İYİ Partili Behiç Çelik’ten ABD’de IŞİD tepkisi: Türkiye varken çok zor

İYİ Partili Behiç Çelik’ten ABD’de IŞİD tepkisi: Türkiye varken çok zor
İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, ABD’nin IŞİD’i bir vekalet olarak kullanıp bölgeye müdahale etme isteğinde olduğunu belirterek, “tuttuğu Irak’ta Barzanistan, Suriye’de PKKistan projesini devreye sokmaya uğraşıyor. ABD bunu sürekli yapıyor” dedi.

YENİÇAĞ/ ANKARA- Fatih ERBOZ

ABD’nin bir yandan dünya üzerinde küresel güçlerle mücadele ederken, diğer yandan Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada planlarını hayata geçirmek için çaba sarfettiğine dikkat çeken Çelik, şunları söyledi:

“IŞİD’İ VEKALET OLARAK KULLANIYOR”
“ ABD’nin 11 yıl önceki planlarında bir değişiklik olmadığı açıkça bir kez daha ortaya çıktı. 11 yıldır bölgedeki ülkelere nüfuz etmeye çalışıyor. Irak ve Suriye’de demografik yapı uygun olmamasına rağmen ısrarla sözde Kürdistan’ın parçalarını hayata geçirmeye çalışıyor. Bunu da tekrar IŞİD üzerinden yapmak amacında. Son günlerde her iki ülkede artan IŞİD saldırılarının temel nedeni ABD’nin bu ülkelerde kurmak istediği kendi uydusu olarak gördüğü ve nitelendirdiği parça devletçikler. Daha sonraki aşamada bunları birleştirmek istiyor., bunların ne olduğunu biliyoruz. Irak’ta Barzanistan, Suriye’de PKKistan kurma çalışmaları hızla sürüdüğü anlaşılıyor. Tekrar IŞİD’i vekalet olarak kullanarak bu ülkelerde planları için zemin hazırlığındalar.”

“TÜRKİYE BUNU ENGELLEMEYE DEVAM EDER”
Türkiye’ye rağmen bölgenin ele geçirilmesinin çok zor olduğunu ifade eden Çelik, şunları kaydetti: “Türkiye olduğu sürece bu bölgelerde istediklerini yapmaları çok zor. Türkiye’nin gücü bölgelerde ABD’nin istediği yapılanmaların hayat bulmasını engeller. ABD devletinin bazı unsurları ısrarla bu yapıların kurularak bölgede kendisine bağlı devletçikler oluşturma çabasını sürdürüyor. Türkiye kendi sınırında böyle bir oluşumun gerçekleşmesini şu ana kadar engelledi, bundan sonra da engeller.

“BÖLGEDE KAOS İSTİYOR”
Bunun yanı sıra Türkmen bölgelerine yönelik de bir hamle yapılmasının önüne geçmiş olur. Türkiye sadece ABD’nin bu niyetini çok iyi görüp politik açıdan hazırlanmalı. Gerekli cevabı verebilmeli. Elbette ki IŞİD terör örgütü her iki devletteki şu an için oluşan otorite boşluğunu da değerlendirmek istiyor ancak esas mesele ABD’nin vekalet gücü olarak kullanılması. Bunun nedeni ABD bölgede çatışma çıkmadığı zaman oluşan tabloyu kabul etmiyor. Oraya müdahale edip bu devletçiklerin kurulması için bölgede kaos istiyor. Bunun için de IŞİD’i kullanıyor”