İYİ Partili Erhan Usta: Merkez Başkanı Cumhurbaşkanı dahil tüm AKP'lileri yalanladı

İYİ Partili Erhan Usta: Merkez Başkanı Cumhurbaşkanı dahil tüm AKP'lileri yalanladı
İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Erhan Usta, Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nun '128 milyar dolar nerede? sorusuna verdiği yanıtla, başta Cumhurbaşkanı dahil olmak üzere AKP'lilerin açıklamalarını yalanladığını söyledi. Usta, " "Kime, ne miktarda, hangi fiyattan döviz verildiği biliniyor. Bunlar da açıklansın" ifadelerini kullandı.

Mehmet Akgün / Ankara / Özel Haber

Muhalefet, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın damadı eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak''ın görev yaptığı dönemde Merkez Bankası revervlerindeki 128 milyar dolarlık erimenin peşini bırakmıyor. İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu''nun önceki gün konuyla ilgili yaptığı açıklamaları değerlendirdi. Usta, Twitter''dan ''''Merkez Bankası Başkanı bugüne kadar, Cumhurbaşkanı dahil, bütün Ak Partililerin söylediğini yalanlamıştır. Artık inkar politikası bitmek zorundadır. Bu itiraf önemlidir. Tartışma #128MilyarDoları çarçur edenler açısından daha zor bir noktaya gelmiştir'''' dedi. Paylaşımının altına 2 dakika 19 saniyelik bir de video ekleyen Usta, iktidara 128 milyar dolar ile ilgili sorular yöneltti.

İYİ Partili Usta, Kavcıoğlu''nın ''''Bu işlemlerin karşı tarafları yurt içi ve yurt dışı piyasa yapıcı bankalardır'''' sözleri için "128 milyar dolara ne olduğuyla ilgili olarak itiraflar gelmeye başladı. Bugün, Merkez Bankası tarafından yapılan açıklama önemli. Bu açıklamadan anlıyoruz ki Merkez Bankası''nın rezervleri, bir protokol çerçevesinde hazine ve kamu bankaları eliyle piyasalara verilmiş. O zaman şu soruları sormak hakkımız oluyor; Hangi kanuna istinaden bir ticari bankayı para politikası aracı olarak kullanıyorsunuz? Hazine ve Maliye Bakanlığı o referans verilen kanuna istinaden para politikasının temel aktörü haline getirilebilir mi?" diye sordu.

Merkez Bankası''ndan beklentisinin protokolün açıklanması olduğunu dile getiren Usta, "Bunun haricinde bir platform üzerinden işlemlerin yapıldığı ifade ediliyor. Demek ki kime, ne miktarda, hangi fiyattan döviz verildiği biliniyor. O zaman bunlar da açıklansın. Türk Milleti görsün. Biliyorsunuz Nurettin Canikli (AKP''nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı) ''devletin kayıtlarında kişilerin isimleri belli'' diyordu. Şimdi de platform diyerek kişilerin ismi belli değil demesinler. Biz bunları görmek istiyoruz" dedi.

Usta şöyle devam etti:

''''Temel soru şu; burada bu yöntemle yapılan bir finansal skandaldır. Merkez Bankası''nın yerleşik kurallarına aykırı bir şekilde hukuki olmayan bir yöntem denenmiştir. Niye ihale yoluyla yapmıyorsunuz? Bugüne kadar hem TC Merkez Bankası, hem de tüm Merkez Bankaları piyasaya döviz vereceği zaman ihale yoluyla önceden beyan edilmiş şekilde verir.

Bunun faydası şudur: Burada bilinir ki Merkez Bankası parasını kullanmaktan ziyade itibarını kullanır. Merkez Bankası''nın ''piyasaya ben müdahale edeceğim, ihale açacağım'' demesi kurları kendiliğinden aşağıya çekecek bir husustur. Bizim Merkez Bankası itibarını kullanmak yerine -demek ki o da biliyor bir itibarı yoktu- olmayan dövizleri kullandı ve en sonunda Türkiye''nin döviz rezervleri eksi 50-60 milyar dolarlara kadar geldi.

Sonuç olarak bu işlemler neticesinde TC Merkez Bankası 128 milyar dolar dövizini satmış, bunun karşılığında Türk Lirası almıştır. Merkez Bankası''nın Türk Lirası''na mı ihtiyacı var? Merkez Bankası istediği zaman zaten Türk Lirası basabiliyor. Aynı Türk Lirasını kullanarak Merkez Bankası denesin bakalım 128 milyar doları yerine koyabiliyor mu?''''

İlgili Haberler