İYİ Partili Aydın Adnan Sezgin'den Libya tepkisi

İYİ Partili Aydın Adnan Sezgin'den Libya tepkisi
İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Meclis’te görüşülen Türkiye ile Libya arasındaki mutabakata ilişkin kanun teklifine, "Biz bu mutabakata karşı çıkarken aslında ulusal güvenliğimizi doğrudan tehdit etmeyen bir iç savaşın tarafı olmaya karşı çıkıyoruz; Mehmetçiğimizin, evlatlarımızın kanının dökülmesine karşı çıkıyoruz.” ifadeleriyle tepki gösterdi.

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Meclis’te görüşülen Türkiye ile Libya arasındaki mutabakata ilişkin verilen kanun teklifine, "Biz bu mutabakata karşı çıkarken aslında ulusal güvenliğimizi doğrudan tehdit etmeyen bir iç savaşın tarafı olmaya karşı çıkıyoruz; Mehmetçiğimizin, evlatlarımızın kanının dökülmesine karşı çıkıyoruz.” ifadeleriyle tepki gösterdi.

TBMM Genel Kurulu’nda, Türkiye ile Libya Devleti Ulusal Mutabakat Hükümeti Arasında Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi görüşüldü.

Teklif üzerine söz alan İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, muhtıranın riskli bir girişim olduğunu belirtti.

Aydın, İYİ Parti'nin uluslararası meşruiyete dayalı veya Türkiye'nin ulusal güvenliği ve çıkarlarını doğrudan ilgilendiren konularda askeri iş birliği ve yurt dışına asker gönderme girişimlerini her zaman desteklediğini hatırlatarak, "Libya'yla imzalanan Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası doğrudan milli güvenliğimizle ilgili olmayan bir alanda fevkalade riskli bir girişimdir. Bu muhtıra, Libya'daki iç savaşın tam anlamıyla bir tarafı haline gelmemize neden olabilecek, milli güvenliğimize zarar verebilecek, ulusal çıkarlarımıza aykırı bir teşebbüstür. Libya'yla ilgili değerlendirmeler yapılırken sorunun bölgesel çatışmaya dönüşme ihtimali mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır." diye konuştu.

“MEHMETÇİĞİMİZİN KANININ DÖKÜLMESİNE KARŞI ÇIKIYORUZ”

Sezgin, teklife neden karşı çıktıklarına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Biz bu mutabakata karşı çıkarken aslında ulusal güvenliğimizi doğrudan tehdit etmeyen bir iç savaşın tarafı olmaya karşı çıkıyoruz; Mehmetçiğimizin, evlatlarımızın kanının dökülmesine karşı çıkıyoruz. Libya'ya silah ambargosunun uluslararası hukuka aykırı şekilde ihlal edilmesine ve ülkemizin uluslararası hukuk nezdinde uğrayabileceği zararlara karşı çıkıyoruz, milli güvenliğimize halel getirebilecek gizli bilgi ve belgelerin üçüncü tarafların eline geçmesine karşı çıkıyoruz, yeni bir sığınmacı akınına karşı çıkıyoruz."