İYİ Partili Yılmaz'dan SETA'ya sert tepki

İYİ Partili Yılmaz'dan SETA'ya sert tepki
Gazetecileri fişleyen bir rapor hazırlayan SETA'ya ve İsmail Çağlar'a tepki gösteren İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, "Bu akademik dediğin çalışma aleni suç" ifadelerini kullandı.

İktidara yakınlığıyla bilinen, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” başlığıyla bir rapor yayımladı. İsmail Çağlar imzalı ‘rapor’da gazetecileri fişleme niteliği taşıyan izleme paylaşımları da bir araya getirilerek yayımlandı.

Raporda, BBC Türkçe, DW Türkçe, Amerika’nın Sesi, Sputnik Türkiye, Euronews Türkçe, Independent Türkiye ve CRI Türk (Çin Uluslararası Radyosu) çalışanlarının özgeçmişleri ve daha önce çalıştıkları kurumlar listelenirken, gazeteciler “mesleki kriterler”le ilgisi olmayan ölçütlerle yargılandı, “basın/ifade özgürlüğü”ne vurgu yapan sosyal medya paylaşımları üzerinde bile kuşku yaratmaya yönelik ifadeler kullanıldı. SETA tarafından hazırlanan rapor, kamuoyunda sertt tepki ile karşılandı.

"BU AKADEMİK DEDİĞİN ÇALIŞMA ALENİ SUÇ"

SETA'nın hazırladığı rapora Twitter hesabından tepki gösteren  İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, raporda imzası bulunan İsmail Çağlar'ın bir paylaşımını alıntılayarak raporun suç olduğunu ifade etti.

Durmuş Yılmaz, paylaşımında şu açıklamalarda bulundu:

dy.jpg

SETA'YA TÜRKİYE'DEN 1 MİLYON 125 BİN DOLAR 'BAĞIŞ'

Öte yandan SETA'nın ABD'de  “SETA Foundation” adlı bir şubesinin olduğu ortaya çıktı. ABD yasaları gereği vergiden muaf vakıf ve derneklerin mali bilgileri halka açık bir sisteme kaydediliyor.

Bu sistemdeki halka açık bilgileri Twitter hesabından paylaşan akademisyen Selim Sazak, SETA’nın ABD’deki şubesine Ankara’dan 1 milyon 125 bin dolar para gönderildiğini yazdı. Maaş harcamalarının 277 bin 582 dolar olarak görüldüğü sistemde, SETA’nın bütün gelirinin Ankara’dan toplanan bağış miktarı olduğu görülüyor.

Sistemde personel maaşı olarak, yalnızca “Genel Direktör” sıfatıyla yönetim kuruluna da üye olan Kadir Üstün’ün 75 bin 567 dolar aldığı anlaşılıyor.

seta-s.jpgseta-s2.jpg