İYİ Partili Aytun Çıray: Hıfzıssıhha yeniden açılmalı

İYİ Partili Aytun Çıray: Hıfzıssıhha yeniden açılmalı
AKP'nin sadece, Hıfzıssıhha'yı değil, TSK'nin, SGK'nın ilaç fabrikalarını kapattığını belirten İYİ Partili Aytun Çıray "Kapattılar ülke kaybetti. Bu politika millete hizmet politikası değil" dedi.

SAMİ GÖKÇE / YENİÇAĞ 

Sağlık Bakanlığı tarafından 2 Ekim 2011 yılında kapatılan Dr. Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü'nün açılması için kampanya başlatıldı. Sanatçı, siyasetçi ve bilim insanlarının da arasında olduğu bir grup tarafından başlatılan kampanyayı destekleyen İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı Dr. Aytun Çıray  "Enstitü açılmalı ve tecrübeli bilim adamları geri çağrılmalı" dedi. Enstitünün eski başkanı Dr. Erol Afşin ise  AKP tarafından kapatılmadan önce  kurumun Türkiye'nin referans laboratuvarı olduğunu belirterek "Amerikan FDA benzeri bir kurumduk. Aşı ve serum üretimi yapıyorduk. Enstitü kapatıldıktan sonra Türkiye yurt dışından getirttiği aşılara yıllık ortalama 3-4 milyar dolar para ödüyor" diye konuştu.

AKP 'nin rövanşist bir mantıkla Dr. Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezini kapattığını kaydeden Çıray "yerine Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bünyesindeki 'Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Dairesi Başkanlığı' kuruldu. Ancak bu başkanlığın altında özel bir 'Viroloji Laboratuvarı ve Birimi' bulunmamaktadır. Virüsleri inceleyemeyen Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü günümüzde ne yapacaktır? Merkez açılmalı ve dağıtılan, küstürülüp istifa eden bilim insanları zaman geçirilmeden geri çağrılmalı" dedi. AKP'nin sadece, Hıfzıssıhha'yı değil, TSK'nin, SGK'nın ilaç fabrikalarını kapattığını da anlatan Çıray "Kapattılar ülke kaybetti. Bu politika millete hizmet politikası değil" değerlendirmesi yaptı. 

Kurumun Eski Başkanı Dr. Erol Afşin de Ankara'daki Merkez yerleşkesi içinde Japon destekleme ofisi JİCA'dan alınan 5  milyon Euro mali destekle laboratuvar kurulduğunu anlatarak "Koronavirüse karşı çare olacak çalışmalar yapılıyor. Hükümet aşı üretmesi için 6 şirketle anlaştı. Aşı üretmek zor iştir. Know - how  olmadan aşı üretmek çok zor. Bizde Know-how var. Deney mikroptan arındırılmış fareler üzerinde yapılır. Şu andaki deney fareleri mikroptan arındırılmış değil . Enstitünün açılması halinde bilim adamları yeniden bir araya gelir ve üretim başlar" diye konuştu.

DENEY HAYVANLARI ÇİFTLİĞİ GALERİ OLDU

Dr. Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü'nün Ankara Esenboğa yolu üzerindeki deney hayvanları çiftliğinin kapatıldığını ve arazinin TOKİ'ye verildiğini de anlatan Ar. Afşin "Norveç'ten temiz fare getirtmiştik, at, maymun, kedi, köpek, kuş, yılan besliyorduk. Enstitü ile birlikte 15 bölge müdürlüğü ve deney hayvanı çiftliği kapatıldı, ikinci el otomobil galerisi yapıldı. Kırım Kongo Kanamalı ateşi için serum plazması ürettik. Ödül aldık. Tetanos aşı fabrikası kurduk. Hem teknoloji hem de bilim adamı olarak Hıfzıssıhha referans bir kurumdu.  
Sağlığın siyaseti olamayacağını belirten Afşin, eski kurum çalışanları olarak görev beklediklerini ve bu konuda hem Sağlık hem de Sanayi ve Teknoloji bakanlığına başvuru yaptığını söyledi. Afşin kapısına kilit vurulan aşı fabrikasının hemen üretime başlayabileceğini sözlerine ekledi.