İYİ Partili Arzu Önşen: Hayvan hakları yasası çıkmazsa kendi tasarımızı meclise getireceğiz

İYİ Partili Arzu Önşen: Hayvan hakları yasası çıkmazsa kendi tasarımızı meclise getireceğiz
İktidarın beklenen Hayvan Hakları Yasa Tasarısını bir türlü Meclis'e getirmediğini belirten İYİ Parti Doğa ve Çevre Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Arzu Önşen, "İktidar bu yasayı acilen meclise getirmezse biz kendi yasa tasarımızı meclise sunacağız ve eylemlere başlayacağız" dedi.

Sümeyra KIRCA - YENİÇAĞ

İktidarın 2019 yılından bu yana çıkarmayı planladığı hayvan hakları yasa tasarısı hala Meclis''e gelmedi. İktidarın bu yasayı kısa süre içinde meclise getirmediği sürece partisinin hazırladığı hayvan hakları yasa tasarısını meclise sunacaklarını vurgulayan İYİ Parti Doğa ve Çevre Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Arzu Önşen, bu yasanın çıkması için eylemlere başlayacaklarını duyurdu. 

"Hayvan hakları konusunda dayanacak gücümüz kalmadı" diyen Arzu Önşen şöyle konuştu: "Biz İYİ Parti olarak konunun paydaşlarıyla bir araya gelerek bir yasa tasarısı hazırladık, dernek ve STK''lara göndererek ''lüften tartışın ki, duymak istemeyen hükümet edenler bunu duysun ve bu yasa acilen çıksın'' dedik. Biz STK''lara gönderdik, STK''lar da AK Partiye dönüş yaptılar. Yeri geldi bizi eleştirdiler, yeri geldi bu böyle çıkmasın şöyle olur böyle olur dediler ama sonunda tüm tepkiler AK Parti''ye gidince onlar da yasa tasarısı hazırlamak zorunda kaldı."

Ak Parti''nin söz konusu yasayı meclise getirmeyi sürekli ertelediğine dikkat çeken Arzu Önşen, yasanın meclise gelmemesi halinde İYİ Parti olarak kendi yasa tasarılarını meclise sunarak eyleme geçeceklerini anlattı. 

Yasa tasarısında birçok hayvan sever derneklerin ortak mutabakata vardığı maddelerin acilen yasalaşması gerektiğini belirten Önşen, "Biz bu yasa tasarısının özellikle en acil maddeleri olarak hayvanlara karşı işkence, öldürme ve cinsel saldırıları olaylarında kabahatler kanuna göre değil, tamamen ceza kanuna girmesi gerektiğini söylüyoruz" dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener''in Hayvan Hakları Yasa Tasarısına çok önem verdiğine ve bu mesele siyasetüstü baktığını işaret eden Arzu Önşen, İYİ Parti''nin hazırladığı yasa tasarısının içeriğiyle ilgili şu bilgileri paylaştı: "Hayvanlara uygulanan şiddet ya da cinsel saldırı gibi olaylarda ceza en az 2 yıl 1 ay olacak dedik ve ağırlaştırılmış hükümlere yer verdik. Örneğin cinsel saldırı varsa 4/3 oranında artırılır. Hatta bazı durumlarda, kendi köpeğini dövüştürerek ölümüne sebep olmuşsa bir katı artırılır. Aynı zamanda da işlenen suçların türüne göre de çok ciddi para cezalar da var. Bu para cezalarını 4/3 oranında artırdığında yatarlı cezalara dönüşüyor."

"POPÜLASYON TAKİBİ MUHAKKAK OLMALI"

Verilere göre son 10 yılda 60 milyon köpeğin sokaklarda ürediğini belirten İYİ Partili Arzu Önşen, "
Bir teoriye göre eğer bir dişi köpeğiniz varsa 6 yılda 67 bin torununuz var demektir. Bu ülkede popülasyon kontrolü sıfır. Mutlaka hayvanların popülasyon oranı bilinmeli ve kısırlaştırma olmalı, biz diyoruz ki, her hayvanı kimlikleştir. O hayvana mikroçip numarası verilerek hangi bölgede yaşadığını bilelim" dedi.

"HAYVAN SAHİPLENMEK İÇİN EHLİYET ŞARTI GELSİN"

Mevcut yasada belirtilen ''yasaklı ırklar'' konusunu da değinen Arzu Önşen, yasaklı ırk diye bir ibarenin oldukça yanlış olduğunu aktardı. Pitbul gibi köpeklerin doğuştan kabul edildiğini ve bu nedenle bu ırkların barınaklarda ölüme terk edildiğini vurgulayan Önşen, "Yasaklı ırk diye bir şey yoktur, köpekleri canavarca yetiştiren kötü niyetli insanlar vardır. Kötü niyetli insanlar en zararsız köpeği bile canavarca yetiştirirse o köpek ölümcül olur. Bu nedenle biz hayvan yetiştirme ehliyetinine sahip insanların seçilmesi gerektiğini ve hayvan yetiştirmek için de bir ehliyet şartı getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.