İYİ Partili Durmuş Yılmaz konuştu. Meclis’te bütçe görüşmeleri karıştı

İYİ Partili Durmuş Yılmaz konuştu. Meclis’te bütçe görüşmeleri karıştı
Plan Bütçe Komisyonun 2021 Yılı Bütçe kanun Teklifi görüşmeleri tartışmalı başladı. İYİ Partili ve CHP’li vekillerin canlı yayın itirazları AKP’li vekillerle tartışmalar yaşanmasına neden oldu.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi Geneli ve Sayıştay Raporları üzerinde görüşmeler başladı. İlk dakikalardan itibaren canlı yayın tartışması görüşmelere damga vurdu.

CHP ve İYİ Partili milletvekillerinin bütçe görüşmelerinin Meclis TV’den canlı olarak yayınlanması talebi kabul edilmedi.

Komisyonun İYİ Parti’li üyesi Durmuş Yılmaz’ın "Atın sahibine göre kişnetiyorlar" demesi üzerine tartışma çıktı. Komisyonun AKP’li üyesi Uğur Aydemir, "AK Parti öncesinde hangi komisyon toplantıları canlı yayınlandı" diye sorarak böyle bir usul olmadığını savundu. Salih Cora ise "Ahlaklı davranın" diye bağırdı. Komisyonun CHP’li üyesi Abdüllatif Şener de kendi bakanlığı döneminden canlı yayınlandığına ilişkin örnekler verdi ve "Bu kadar karanlık dönem yaşanmamıştır" dedi.

Komisyonun İYİ Parti’yi üyesi Erhan Usta da şeffaf olunmadığı yönünde eleştiri yaptı. Usta, "Bütçeyi sağlıklı tartışabilmemiz için bütçe dokümanlarının zamanında verilmesi lazım" dedi.

CHP’li Kuşoğlu da "Neyi saklamaya çalışıyoruz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde Meclis’e karşı hesap verme zorunluluğu yok, güvenoyu yok. Bunlar olmayınca, çok önemsenmeyen bir şekilde gidiyoruz. Sayın bakanlar sadece bütçede geliyor. Sistem garabet sonuçlar doğuruyor" diyerek görüşmelerin canlı yayınlanmamasını eleştirdi.

Komisyonda, siyasi parti temsilcileri bütçe teklifi, kesinhesap teklifi ve Sayıştay raporları üzerinde görüşlerini açıklayacak.

Bütçenin tümü üzerinde bugün yapılacak görüşmelerde Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi milletvekillerine 20'şer dakika süre verilecek.

Kamu idarelerinin bütçelerinin görüşmelerinde ise komisyon üyesi milletvekillerine 10'ar, komisyon üyesi olmayan milletvekillerine ise 5'er dakika süre tanınacak.

Görüşmelerin sonunda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın, soru ve eleştirilere yanıt vermesi bekleniyor.