İYİ Partili Ataş'tan kritik savunma çıkışı

İYİ Partili Ataş'tan kritik savunma çıkışı
İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Meclis’te devam eden bütçe görüşmelerinde Millî Savunma Bakanlığının 2021 yılı bütçesi hakkında parti grubu adına söz aldı.

Millî Savunma Bakanlığının 2021 yılı bütçesi önceki yıla göre 7,6 milyar TL artarak 53,8 milyardan 61,4 milyar TL’ye yükseldiğini dile getiren Ataş, Bakanlığın bütçesinin yıllar itibarıyla arttığı görülse de genel bütçe içerisindeki payının giderek azaldığına dikkat çekti.

SAVUNMA BÜTÇEMİZ YETERLİ SEVİYEDE DEĞİL

“2020 yılı merkezî bütçesinde 4,9 olan payı 2021 yılında 4,56’ya düşmüştür” diyen Milletvekili Ataş, şöyle konuştu:

“Genel bütçenin geçtiğimiz yıla göre yüzde 23 arttığı, Cumhurbaşkanlığı bütçesinin yüzde 28 arttığı, Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinin yüzde 23 arttığı bu bütçede Millî Savunma Bakanlığının payı sadece yüzde 4,56 artmıştır. Millî güvenlik sorunları yaşadığımız bu dönemde savunma yatırımlarını artırmak zorunda olduğumuz açıktır. Bu nedenle savunma bütçemizin yeterli seviyede olmadığını düşünüyoruz. Yeterli seviyede olmasa da Mehmetçik’in hatırına savunma bütçesine İYİ Parti olarak evet oyu vereceğimizi de sözlerimin başında belirtmek isterim. Milli güvenlik ve dış siyaset konularında Türk milletinin ve Türk devletinin menfaatine olacak her konuda Irak, Suriye ve Azerbaycan tezkerelerinde, Libya’yla imzalanan mavi vatan anlaşmasında olduğu gibi İYİ Parti olarak her zaman destek verdik, evet oyu kullandık. Buna karşın milletimizin ve ülkemizin hayrına olmayan noktalarda gerekli tespit, eleştiri ve uyarıları yaptık, yapmaya da devam edeceğiz.”

Türkiye’nin bulunduğu coğrafya itibarıyla ateşten bir çemberin içerisinde olduğuna dikkat çeken Milletvekili Dursun Ataş, “Ana vatan Türkiye, yavru vatan Kıbrıs ve mavi vatan olmak üzere dört tarafı küresel, emperyal güçlerle çevrilidir. Ülkemiz gelebilecek her türlü tehdide ve tehlikeye karşı caydırıcı güce sahip olmak zorundadır. Bundan dolayıdır ki Türkiye ekonomik kalkınmasına da katkı sağlayacak şekilde modern ve güçlü bir silahlı kuvvetlere sahip olma ve bu kuvveti idame ettirme mecburiyetindedir. NATO’nun en fazla askerî personeli olan 2’nci ülkesi, en güçlü 4’üncü ordusuyuz ama savunma harcamalarında 11’inci sırada yer almaktayız” dedi.

BU MU SİZİN YERLİ VE MİLLÎLİĞİNİZ?

Konuşmasında “Savunma sanayimiz yeterli bütçe ayrılmadığı için yerli ve millî olmaktan hâlen çok uzaktır” diyen Ataş, “Güçlü ordu, Güçlü Türkiye hayalimizi millî savunmaya daha fazla bütçe ayırarak, sanayimizdeki yerli ve millî yatırımları artırarak gerçekleştirebiliriz. Savunma yatırımlarını millîleştiremediğimizde olanları hep birlikte gördük. Rusya’dan S-400 aldık ABD’den yüzünden kullanamıyoruz, ABD’den F-35 aldık Rusya yüzünden teslim etmiyorlar. Silahların kritik parçalarını Kanada vermiyor, en ufak krizde Avrupa ülkeleri peş peşe silah ambargoları uyguluyor. Tüm bu gelişmeler ortadayken iktidar, Tank Palet Fabrikasını yabancılara satıyor. Bu mu sizin yerli ve millîliğiniz?” diye sordu.