İYİ Partili Yasin Öztürk tanzim satışlarındaki zararı Meclis’e taşıdı

İYİ Partili Yasin Öztürk tanzim satışlarındaki zararı Meclis’e taşıdı
İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, tanzim satışlar ile alakalı TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi. Öztürk, “Dışarıdan üçüncü kişilerden alınan sebzelerin zararına satışının yapılması bir Kooperatif birliğinin görevi midir?” dedi.

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, halcilik ve nakliyecilik yetkisi bulunmayan Tarım Kredi Kooperatiflerinin tanzim satışlarda tedarikçi olması ile alakalı Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemi ile soru önergesi verdi.

Ülkemizin son zamanlarda yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle birçok temel gıda ürünü ve diğer ürünlerde ciddi fiyat artışları meydana gelmiştir. Bu fiyat artışları sadece bir nedenle açıklanamayacak durumdadır. Hükümet bu fiyat artışlarını toptancılara ve aracı kişilere bağlamaktadır. Tanzim satış yerlerine ürünler Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından tedarik edilmektedir.

Buna göre;

1) Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü halcilik ve nakliyatçılık yapma yetkisini Ana Sözleşmesinin hangi maddesinden almaktadır?

Ana sözleşmede böyle bir yetki yoksa bu durumda asıl faaliyet alanı olan kredi kuruluşu olmak yerine kabzımallık faaliyetleri yapabilmek için gelecek genel kurulda Ana Sözleşme değişikliğine gidecek midir?

2) Temin edildiği iddia edilen ucuz sebzenin taşınması, depolanması ve işçilik maliyetleri muhasebeleştirilmekte midir?

Lojistikte kullanılan araçlara ödenen rakam ne kadardır?

Burada bir görev zararı oluşmakta mıdır?

3) Kooperatifin çiftçilere sattığı Gübretaş'ın 20-20-0 ve 18-46 gübrelerinin 50 kg lık birim maliyeti ne kadardır? Çiftçinin gübre alımında tarım kredi finansmanına başvurması durumunda uygulanan ortalama yıllık faiz oranı ne kadardır?

Bu oranlarda enflasyonla topyekün mücadele kapsamında sebzelere yapılan %50 indirim çiftçinin ana girdisi olan gübreye neden yapılamamaktadır?

4) Kamuoyunda basın bültenlerine yansıdığı kadarıyla Tarım Kredi Kooperatifleri Tanzim satış noktalarına tedarik edilen bu ürünleri bazen aldıkları fiyattan daha düşük fiyata vermektedir. Dışarıdan üçüncü kişilerden alınan sebzelerin zararına satışının yapılması bir Kooperatif birliğinin görevi midir?

Tarım Kredi Kooperatifleri bu ürünleri ne kadara almaktadır? Ne kadara devretmektedir?

Siyasetle iştigal olarak Kuruluşu görev zararına uğratma görev ve yetkisi Tarım Kredi Kooperatiflerinin ana sözleşmesinin hangi maddesinde yazmaktadır?