İYİ Partili Örs: Meral Hanım ve Lütfü Türkkan iki ay önce uyardı

İYİ Partili Örs: Meral Hanım ve Lütfü Türkkan iki ay önce uyardı
İYİ Partili Hüseyin Örs, partisinin 2 ay önce iktidara pandemi hakkında uyarıda bulunduğunu belirterek, "Grup Başkan Vekilimiz Lütfü Türkkan ocak ayında, koronavirüsle ilgili iktidarı uyarmış, Genel Başkanımız Meral Akşener 11 Şubat'ta, bu belaya dikkat çekmişti" dedi.

İYİ Parti, iktidarı 2 ay önce uyardı

FATİH ERBOZ/ YENİÇAĞ 

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, korona salgını ile ilgili yaptıkları uyarıları hatırlatarak, "Salgına karşı ortak akılla hareket edilmelidir. Bu zor süreçte bizlerin uyarılarına kulaklarınızı tıkama alışkanlığından lütfen vazgeçin, yaptığımız önerileri ciddiyetle ele alın" dedi. Hüseyin Örs, Grup Başkan Vekili Lütfü Türkkan'ın verdiği önergede, "Küreselleşmeyle birlikte ulaşım teknolojilerinin ve yoğunluğunun son derece arttığı bir dönemde hiçbir ülke, insandan insana hava yoluyla bulaşabilen bir virüs riskinden uzak değildir. Bu sebeple, Türkiye'de de olası bir ölümcül salgının önlenmesi için gerekli tedbirler ivedi bir şekilde alınmalı" ifadesini hatırlattı.

Bu araştırma önergesinin 30 Ocak'ta reddedildiğini belirten Hüseyin Örs, şöyle dedi: "11 Şubat'ta, Genel Başkanımız Meral Akşener, İYİ Parti Grup toplantısında yaptığı konuşmada, dünyayı etkisi altına alan korona belasına dikkat çekerek memleketi idare edenlere uyarılarda bulunmuş ve 'Karantina merkezlerimiz var mı? Maske, serum ve ilaç stoku yapılıyor mu? Olası bir salgında hastanelerin kapasitesi yetişmeyebilir, hangi bölgelerde çadır hastaneleri, sahra hastaneleri kurulacak, bunların planları var mı?' diye sormuştu. Genel Başkanımız bu soruları bundan tam 2 ay önce sormuştu. Bu soruların cevaplarını maalesef bugün yaşayarak öğreniyoruz."

Hüseyin Örs, korona salgını ile mücadele kapsamında İYİ Parti olarak TBMM Başkanlığı'na 8 kanun teklifi verdiklerini kaydetti. Örs, şöyle devam etti: "Bu tekliflerimizde, asgari ücretle çalışan vatandaşlarımız gelir vergisinden muaf tutulsun; Kredi ve Yurtlar Kurumu'na olan borçlar 1 yıllığına faizsiz olarak ertelensin; kısa çalışma ödeneğinden yararlanma şartının kapsamı genişletilsin ve prim yatırma gün sayısı 450 günden 150 güne indirilsin; yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilen köprü ve otoyollar için ödenen garanti geçiş ücreti ödemeleri pandemi süreci geçene kadar durdurulsun yani yükleniciye ödeme yapılmasın; elektrik, doğal gaz ve su fatura tüketim bedelleri 7 Ocak 2020 tarihine kadar ilgili bakanlıklar tarafından karşılansın; elektrik faturalarındaki TRT payı kaldırılsın; elektronik haberleşme ve fatura ödemelerinin gecikmesi hâlinde, verilen hizmet durdurulmasın; salgın sürecinde ürünlerden alınan bütün KDV oranları yüzde 1'e düşürülsün, korona mücadelesinde hayatını kaybeden kahraman sağlık meslek mensuplarımız şehit sayılsın gibi önerilerde bulunduk. Bu kanun tekliflerimize desteğinizi bekliyoruz."
Hüseyin Örs, AKP iktidarına seslenerek, "Milletçe el ele verip büyük bir özenle uzmanların, yetkililerin uyarılarına da uyarak, gerekli önlemleri alıp bu sıkıntının üstesinden geleceğiz inşallah. Buna inancım sonsuz ama bu noktada ortak akılla hareket edilmelidir" dedi.