Üniversiteli işsizlik Meclis'ten döndü

Üniversiteli işsizlik Meclis'ten döndü
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs’ün Üniversite mezunlarının işsizlik problemini çözmek için verdiği araştırma önergesi AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildi.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs’ün Üniversite mezunlarının işsizlik problemini çözmek için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Başkanlığı’na verdiği ve TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen araştırma önergesi AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildi.

Örs’ün ‘üniversite mezunlarının işsizlik sorununun çözülmesi ve iş piyasasına dahil olmalarını sağlanması’ hakkında Meclis Başkanlığı’na sunduğu araştırma önergesinin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:

“Ülkemizde üniversite mezunu sayısı her yıl artarken bu mezunların iş gücü piyasasına dâhil olma oranı giderek azalmaktadır. İş gücü piyasasına dâhil olma imkânı yakalayan üniversite mezunlarının büyük kısmı ise özel sektörde asgari ücretle işe başlayabilmektedir.

İstatistiklere bakıldığında üniversite mezunu istihdam oranında Avrupa''da sonuncu olduğumuz da bir gerçektir. Türkiye İstatistik Kurumunun açıklamış olduğu Ağustos 2021 verilerine göre, yükseköğretim mezunlarının istihdama katılma oranı yüzde 66,3 seviyesindedir. Açıklanan bu oran yükseköğrenim mezunlarımızın yüzde 34''nün işsiz olduğunu göstermektedir yani iki ya da dört yıllık üniversite mezunu her 100 kişiden 34''ü işsizdir. Üniversite kontenjanının artırılması, ihtiyaç olmayan alanlarda ikinci öğretim programlarının açılması; kampüs, yurt gibi üniversite imkânlarının olmadığı il ve ilçelerde siyasi kaygılarla fakültelerin açılması hem yükseköğretimde kaliteyi aşağı çekmekte hem de üniversite mezunlarının iş gücü piyasalarına dâhil olma oranının azalmasına sebep olmaktadır. Yaşanan bu süreç, üniversite mezunlarının iş bulamaması, iş bulanlarınsa asgari ücret seviyesi işlerde çalışmak zorunda kalmaları gibi sonuçlara sebebiyet vermektedir.

HER 3 ÜNİVERSİTE MEZUNUNDAN 1’İ İŞSİZ

Üniversiteleri yalnızca binadan ibaret gören, bina sayısının artmasını başarı hikâyesi gibi sunan bir yükseköğrenim politikasıyla geldiğimiz noktada her üç üniversite mezunundan 1''i maalesef işsizdir. Altyapısı olmadan açılan birçok yeni üniversitenin sayı ve bölümlerinin artması, üniversite mezunu işsizler ordusunda ciddi bir büyümeye sebep olmaktadır. Eğitim sistemi ile emek piyasası arasındaki uyumsuzluğun ortadan kaldırılması için elzem olan üniversite-sanayi iş birliği konusunda da dünyanın çok gerisinde kaldığımızı ifade etmek istiyorum.”

TORPİL, İLTİMAS DEĞİL; İŞ İSTİYORLAR

TBMM Genel Kurulu görüşmelerinde İYİ Parti Grubu adına bir konuşma yapan İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, “Geçen yıl 21 Ekim tarihinde, yine bu kürsüden atanamayan öğretmenlerimizin sorunlarına ilişkin vermiş olduğumuz araştırma önergesi üzerinde yaptığım konuşmadan sonra AK Parti Grubuna mensup bazı arkadaşlar sloganik sözlerle yarayı deşmekle beni suçlamışlardı. Biz burada işsiz gençlerimizin sorunlarını dile getiriyoruz, bu gençlerimizin tarafımıza iletmiş oldukları mağduriyetlerini anlatıyoruz. Bu gençlerimiz torpil istemiyor arkadaşlar, bu gençlerimiz iltimas istemiyor, kartvizit istemiyor; eğitimini aldıkları alanlarda meslek sahibi olmak istiyorlar, bu gençlerimiz atanabilecekleri kadroların ilan edilmesini istiyorlar; bunlar, imtiyaz değil, adalet istiyorlar ama AK Parti her zaman olduğu gibi bu taleplere kulaklarını tıkamakta, çeşitli algılarla hayal satmakta ve üniversite mezunu işsiz gençlerimizi görmezden gelmektedir. AK Parti döneminde işsizler içindeki üniversite mezunu oranı katlanarak artmıştır. 2002''de işsizler içindeki üniversite mezunu oranı yüzde 10,8 iken 2020''de bu oran yüzde 23,5''e çıkmıştır.

ATANAMAYAN ÖĞRETMEN SORUNU KANAYAN YARA

İktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunlarının durumu ortada. 500 binden fazla İİBF mezunu işsiz gencimiz var, atanamayan öğretmenlerimiz var. Yanlış politikalarınız yüzünden ülkemizde atanamayan öğretmen sorunu kanayan bir yara hâline gelmiştir. Özellikle öğretmen ihtiyaçları ile mezun ve mezun olacak öğrenci sayısı arasındaki uçurum kaygı verici boyutlara ulaşmıştır. Bunun yanında, hepimizin malumu, iş arayan mühendislerimiz, hemşirelerimiz, sağlıkçılarımız var.

İŞSİZLİĞİ DEĞİL, TÜİK’İ KONTROL ALTINA ALDILAR

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, konuşmasının son bölümünde “AK Parti''ye mensup arkadaşlar özellikle size sesleniyorum: Düzeltilmiş TÜİK verileriyle algı yaratmaya çalışıyorsunuz ama millet artık buna inanmıyor. TÜİK''e göre enflasyon düşüyor, işsizlik azalıyor, Türkiye büyüyor ama çarşı pazar öyle söylemiyor arkadaşlar, mutfak öyle söylemiyor. Biz size diyoruz ki: Arkadaş, enflasyonu kontrol altına alın. Siz TÜİK''i kontrol altına alıyorsunuz. Biz size diyoruz ki: İşsizlik artıyor, aman şuna bir el atın, kontrol altına alın bunu. Siz gidip TÜİK''i kontrol altına alıyorsunuz. Ama artık TÜİK de gerçekleri saklayamıyor.” ifadelerini kullandı.

Yapılan oylama sonucunda AKP ve MHP’nin oy çoğunluğuyla Üniversite mezunlarının işsizlik problemini çözmek için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla verilen araştırma önergesi reddedildi.