İYS nedir? İYS uygulaması ile istenmeyen numara ve mesaj engelleme nasıl yapılır?

İYS nedir? İYS uygulaması ile  istenmeyen numara ve mesaj engelleme nasıl yapılır?
Ticaret Bakanlığı tarafından SMS, e-posta ve sesli aramalar gibi iletilerle yaşanan rahatsızlıkları ortadan kaldırmak amacıyla yeni bir uygulama kullanıma sunuldu. e-Devlet üzerinden İYS girişiyle istenmeyen numara ve mesaj engelleme sistemi nedir? İşte detaylar…

İYS uygulaması, Ticari Elektronik İleti onayı alınmasına, reddetme hakkının kullanılmasına ve şikayet süreçlerinin yönetilmesine imkan tanıyan sistemdir. Bu sistem, hizmet sağlayıcıların pazarlama iletişimi amacıyla çağrı merkezi üzerinden arama, SMS, e-posta yoluyla ticari elektronik ileti göndermek için alıcılardan aldıkları onayları saklayıp yönetebilmesine, alıcıların ise onay ve ret hakkını kullanabilmesine, ticari elektronik şikayetlerini iletebilmesine ve yönetebilmesine imkan tanıyor.

 

E-DEVLET İSTENMEYEN SMS, E-POSTA, SESLİ ARAMALAR NASIL ENGELLENİR?

e-Devlet üzerinden veya www.iys.org.tr adresinden tercihlerinizi düzenleyebilirsiniz. Sisteme girip "Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi"ni aratın.

"Yeni İletişim Adresi Ekle" kısmından telefon numaranızı veya e-Posta adresinizi ekleyebilirsiniz. Burada da Aydınlatma Metni`ni okuyup onaylamanız gerekiyor. e-Devlet üzerinden tek tek onaylarınızı inceleyip düzenleyebilirsiniz.

İptal için bu sıralamayı takip edebilirsiniz. İleti Yönetim Sistemi`nin internet sitesine girdiğinizde karşınıza çıkan sayfada öncelikle "Vatandaş Girişi" kısmına tıklamanız gerekiyor. Açılan sayfada telefon numaranızı eklemeniz gerekiyor.  Daha sonra telefonunuza gelen doğrulama kodunu girmelisiniz.

Bir sonraki sayfada "Aydınlatma Metni" çıkıyor. Aydınlatma metnini okuduktan sonra, "Okudum, anladım" kutusunu işaretlemelisiniz.

Size elektronik ileti gönderme iznine sahip firmaları tek tek inceleyebilirsiniz. Mesaj ve arama iznini güncelleyip kaydedebilirsiniz.