İzlanda Başbakanı İstifa Etti

İzlanda Başbakanı İstifa Etti
Panama belgelerindeki şok etkisi artarak devam ediyor. Kara para trafiği gözler önüne serilen İzlanda Başbakanı istifa etti. Yeni istifaların gelebileceği konuşuluyor.

Belgelerde adı geçen bir diğer ülke lideri de İzlanda BaşbakanıSigmundur Gunnlaugsson. Mossack Fonseca belgelerinde Başbakan Gunnlaugsson'un ülkesi finansal krizdeyken, kamu fonlarıyla kurtarılan bankalara özel bir alaka gösterdiği görülüyor.

Belgelerde, Gunnlaugsson'un bir offshore şirket aracılığıyla sorunlu İzlanda bankalarına yüz milyonlarca dolarlık yatırım yaptığı ve bu yatırımları kamuoyuyla paylaşmadığı anlaşılıyor.

2009'da Başbakanlık görevini devralan Gunnlaugsson'un, bankalara yatırım yapan Wintris şirketindeki paylarını beyan etmediği, şirketteki yüzde 50 hissesini, Başbakan olduktan 8 ay sonra eşine devrettiği görülüyor.

Hisselerin devri ise, hisse başı 1 dolar bedel üzerinden gerçekleşmiş.

İzlanda'da Gunnlaugsson'un hemen istifa etmesi gerektiği yönünde baskılar artarken, Başbakan yasa dışı bir iş yapmadığını ve eşinin de hisse devrinden herhangi bir finansal çıkar sağlamadığını ifade ediyor.

İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson geçtiğimiz senelerde yaptığı açıklamalarda İzlanda ekonomisinin mevcut durumunun AB’ye göre daha iyi bir seviyede seyrettiğini ve İzlanda’nın yakın zamanda AB’ye üyelik başvurusunda bulunmayacağını ifade etmiştir. 

GÜVEN OYLAMASINA GİDECEK

Panama belgelerinin sızmasıyla gözler belgelerde isimleri geçen siyasilere çevrildi. İzlanda Başbakanı Sigmundur Davíð Gunnlaugsson'un dün gece geç saatlerde "istifa" kararı aldığı uluslararası basın kuruluşlarına yansıdı. Gunnlaugsson'un istifa etmediği, ancak istifanın eşiğinde olduğu, bunun için güven oylamasına gideceği ifade ediliyor.