İYİ Partili Başkanın mazbatasının iptaline halk tepkisi

İYİ Partili Başkanın mazbatasının iptaline halk tepkisi
Adıyaman’ın Besni İlçesine bağlı Suvarlı Beldesi’nde 31 Mart seçimlerinde İYİ Parti’den Belediye Başkanı seçilen Mikail Ağır’ın mazbatasının yapılan itiraz sonucu YSK tarafından iptal edilmesine belde halkı tepki gösterdi.

Fatih ERGİN / YENİÇAĞ

Yerel Seçimlerde Besni İlçesine bağlı Suvarlı Beldesi’nde İYİ Parti’den Belediye Başkanı seçilen Mikail Ağır’ın mazbatası bir önceki Belediye Başkanı Mehmet Korkmaz’ın itirazı sonucu Yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edilmişti.

Mikail Ağır Belediye Binası önünde basın açıklaması düzenledi.

60474864_421802638599228_2192119653969428480_n.jpg

Mikail Ağır yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“MAZBATA İPTALİ KONUSUNDA YANLIŞ BİLGİLENDİRME VAR”

“Hepinizin bildiği üzere beldemizde yapılan ve hep birlikte kazandığımız belediye başkanlığımız Yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edilmiştir. Bu konuda birçok vatandaşımız yanlış bilgilendirilmekte ve art niyetli bazı kimseler yalan yanlış dedikodular üretmektedirler. Ailemin, akrabalarımın ve siz dostlarımın önerisi ve desteği ile Suvarlı Belediye Başkanlığı’na aday oldum. Partimiz İYİ Parti vasıtasıyla başvurumuzu yaparken, istenilen belgelerden olan sabıka kaydımı da başvurumun ekine ekledim. Benim sabıka kaydımdaki karar işte bu, suçum görevi yaptırmamak için direnme. Yani Emniyet Mensuplarıyla aramda yaşanan bir münakaşadır. Bunun olmasını elbette istemezdim ama bu herkesin yaşayabileceği basit bir suçtur.”

“İLÇE SEÇİM KURULU BENİM SEÇİME GİRMEM DE BİR SAKINCA GÖRMEDİ”

“Ben ne hırsızlık yaptım, ne adam öldürdüm, ne FETÖ’cü oldum, Ne de vatanıma ihanet ettim. Bu suçun karşılığı olarak da 1 Yıl 2 Ay ceza aldım ve cezam ertelendi. Aynı Kararla birlikte 2 yıl denetime tabi tutuldum. 2 Yıl içerisinde herhangi bir olumsuz davranışım olmaması sebebiyle 30 Mart 2018 tarihinde denetimim bitti. İlçe Seçim Kurulu Hâkimi de bu denetim süresi geçtiği için benim seçime katılmamda bir sakınca görmedi. Çünkü Türk Ceza Kanunu’nda infazın tamamlanmasıyla birlikte kısıtlılıkta biter, yeni yasadaki kural bu.”

“31 Mart 2019 akşamı seçimi hep birlikte kazandık. İtiraz süreleri geçti ve sonuçlar kesinleşince mazbatamızı aldık, görevimize başladık. Aradan 1 buçuk aylık bir süre geçtikten sonra üzerinde tarih dahi bulunmayan BİR dilekçe ile YSK’dan mazbatamın iptal edilmesi, mümkünse ikinci sırada ki beyefendiye başkanlığın verilmesi, yok o da olmuyorsa yeniden seçim yapılması talep edildi. Araban Asliye Ceza Mahkemesinin kararı diyor ki; ‘Ey Mikail Ağır sen memnu hakların iadesi için başvurmuşsun ama senin memnu haklarını iade almana gerek yok, çünkü senin infazın tamamlanmış ve dolayısıyla herhangi bir kısıtlılığın ya da hak mahrumiyetin yok. Senin kısıtlılığın kendiliğinden 30 Mart 2018 tarihinde kalkmıştır’ diyor.”

“YSK SAVUNMAMIZDAN BİR KELİME DAHİ BAHSETMEDİ”

“Bizlerde savunmamızı YSK’ya gönderdik ve YSK savunmamızdan bir kelime dahi bahsetmeden mazbatamızın iptaline karar verdi. İşin garip yanı sadece mazbatanın iptaline karar verdi. Yerine seçim mi olacak, mazbata başkasına mı verilecek bir açıklama dahi eklenmedi. Bu kararın adaletle bir ilgisinin olmadığı, düpedüz siyasi ve hukuksuz bir karar olduğunu herkes biliyor. Hatta bu adaletsizliği eminim bu kararı verenlerde biliyor. Bu haksızlığı, bu itirazı yapanlar, sandıkta kaybedip masa başında hile arayanlarda biliyor. Ben bu süreçteki tüm belgeleri basın aracılığıyla tüm halkımızla paylaşıyorum.”

60409234_329768167684908_758998211003154432_n.jpg

Basın açıklamasının ardından belediye binası önüne toplanan vatandaşlar, belde içerisinde yürüyüş yaptı. Eski Belediye başkanı Mehmet Korkmaz’ın evinin önüne gelen vatandaşlar sloganlar atarak yaptığı itiraza tepki gösterdi. Korkmaz’ın yakınları tarafından havai fişek gösterisi yapılınca bazı vatandaşlar eve saldırmak istedi. Öfkeli kalabalığa müdahale etmek isteyen Jandarma ekipleriyle vatandaşlar arasında arbede yaşandı. Yürüyüşün ardından vatandaşlar tekrar belediye binası önünde toplanırken, Jandarma ekipleri ise belde içerisinde geniş güvenlik önlemleri aldı.