İYİ’lerin ve cesurların hareketi İYİ Parti 3 yaşında

İYİ’lerin ve cesurların hareketi İYİ Parti 3 yaşında
Meral Akşener önderliğinde "Türkiye İyi Olacak" sloganıyla 25 Ekim 2017'de yola çıkan, büyük baskılarla kurulan İYİ Parti, 3. yılını geride bıraktı.

MEHMET AKGÜN / YENİÇAĞ – ÖZEL HABER

İYİ Parti, 200 kişilik kurucu üye ile Ankara Yenimahalle'de bulunan Nâzım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi'nde yapılan kongreyle kuruldu. Partinin ismi, logosu ve sloganı açıklandı ve Meral Akşener oy birliğiyle partinin ilk genel başkanı seçildi.

İYİ Parti, Akşener'in önderliğinde kuruluş sürecinde birçok baskıya maruz kalmasına rağmen 3. yılında Türkiye'nin en önemli partileri arasında yer almayı başardı.

İYİ Parti'nin güneş biçimindeki sarı-lacivert logosunda 8 çizgi bulunuyor. Bu çizgiler partinin 8 ilkesini temsil ediyor. Bu ilkeler, "umut, kararlılık, adalet, gelecek, bilgi, zenginlik, cesaret ve medeniyet" olarak sıralanıyor. Partinin kuruluş sloganı ise "Türkiye İyi Olacak”

Parti programında da partinin amaçları şöyle açıklanıyor:

"Gençlerimize iş, kadınlarımıza yaşam hakkı ve eşitlik, yaşlılarımıza huzur, güven ve bakım imkanı, çocuklarımıza neşe, mutluluk ve sağlık, milletimize birlik ve beraberlik getirmek için yola çıkıyoruz. Zor dönemde ve zor şartlarda yola çıktığımızın farkındayız. Milletimize inanıyor ve güveniyoruz. Seksen milyonuz. Büyük bir milletiz. Büyük bir ekonomiyiz. Çalışıyoruz ve üretiyoruz. Paylaşamıyoruz. Hakça paylaşacağız. Birlikte başaracağız. Adil olacağız. Adaleti sağlayacağız. Mazlumun, haklının yanında, zalimin karşısında olacağız. Farklılıklarımızı değil, ortak yanlarımızı öne çıkaracağız. Farklılıklarımızı göreceğiz. Aynı türkülerle oynayan, eğlenen, evlenen, aynı acıları paylaşan, aynı ekmeği bölüşen, aynı türkülerle ağlayan biz değil miyiz. İyi bir Türkiye için varız. İyi bir Türkiye için buradayız. İyi bir Türkiye için yola çıkıyoruz."

YSK, İYİ Parti'nin 2018 genel seçimlerine şartları karşılamadığı gerekçe göstererek giremeyeceği yönünde karar aldı. CHP, 15 milletvekilini İYİ Parti'ye transfer edip İYİ Parti'nin grup kurmasını sağlayarak şartların yerine getirilmesini sağladı. Akşener, kuruluş sürecinde yaşadıkları baskıları "Biz neler yaşadık? Haftada bir benim tutuklanmam söz konusu oldu. Ev temizlemekten yoruldum, polisler gelirse ayıp olmasın diye. Bunları aşa aşa geldik" demişti.

Yeni bir parti olmasına rağmen önemli bir kesime hitap etmeyi başaran İYİ Parti, demokrasi temelli oluşturulan "Millet İttifakı'nın" kurucuları arasında yer alarak 2018 genel seçimlerinde 38 milletvekiliyle TBMM'nin 5. partisi haline geldi. Akşener 2018'de cumhurbaşkanı adayı oldu.

Türk siyasi tarihine yeni bir soluk getiren İYİ Parti'nin sıradaki sınavı ise 31 Mart 2019 yerel seçimleriydi. Millet İttifakı'nın başarılı stratejileriyle birlikte başta İstanbul ve Ankara olmak üzere büyükşehir belediyeleri Millet İttifakı üyesi partilere geçti. Akşener, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kazanılmasının ardından, "23 Haziran sadece partilerin değil, bizzat Türk milletinin destanıdır. İyi ve cesur insanlar 25 yıldır değişmeyeni değiştirdi. Bize attıkları bütün iftiralar boşa çıktı" demişti.

Bu arada Meral Akşener'in bugünkü İzmir programı Çiğli ilçesinde, Harmandalı yolunda saat 14.00'te, "özel bir açılışla" başlayacak. Genel Başkan, saat 18.30'da da Gündoğdu Meydanı'nda, İYİ Parti'nin 3. kuruluş yıldönümü programına ev sahipliği yapacak.