İYİ Partili Tatlıoğlu: ''Türkiye savaş dönemi şartlarını yaşıyor''

İYİ Partili Tatlıoğlu: ''Türkiye savaş dönemi şartlarını yaşıyor''
İYİ Parti TBMM Grup Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, Toplumun ekmeğini azaltan, yaşamını daraltan ve üşüten bir dönem yaşadığını söyledi. Türkiye’nin İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ilk defa bu kadar kısıtlayıcı bir sürece girdiğini belirten Tatlıoğlu, “Türkiye’de artık açıkta bırakan, doyurmayan, ekonomik atmosfer var. Türkiye savaş dönemi şartlarını yaşıyor. Bunun sebebi rasyonaliteden kopuk yönetimin uygulamalarıdır” dedi.

Kriz başka türlü tarif edilemezdi

Mehmet AKGÜN-YENİÇAĞ/ANKARA

Türkiye yeni yıla zamlarla birlikte uyandı. Elektriğe, doğalgaza, akaryakıta gelen zamlar AKP seçmeni tarafından bile tepkiyle karşılandı. Artan maliyetlerin vatandaşın birinci derecede kullandığı tüketim mallarına yansıdığını söyleyen İYİ Parti TBMM Grup Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, “Dövizdeki yükseliş oranı yüzde 80’i buldu. Sadece Üretici Fiyat Endeksi(ÜFE) yüzde 79,89 oranında arttı. Dolayısıyla yüksek bir maliyet var. Bu maliyetler tüketicilerin birinci derecede tükettiği elektrik, doğalgaz ve temel gıdalara yansıyor. Yansıma miktarları yüzde 100’ü buldu. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ise son 20 yılın en yüksek oranını gördü. AKP’nin iktidar olduğundan beri en yüksek orana ulaşan TÜFE buna rağmen gerçeği yansıtmıyor. Yüzde 30 üzerinden açıklanan TÜFE satın alma gücünü aşındırıyor. Daha fakir işçi, memur, çalışan ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

Vatandaşların ağır ekonomik şartlara tepki gösterdiğini ifade eden Tatlıoğlu, “Toplumun ekmeğini azaltan, yaşamını daraltan ve üşüten bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Vatandaşlar buna tepki gösteriyor. Türkiye’de artık açıkta bırakan, doyurmayan ve üşüten bir ekonomik atmosfer var. Bunlar kolay kolay Türkiye’nin karşılaştığı durumlar değil. Türkiye İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra belki de ilk defa bu derece bir kısıtlayıcı süreç içerisine girdi. Türkiye savaş dönemi şartlarını yaşıyor. Bunun sebebi rasyonaliteden kopuk yönetimin uygulamalarıdır” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’ye gereksiz yere savaş dönemi şartları yaşattığını söyleyen Tatlıoğlu, “Yağmalanmış bir hazine, içi boşaltılmış bir Merkez Bankası, tutturulamayan hedefler ve savrulan bir Türkiye var” ifadelerini kullandı.

Yeni asgari ücretin vatandaşların eline ulaşmadan pul olduğuna dikkat çeken Tatlıoğlu, “İnsanların cebine yeni asgari ücret girmeden tüm refah payını kaybetti. Tek adam yönetiminin elinde bir yol haritası yok. Bir ay sonraya yönelik belirginlik, öngörülebilirlik yok, Türkiye günlük politikalarla yönetiliyor. Yeni yıl vatandaşlara umut getirmedi. Erdoğan’la girilecek her yeni dönem yüksek maliyet demek. Türkiye’ye ancak yeni bir siyasal iklim umut getirebilir” dedi.

İlgili Haberler