İYİ Partili Usta çok affedersiniz bu kelimeyi kullanmak istemiyorum dedi. Türkiye’deki enflasyon hikayesini anlattı

İYİ Partili Usta çok affedersiniz bu kelimeyi kullanmak istemiyorum dedi. Türkiye’deki enflasyon hikayesini anlattı
Meclis'te bütçe görüşmeleri başladı. Genel Kurulda partisi adına söz alan İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, "Çok affedersiniz bu kelimeyi kullanmak istemiyorum" dedikten sonra Türkiye’deki enflasyon hikayesini anlattı.

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan üçüncü bütçe olan 2021 Bütçe görüşmelerinde açıklamalarda bulundu.

Partisi adına Meclis Genel Kurulu'nda söz alan Erhan Usta, enflasyondaki son durumu değerlendirdi. "Çok affedersiniz bu kelimeyi kullanmak istemiyorum" ifadelerini kullanan Usta, Türkiye'de enflasyon "yalanı" olduğunu dile getirdi.

"Türkiye enflasyondan çok çekti. Enflasyonu dikkate alın" diyerek iktidara seslenen İYİ Partili Usta, sözlerine şöyle devam etti:

"Hiç kimse AKP kadar Türkiye'de algıyı yönetemediği için biz zamanından enflasyonu sadece Türkiye'nin sorunu sandık. Türkiye geçmişte AKP'den önce, benzer durumdaki ülkelere gre daha düşük bir enflasyona sahipken, şimdi benzer sınıftaki ülkelerin çok daha üzerinde."

Erhan Usta'nın Meclis tutanaklarına da yansıyan açıklamaları şu şekilde:

"Şimdi, bir enflasyon hikâyesi var Türkiye’de -çok affedersiniz, bu kelimeyi kullanmak istemiyorum ama- bir enflasyon yalanı var. Biz diyoruz ki bazen: “Bakın, arkadaşlar, enflasyon çok hızlı gidiyor. Türkiye enflasyondan çekti. Lütfen bu enflasyonu küçümsemeyin.” Mesela, Nihat Zeybekci diye bir Bakanımız vardı, onun ben bir kısım sözlerini hatırlıyorum: “Ya, enflasyon 2 puan yüksek gelse ne olur?” gibi böyle sözleri olmuştu. Yani enflasyon küçümsendi. Bazen, enflasyon -şu anda 14 oldu da, şu anda demiyorlar- yüzde 8-10 olduğu zamanlar deniliyordu ki: “Ya, kardeşim, Türkiye yüzde 70 enflasyonlardan geliyor. Yüzde 10 enflasyonu çok mu görüyorsunuz da şimdi eleştiriyorsunuz? Eleştirecek başka şey bulamadınız.” Ama tabii, bugüne kadar hiç kimse algıyı AK PARTİ kadar yönetemediği için bu ülkede, hiçbir iktidar bunları anlatamadığı için biz zannettik ki o yüzde 70 enflasyonlar Türkiye'nin problemiydi sadece, dünyada başka bir yerde problem yoktu. Şimdi bakalım öyle miymiş?

Burada, yüksek “yüksek enflasyon” dönemi diye… Bu biraz analitik bir şey; dönemler, yıllar bire bir, aynı tutmuyor. Gelişmekte olan ülkelerin de yüksek enflasyon dönemleri oldu, bizim de yüksek enflasyon dönemlerimiz oldu, şimdi bizim düşük enflasyon dönemlerimiz var çok düşük olmasa da. Bunun detaylarını ben Plan ve Bütçe Komisyonunda zaten anlattım, arkadaşlara da verebiliriz.

Arkadaşlar, yüksek enflasyon dönemlerine baktığımızda, gelişmekte olan ülkelerin ortalama enflasyonu yüzde 74,6. Yani Türkiye “yüzde 70 enflasyonlar” deyip hep karalanan o dönemlerde, diğer ülkelerde enflasyon yüzde 74,6, Türkiye’de ise yüzde 70,9. Yüksek mi? Evet, yüksek ama bu, o dönemin yapısal bir sorunu. Niye? Çünkü o dönemde gelişmekte olan ülkelere hiçbir fon akımı olmuyor, ülkeler büyüyemiyorlar ve yüksek enflasyon sorunuyla karşı karşıyalar. Ama bakıyoruz, o ülkeler bu enflasyon sorununu hızla aşıyorlar.

Şimdi, bu da düşük enflasyon dönemi. İlk bar grafik gelişmekte olan ülkeler. Bakıyorsunuz, gelişmekte olan ülkelerin düşük enflasyon döneminde ortalama enflasyonu yüzde 7,4. Yani şu anda 4,4 civarında da ama dönem ortalaması olduğu için aşağı doğru giden bir grafik var, yüzde 7,4. Bizde ne kadar? Yüzde 10,4. Yani kabaca bu düşük enflasyon dönemlerine AK PARTİ dönemleri olarak bakarsak aslında Türkiye geçmişte -AK PARTİ’den önce- benzer sınıftaki ülkelere göre daha düşük bir enflasyonu varken, şimdi benzer sınıftaki ülkelere göre çok daha yüksek enflasyonu olan bir ülke hâline gelmiştir. Bunun daha da kötüsü -artık enflasyon Türkiye’de katılaştı- önümüzdeki dönemdir."