İYİ Partili Ergun, herkesin görmezden geldiği şeyi açıkladı: Bahçelerini ve arazilerini satmak zorunda kalacaklar

İYİ Partili Ergun, herkesin görmezden geldiği şeyi açıkladı: Bahçelerini ve arazilerini satmak zorunda kalacaklar
İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı Metin Ergün, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında çiftçinin sorunlarını gündeme getirdi. Pandemi nedeniyle üreticinin çok zor bir durumdan geçtiğini ifade eden Ergun, iktidara acil destek çağrısında bulundu.

İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı ve Muğla Milletvekili Metin Ergün, Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasında çiftçinin zor durumuna dikkat çeken Ergün, "Ne yazık ki, bu iktidar döneminde en fazla ihmal edilen sektör de tarımdır. İktidar üreticimizi her defasında yüzüstü bırakmış ve kendilerinin deyimiyle “Hans’ın, George’un” ürünlerini ithal etmeyi marifet saymışlardır." ifadelerini kullandı.

Ergun’un açıklamaları şu şekilde:

"Şunu belirtmek isterim ki; bu felaket sonucu ağır şekilde maddi kayıplar yaşayacak olan üreticilerimize devletimizin acilen sahip çıkması ve bu darboğazdan çiftçilerimizin kurtarılması elzemdir. Bu afetin zararlarının ortadan kaldırılması ve çiftçimizin süreci en az hasarla atlatması amacıyla acilen aşağıda belirteceğimiz tedbir ve destek paketinin hazırlanması gerekmektedir.

Bu itibarla; ilk olarak, söz konusu yörelerimiz afet bölgesi ilan edilmelidir.

İkinci olarak, TARSİM sigortası kapsamına sıcaklık ve fırtınanın yol açtığı zararlar girmemektedir. Narenciye alanlarının sigortalandığı TARSİM sigorta mevzuatında değişiklik yapılarak, aşırı sıcakların ve rüzgârların neden olduğu zararların da sigortalanacağı teminat altına alınmalıdır.

Zira, iklim değişikliği ve küresel ısınmayı dikkate aldığımızda, böylesine bir değişiklik yapılması çiftçilerimiz açısından gelecekte hayati önem taşımaktadır. Son yaşanan afet de TARSİM sigortası kapsamına acilen alınmalıdır. Bu şekilde yapılacak bir değişiklikle beraber zarar tespiti yapılmalı ve çiftçilerimizin kaybettiği ürünler sigortalanmalıdır.

Üçüncü olarak, mağdur olan narenciye üreticilerimizin Ziraat Bankası’na ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçları faizsiz bir şekilde ötelenmeli ve uygun ödeme koşulları sağlanmalıdır.

Son olarak, bu çiftçilerimize zararları ile orantılı olarak nakdi destek sağlanmalıdır."

"İKTİDARI GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ"

"Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaşanan felaketin sonucunda zararın boyutlarını azaltabilmek için gerekli önlemlerin alınması ve çiftçimize gereken desteğin sağlanması konusunda İYİ Parti olarak üreticimiz adına iktidara buradan çağrı yapıyoruz:

Yukarıda dile getirdiğimiz tedbir ve destek önerilerinin bir an önce hayata geçirilmesini önemle talep ediyoruz. Çünkü pandemi süreci de göstermiştir ki, tarım sektörüne sahip çıkmak geleceğimiz açısından son derece önemlidir.  Eğer ifade ettiğimiz bu devlet desteği mağdur olan narenciye üreticilerimize sağlanmaz ise;

Çiftçilerimizin karşı karşıya kaldıkları bu felaketten kendi çabalarıyla kurtulmaları mümkün olmayacaktır.

Devlet desteğinin sağlanmadığı bir senaryoda çiftçilerimiz tarlalarını, bahçelerini ve arazilerini satmak zorunda kalacaklardır.

Dolayısıyla önümüzdeki dönemde bu yörelerde büyük bir kriz yaşanacaktır.

Eğer üreticilerimizin bu dönemde devlet desteğinden mahrum kalırsa, narenciye üretiminin bu bölgelerdeki geleceği riske girecektir.

Bugüne kadar başta Sayın Genel Başkanımız Meral Akşener olmak üzere, partimiz bir bütün halinde çiftçilerimizin sorunlarını birinci elden gündeme getirdi ve yapılması gerekenleri anlattı. Geldiğimiz aşama itibariyle, Türkiye’de tarımı adeta bitme noktasına getiren bu iktidara her platformda gerekli ikazlarımızı yaptık.

Şimdi de başta narenciye olmak üzere, zeytin ve buğday üreticilerimizin yaşadıkları bu felakette iktidarı göreve çağırıyoruz.

Geçtiğimiz yıllarda yaşanan afetlerde yaptığınız gibi bu felakete de duyarsız kalmayın.

Üreticimize bu zor gününde sahip çıkın.

Bir an önce zikrettiğimiz adımları atın ve ekonomik destek programını ivedilikle hazırlayın.

Bu üreticilerimize yaşadıkları felaket karşısında sahip çıkın ve onları rahatlatın.

Rahatlatın ki, ülkemiz başta narenciye üretimi olmak üzere birçok tarımsal ürün konusunda geleceği riske girmesin."