İYİ Partili Sezgin'den 'JES' çıkışı

İYİ Partili Sezgin'den 'JES' çıkışı
İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Aydın’da bulunan jeotermal enerji santralleri (JES) nedeniyle incir ürünlerinde kükürt oranının arttığına ilişkin tartışmaları değerlendirdi.

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen tarafından açıklanan araştırmanın sonuçlarına değinen Sezgin, iddiaların çok vahim olduğunu ve söz konusu araştırmaya ilişkin künye bilgilerinin kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini belirtti.

Aydın Adnan Sezgin, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger’in söz konusu araştırmaya itirazlarını da eleştirerek, “JES’ler hiçbir tartışmaya mahal vermeyecek ölçüde milli servet ise, bu enerjiyi elektrik üretiminde kullanan birçok tesisin çevreye, hemşehrilerimizin sağlığına, toprağımıza, suyumuza, ürünlerimize verdikleri gözle görülür zarar nasıl izah edilir?” dedi.

İYİ Parti Milletvekili Sezgin ayrıca, birçok araştırmanın, JES’lerin zararlarını tespit ederek gündeme getirdiğini belirterek, Aydın Çevre İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Aydın İli 2016 Yılı Çevre Durum Raporu”nda da JES’lerin zararlarından bahsedildiğini vurguladı.

Gelen tepkiler sonucunda nihayet Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) finansmanıyla, JES’lerin Büyük Menderes Havzası üzerindeki zararlarının araştırılması amacıyla Nisan 2019 tarihinde bir projenin başlatıldığını da hatırlatan Sezgin, JES’ler iddia edildiği gibi zararsızsa neden bu kadar geniş kapsamlı bir tespit raporu hazırlandığının da açıklanmaya muhtaç olduğunun altını çizdi.