail Tatlıoğlu'nun koordinasyonunda gerçekleşen “Güçlü Türkiye Buluşmaları”’nın Antalya’da düzenlenen ‘Turizmde Türkiye’nin Yönü’ konulu paneli yoğun bir katılımla gerçekleşti.

İYİ Parti Antalya Milletvekilleri Feridun Bahşi ve Hasan Subaşı, Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, Kalkınma Politikaları Başkan Yardımcıları, Genel İdare Kurulu Üyesi Yiğit Karakış, Turizm Komisyon Üyeleri, sektörünün önde gelen otelcileri, turizm ve seyahat acentaları, tur operatörleri, sektörün temsilciliğini üstlenen TÜROFED, TÜRSAB, AKTOB temsilcileri, çok sayıda uzman ve akademisyenin katıldığı panelin sabah yapılan oturumunda sektör temsilcileri, akademisyenler ve uzmanların değerli görüş ve raporları konuşuldu.

b99d0f49-3588-41ba-b19c-5dfc0e8b15b3.jpg

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı İsmail Tatlıoğlu, yaptığı konuşmada, güçlü bir Türkiye için güçlü bir ekonomiye sahip olmak gerektiğini söyledi.

Güçlü bir ekonomiye sahip olmak için de güçlü üretime ihtiyaç olduğunu vurgulayan Tatlıoğlu, "Türkiye bugün dünyada 19. büyük ekonomi. 745 milyar dolar üreten bir Türkiye var. Bundan 5 sene önce olduğu gibi yeniden 17. olmak istiyorsak bir trilyon dolar, 10. olmak istiyorsak 2,5 trilyon dolar üretmek zorundayız." dedi.

Türkiye'yi ileri taşımak isteyen bir siyasi hareket olduklarını ifade eden Tatlıoğlu, Türkiye'yi dünyanın yarışan ülkeleri arasına sokmak durumunda olduklarını söyledi.

60ee38a7-21b7-47c8-a274-820ddcfd2889.jpg

TURİZMİN YERELDEN YÖNETİLMESİ GEREKİR

Turizmin önemli bir sektör olduğuna değinen Tatlıoğlu, "Turizm kendi başına büyük bir üretim alanı. Hizmet üreten bir sektör. Türkiye son on yılda 300 milyar dolar turizm geliri sağlamış. Son 10 yılda 400 milyar dolar cari açığa karşı 300 milyar dolar turizm geliri elde ettik. Turizm bu yönüyle Türk Ekonomisi’nde sigorta işlevi görmektedir.” dedi.

Tatlıoğlu’nun açılış konuşmasının ardından moderatörlüğünü TC Kültür ve Turizm Eski Bakanı Bahattin Yücel’in yaptığı panelin konuşmacıları Turizmci Tavit Köletavitoğlu, Türofed Yönetim Kurulu Eski Başkanı Sn.Osman Ayık ve İYİ Parti Kalkınma Politikaları, Turizmden Sorumlu Başkan Yrd. Sn.Mehmet Tosun oldu.

Turizmde 21. yüzyılın en önemli ve öncelikli meselesinin Yerellik, Çevre Sorunları ve Toplumsal eşitsizliğe çözüm üretmek olduğu vurgulanarak sektörün geleceğinin bu kavramlar üzerinden planlanması ve yeniden düşünülmesi gerektiği belirtildi.

6064cd91-ce83-4143-8d0f-d548b70d2f31.jpg

TÜRKİYE’NİN TURİZM POTANSİYELİ 100 MİLYAR DOLAR

Turizmin 100 milyar dolarlık potansiyele sahip olduğunun altının çizildiği panelde, bu amaca ulaşabilmek için politikaların oluşturulmasında sivil insiyatifin önemine vurgu yapıldı.

Özellikle son 15 yılda, yerelleşme yerine merkezileşme yönünde atılan adımların sektörde gerekli ivmenin yakalanamamasının en önemli sebebi olduğu dile getirildi. Türk Turizmi için esas itici gücün, bölgesel istikrarın sağlanması yoluyla elde edilebileceğinin de altı çizildi.

STK ve sektör temsilcileri, ilk defa bir siyasi parti tarafından reel sektörün bu derece yakından ele alınmasını sevindirici bulduklarını ifade ettiler.