İYİ Partili Tatlıoğlu net konuştu: "Önce kadrolar değişmeli sonra Erdoğan gitmeli"

İYİ Partili Tatlıoğlu net konuştu: "Önce kadrolar değişmeli sonra Erdoğan gitmeli"
İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı ve Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu artan döviz kurlarıyla ilgili açıklamayı Yeniçağ’a yaptı. Tatlıoğlu, “Merkez Bankası, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 1. ve 2. derece kadroları acilen değiştirilmeli. İkinci olarak Türkiye, Erdoğan dönemini kapatmalı” dedi.

BERKAY BİGEÇ / ANKARA / ÖZEL HABER

Türk Lirası tarihin en kötü dönemlerinden birini yaşıyor. Dolar 7.36, Euro Euro ise 8,64 liradan güne başladı. Tüm bu gelişmeler yaşanırken İYİ Parti’den ilk açıklama geldi. İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı ve Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu artan döviz kurlarıyla ilgili açıklamayı Yeniçağ’a yaptı. Tatlıoğlu, "Merkez Bankası, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 1. ve 2. derece kadroları acilen değiştirilmeli. İkinci olarak Türkiye, Erdoğan dönemini kapatmalı." dedi.

"BU FOTOĞRAF TÜRKİYE’NİN TABLOSU DEĞİL"

Kurdaki bu artışın beklenmedik bir gelişme olmadığını, çok uzun süredir yapılan ekonomik politikaların ve yanlışların bir sonucu olduğunu belirten Tatlıoğlu "Kurun en son hareket ettiği 6.80’ler çok yüksek bir orandı. 7.32 kabul edilemeyecek seviyede bir yüksek oran.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi TÜFE bazlı efektif döviz kur endeksi 107. Yani 107 dolara aldığımız bir sepeti  bugün 65 dolara alıyoruz.
Tarihin en düşük noktalarından biri. Bu yaşadığımız günler Türkiye’nin fotoğrafı değil.
Türkiye’nin potansiyelinin fotoğrafı değil, yanlış politikaların fotoğrafı, uzun süredir olan düşüşün fotoğrafı. Partili Cumhurbaşkanlığıyla beraber bütün gücün tek elde toplanmasının, Merkez Bankası bağımsızlığının ortadan kalkması özerk kurumların hepsinin normal bir tapu dairesi gibi kamu otoritesi tarafından yönetilmesi ve bunların neticesinde Türkiye’nin ödemeler dengesindeki zayıflığı bir kriz haline gelmiştir."
dedi.

"TÜRKİYE ARTIK ERDĞAN DEVRİNİ KAPATMALI"

Tatlıoğlu, yapılması gereken radikal adımları ise şöyle sıraladı. "Merkez Bankası’nın, Hazine ve Maliye Bakanlığın 1. ve 2. derece kadroları hızlı bir şekilde değiştirilip bir güven verilmeli piyasaya.
İkinci olarakta Türkiye artık Erdoğan dönemini kapatmalı.
Biz Erdoğan’ın ve partisinin ekonomi sistemini biliyorduk bu anlayışın ülkeyi getirdiği durum bu. Türkiye bu dönemi kapatarak hukuku ve likayatı inşa etmeli.
3 ay içerisinde Türkiye’nin havası değişir. Piyasaya güven yok.
Piyasadan ciddi bir kaçış var. Türk Lirasına itibar Türkiye’ye itibardır.
Eğer Erdoğan dönemi kapanmazsa daha yüksek maliyetler ödeyeceğiz.
Doların 6.80’den 7.30’lara gelmesinin maliyeti aşağı yukarı Türkiye’nin 2019 yılında topladığı toplam gelir ve kurumlar vergisine eşit."
dedi.

Tatlıoğlu ayrıca 150-200 yıllık değerleri sürekli tartışmaya açarak ekonomideki kötü gidişatı örtemeyeceğini söyledi.