İYİ Partili Özcan'dan asgari ücret ile ilgili flaş açıklamalar

İYİ Partili Özcan'dan asgari ücret ile ilgili flaş açıklamalar
İYİ Parti Malatya Yeşilyurt İlçe Başkanı Mehmet Özcan, asgari ücret ile ilgili basın açıklaması düzenledi. Özcan, "İYİ Parti'nin iktidarında gelir eşit dağıtılacak, vatandaşın alım gücü arttırılacak, refah seviyesi yükseltilecek, bizler insanı yaşat ki devlet yaşasın sözünü kendimize ilke edindik" dedi.

MUSTAFA ALPER/ MALATYA /YENİÇAĞ 

İYİ Parti Malatya Yeşilyurt İlçe Başkanı Mehmet Özcan, asgari ücret belirleme çalışmaları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Özcan, elektrik ve su gibi giderlerde yapılan zamlarla, asgari ücrete yapılan zam arasında uçurum olmasının yanlış olduğunu söyledi. 

İYİ Partili Özcan, "İyi partinin iktidarında gelir eşit dağıtılacak, vatandaşın alım gücü arttırılacak, refah seviyesi yükseltilecek, bizler "insanı yaşat ki devlet yaşasın" sözünü kendimize ilke edindik" dedi.

Özcan'ın açıklamalarının tamamı şu şekilde:

Sayıları on milyonları bulan, asgari ücret ile çalışan vatandaşlarımızın gözü kulağı, bugünlerde açıklanması beklenen, asgari ücreti belirleme komisyonundan çıkacak kararda.

Peki kim bu komisyon üyeleri, hükümet kanadından beş (5), işçileri temsilen en çok işçi üyesi olan işçi sendikasından beş (5), işvereni temsilen en çok işveren üyeye sahip işveren sendikasından beş (5) olmak üzere toplam 15 üyeden oluşan bir komisyondur. Ne gariptir ki on milyonlarca işçinin kaderini tayin edecek bu komisyon üyelerine toplantı başı bir takım ödemelerin yapılıyor olması. Bu toplantıların uzamasının nedenleri arasında bir bağlantı var mı diye düşünmek bile istemiyoruz.

Bu komisyonda işçi tarafını temsil eden sendika üyelerinin gerçekten işçi haklarını korumak için mücadele verdiğini düşünürsek, burada asgari ücret miktarını belirlemede etkin taraf hükümet kanadıdır.
Hükümet kanadı bu kararı verirken elbette işçinin de işverenin de haklarını korumakla mükelleftir. Ama hükümetin kontrolünde olan elektrik, su, doğalgaz gibi giderlere yüzde 75 gibi zamlar yapıyorsan, asgari ücrete yüzde 15' lerde bir zam yapmak insafsızlıktan başka bir şey olmayacaktır.

Son 10 yılda bütün ekonomik verileri saklamalarına rağmen, görüyoruz ki mızrak kılıfa sığmıyor ve görüyoruz ki kral çıplak. Verileri saklasalar da yapılan araştırmalar gösteriyor ki, ülkemizdeki ücretli çalışanların yüzde 50 sinden fazlası asgari ücret ile çalışmaktadır. Buda bizi   Avrupa da açık ara birinci sırada tutuyor. Bu arada emeklilerimizi de unutmamak gerek, en düşük emekli maaşının da asgari ücretin altında olmaması gerek. Asgari ücretli ve emeklilerimizi birleştirdiğimizde ücretlilerin %80 ine tekabül eder. Hal böyle iken nasıl oluyor da kişi başı milli geliri 10000 doların üzerinde hesaplıyorlar anlamak mümkün değil.

Son 18 yılda gelir seviyesinde adaletsiz ve orantısız bir uçurum oluştu. Zengini daha zengin ederken fakiri daha da fakirleştirdiler. Orta direk dediğimiz ülkeyi ayakta tutan halkı yok ettiler. Beş müteahhide ve 3 GSM operatörüne verilen destek, silinen vergi borçlarının çeyreği, 83 milyon vatandaşa layık görülmedi. Yani 83 milyon vatandaş 5 müteahhit etmedi.
İyi partinin iktidarında gelir eşit dağıtılacak, vatandaşın alım gücü arttırılacak, refah seviyesi yükseltilecek, "insanı yaşat ki devlet yaşasın" sözünü kendimize ilke edindik.