İYİ Partili Ataş'tan önemli açıklamalar

İYİ Partili Ataş'tan önemli açıklamalar
İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Meclis’te yaptığı konuşmada AKP tarafından yeniden gündeme getirilen güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kanun teklifiyle Meclis iradesine darbe vurulduğunu söyledi.

İYİ Partili Ataş'tan önemli açıklamalar

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Meclis’te yaptığı konuşmada AKP tarafından yeniden gündeme getirilen güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kanun teklifiyle Meclis iradesine darbe vurulduğunu söyledi. Teklifin reddedilmesine rağmen hukuksuz bir şekilde yeniden Meclis gündemine taşındığını belirten Ataş, ”Bu kanun teklifi muhalefetin oylarıyla reddedilmiş, AKP tarafından Meclis iradesine darbe vurularak, hukuksuz bir şekilde yeniden önümüze getirilmiştir yani Meclis iradesi hiçe sayılmıştır” diye konuştu.

"HAK KAYBINA UĞRAYANLARIN ZARARI TAZMİN EDİLMELİDİR"

“Kanun, niteliği itibarıyla hassas bir konuyu düzenlemektedir. Bu nedenle otoriter bir anlayışla ele alınmamalı, insan hakları kapsamında düzenlenmelidir” diyen Ataş, “Güvenlik soruşturması günümüzde genel bir uygulama hâline getirilmiştir. Gizlilik gerektiren ya da devlet görevi açısından hassas sayılacak görevlilerle sınırlı tutulmalıdır. Yine, hakkında güvenlik soruşturması yapılan kişiye açıkça ve etkili şekilde itiraz imkânı sunulmalı ve hukuka aykırı uygulamalarla hak kaybına uğrayanların zararı tazmin edilmelidir” dedi.

"BU UCUBE HÜKÜMET SİSTEMİ BÜTÜN ÜLKEYİ BİR ADAMIN AĞZINA HAPSETMİŞTİR"

Mevcut sistemin bütün ülkeyi bir adamın ağzına hapsettiğini belirten İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “Bu kanun teklifi birçok konuyu Cumhurbaşkanlığı yönetimine bırakmaktadır. Bu, partili Cumhurbaşkanlığı sisteminde her konu Cumhurbaşkanının inisiyatifine bırakılmaktadır. Bu ucube hükümet sistemi bütün ülkeyi bir adamın ağzına hapsetmiştir. Üstelik idareye böyle bir yetkinin verilmesi açıkça Anayasa’ya da aykırıdır” diye konuştu.

"TÜM YETKİLER TEK BİR KİŞİNİN ELİNDE TOPLANMIŞTIR, VAATLER SÖZDE KALMIŞTIR"

Ataş, şunları söyledi:

İdareye belirsiz yetkiler veren düzenleme, yasama yetkisinin devredilemezliği ilkesinin ihlali niteliğindedir. Meclisin yetkisi Cumhurbaşkanına devredilmektedir. Meclisin kanunla düzenlemesi gereken hususlar Cumhurbaşkanının tek başına hazırlayacağı yönetmeliklere, kararnamelere bırakılmıştır. Tüm yetkiler tek bir kişinin elinde toplanmıştır. Meclis ve Bakanlar Kurulu gibi karar mercilerinin yerini tek adam almıştır. Meclise gelen bütün kanunlar sarayda hazırlanmaktadır. Partili Cumhurbaşkanlığı sistemi getirilirken ‘Meclisin daha güçlü olacağı, yasama ve yürütmenin sert bir şekilde ayrılacağı’ gibi vaatler sözde kalmıştır. Her konuda olduğu gibi AKP milletimizi gerçek dışı vaatlerle yanıltmış, ülkeyi bu hükümet sistemiyle kaosa sürüklemiştir.”

"AKP KAMU GÜCÜNÜ PARTİ MENFAATİ İÇİN KULLANIYOR"

15 Temmuz hain darbe girişimi üzerinden yaklaşık beş yıl geçmesine, olağanüstü hâlin kalkmasına rağmen iktidarın hâlen olağanüstü hâl varmışçasına hareket ettiğini dile getiren Milletvekili Dursun Ataş, “15 Temmuz sonrası makul görülebilen bazı uygulamalar artık makul olmaktan çıkmıştır. AKP bu durumu alışkanlık hâline getirmiş, kendisine kalkan olarak kullanmaktadır. AKP ülkeyi normalleştirmek yerine daha da otoriter bir hâle getirmeye çalışmaktadır. Gazetecileri tutukluyor, kendisini eleştirenleri Silivri’ye gönderiyor, medyayı kontrol altında tutuyor, cezalarla az sayıdaki muhalif düşünen medyayı sindirmeye çalışıyor, sivil toplum örgütlerini baskı altına almaya çalışıyor, basına sansür uyguluyor, haberlere erişim yasağı getiriyor, sosyal medyayı yasaklamaya çalışıyor, kamu gücünü parti menfaati için kullanıyor, üniversitelere kayyum rektörler atıyor, akademik özgürlükleri hiçe sayıyor, baroları susturmaya çalışıyor, kendisi gibi düşünmeyen herkesi terörist ilan ediyor, gösteri ve toplantıları yasaklıyor. Kendi lebalep kongrelerle övünürken vatandaşa cezalar yağdırıyor, insan haklarını hiçe sayıyor, yargıyı siyasallaştırıp sopa olarak kullanıyor, çıplak aramalar yapıyor, vatandaşı fişliyor yani sonuç olarak iktidar Türkiye’yi otoriterleştiriyor. Tüm bunları yaparken ‘Avrupa’yla birlikte gelecek tasarlıyoruz.’ deyip İnsan Hakları Eylem Planları da açıklıyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?” şeklinde konuştu.

"DEVLET VE MİLLET ARASINDAN BARİYERLER KALDIRILMALIDIR"

Türkiye’de, Ortadoğu ülkelerini andıran bazı görüntülerin de olduğunu kaydeden İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, dikkat çeken bir konuyu daha Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Ataş, “Hain darbe girişimi üzerinden beş yıl geçmesine rağmen şehirlerin giriş ve çıkışlarındaki polis noktaları ve karakolların etrafı ise hâlâ beton bariyerlerle çevrilidir. Bir Ortadoğu ülkesi görünümünü andıran bu görüntü Türkiye’ye maalesef ki yakışmamaktadır. Devlet ve millet arasından bariyerler kaldırılmalıdır” dedi.