İYİ Partili Lütfü Türkkan’dan Sakarya’daki havai fişek faciasıyla ilgili İçişleri Bakanı'na kritik sorular

İYİ Partili Lütfü Türkkan’dan Sakarya’daki havai fişek faciasıyla ilgili İçişleri Bakanı'na kritik sorular
İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Sakarya'daki havai fişek faciasını Meclis'e taşıdı.

Sakarya’da 6 gün arayla 2 ayrı patlama yaşandı, dikkatler hem bu fabrikaya hem de havai fişeklerin üretiminin, satışının ve kullanmasının sorgulanmasını gündeme getirdi.

Yaşananlara dikkat çeken İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, konuyu TBMM gündemine taşıdı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması isteği ile soru önergesi veren Türkkan, havai fişeklerin yasaklanmasını da istedi.

İYİ Partili Türkkan önergesinde;

“Havai fişekler; başta düğün, asker uğurlama, kutlama gibi özel günlerde kullanılmaktadır. Ancak, havai fişeklerin kullanılması, çoğu zaman yangınlar, yaralanmalar hatta ölümlerle sonuçlanmaktadır.” diyen Türkkan, “Havai fişek gösterileri gürültü kirliliğinin yanı sıra, kimyasal ve zehirli gazların havaya karışmasıyla birlikte başta insanlar olmak üzere birçok canlının sağlığını tehdit etmekte ve doğayı da olumsuz etkilemektedir. Havai fişekler, özellikle kuşlarda ölümlere yol açmakta, kedi ve köpek gibi canlılarda da kalıcı hasar bırakmaktadır.” diye yazdı.

Türkkan önergesinde Sakarya’da 6 gün arayla meydana gelen patlamalara da dikkat çekti:

“3 Temmuz 2020 tarihinde Sakarya'nın Hendek ilçesinde havai fişek üretim fabrikasında meydana gelen patlama ve yangın sonucunda 7 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, onlarca vatandaşımız da yaralanmıştır. Bu patlamadan 6 gün sonra bu kez 3 Temmuz'daki fabrika faciasında patlamayan havai fişekler ile diğer patlayıcıların imha edilmek üzere yüklendiği kamyonda patlama meydana gelmiş, bu patlamada 3 askerimiz şehit olmuş, bazı askerlerimiz ve vatandaşlarımız da yaralanmıştır.”

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, havai fişeklerin yasaklanması gerektiğine vurgu yaptı:

“Görsellikten başka hiçbir işlevi olmayan havai fişeklerin, insanlığa, tüm canlılara ve doğaya verdiği zarar dikkate alınmalı, üretimi sonlandırılmalı, satışı, düğün ve diğer kutlamalarda da havai fişek kullanılması yasaklanmalıdır.”

İşte Türkkan’ın soruları:

"1-Sakarya’nın Hendek ilçesinde 3 Temmuz 2020 tarihinde meydana gelen patlamadan 6 gün sonra fabrika faciasında patlamayan havai fişekler ile diğer patlayıcılar imha edilmek üzere kamyona yüklenmeden önce neden gerekli tedbirler alınmamıştır, bu konuda yeterli önlem alınmadan neden böyle bir yol izlenmiştir?

2-7 vatandaşımız ve 3 askerimizin hayatını kaybetmesine, onlarca vatandaşımızın da yaralanmasına neden olan havai fişek patlamalarının ardından Sakarya’daki fabrikanın üretim lisansı iptal edilecek midir?

3-Havai fişek gibi yanıcı ve patlayıcı madde bulunduran ve işleyen, üretim yapan tesislerin özel hükümlere tabi olması çerçevesinde Sakarya’daki fabrikada bu hükümlere uyulmuş mudur, uyulup uyulmadığı noktasında gerekli incelemeler yapılmış mıdır?

4-6 gün arayla 2 ayrı patlama yaşanmasından sonra bu fabrikanın çalışma izninin askıya alınması, daha sonra da iptal edilecek olmasının açıklanmasının ardından bu tedbirler ne zaman uygulamaya konulacaktır?

5-Türkiye’de kaç tane havai fişek fabrikası bulunmaktadır, bu fabrikalar ile ilgili gerekli denetleme ve incelemeler yapılmakta mıdır, bundan sonra bu fabrikalar ile ilgili daha sıkı düzenlemelere ve tedbirlere gidilmesi Bakanlık gündeminde midir, bu tedbirler neler olacaktır?

6-Görsellikten başka hiçbir işlevi olmayan havai fişeklerin üretiminin sonlandırılması, satışı, düğün ve diğer kutlamalarda kullanılmasının yasaklanması düşünülmekte midir, bunun için gerekli yasal düzenlemeler yapılacak mıdır?"