İzmir’deki büyük depremi 8 yıl önceden bilen Prof. Dr. Şener Üşümezsoy büyük depremin ardından asıl tehlikeyi açıkladı. Son uyarısını yaptı. Çok fena konuştu

İzmir’deki büyük depremi 8 yıl önceden bilen Prof. Dr. Şener Üşümezsoy büyük depremin ardından asıl tehlikeyi açıkladı. Son uyarısını yaptı. Çok fena konuştu
İzmir’de büyük deprem yaşanacağını 8 yıl önceden bilen Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “oluştuğu Merkez İzmir Körfezi’nde hemen kıyıda olduğu için Samos depreminden daha fazla etkilenecektir. Samos depremi bir İzmir depremi değildir ama diğer fay ise tam İzmir kıyısında oluşan bir deprem olarak oluşmuştur ve oluşacaktır” dedi.

ADEM DEĞİRMENCİ / YENİÇAĞ - ÖZEL HABER

İzmir’de büyük deprem yaşanacağını 8 yıl önceden bilen Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “oluştuğu Merkez İzmir Körfezi’nde hemen kıyıda olduğu için Samos depreminden daha fazla etkilenecektir. Samos depremi bir İzmir depremi değildir ama diğer fay ise tam İzmir kıyısında oluşan bir deprem olarak oluşmuştur ve oluşacaktır” dedi.

2012 yılında bu olacakları bilen Üşümezsoy, uyarısını yapmasına rağmen kimse dinlemedi. İzmir’deki depremin yaraları sarılmaya devam ederken Jeoloji Uzmanı Şener Üşümezsoy, Yeniçağ’a özel açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, 30 Ekim’de yaşanan ve son olarak 114 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan büyük depremin ardındaki gerçeği açıklayarak, “Samos depremi bir İzmir depremi değildir ama diğer fay ise tam İzmir kıyısında oluşan bir deprem olarak oluşmuştur ve oluşacaktır. Bu anlamda 1668’te ve 1778’te kırılan bu fayın 19. yüzyılın sonunda bir kez daha kırıldı. Bundan sonraki kırılma Samos fayının kırılmasıyla bağlantılı olarak Samos’un güneye doğru çekilmesiyle İzmir bloğunun kuzeyindeki Narlıdere Güzelbahçe fayında gerilim artmıştır” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Üşümezsoy, "Depremin şiddetini bu şekilde görüyoruz. Renklerle görüldüğü gibi; içerideki en yüksek şiddet kırmızı renk ile ifade ediliyor. 8. dereceden düşerek şiddetin azalım eğrilerini görüyoruz. Bu anlamda, bölgedeki depremin etkilerini anlamak için bu harita bize bilgi veriyor. Turuncu renk 8’i, koyu sarı 7, sarı 6, yeşil 5, mavi 4 şiddetinde olduğunu gösteriyor. Buradan çıkan sonuç, merkezde yer alan küçük bir alan 8 şiddetinde. Körfez 7 şiddetinde ve İzmir’e doğru bir kamalanma yaparak 6 ve 5 şiddetine düşüyor. Yıkımın olduğu zayıf zeminlerin olduğu kesimde şiddet yukarı doğru bir bükülme yapıyor. Bütün geniş bölgede olan etkileri ise, Körfez’den dışındaki alanda 4,3,2 gibi bir dağılım görülüyor" diye konuştu.

sener1-005.jpgsener2-003.jpg

02357bff-b23d-46a0-a847-f3796c09eeae.jpg055c08f0-118e-4818-94e4-7a3c474e0d5f.jpg1c0e4f94-fed9-4cd3-a498-d263133fdef3.jpg

Prof. Dr. Üşümezsoy'un açıklamaları şu şekilde:

"1668’de 1778’de kırılan Körfez depreminde 6,5 civarında iki deprem potansiyeli vardır. Bu depremlerin oluştuğu Merkez İzmir Körfezi’nde hemen kıyıda olduğu için Samos depreminden daha fazla etkilenecektir. Samos depremi bir İzmir depremi değildir ama diğer fay ise tam İzmir kıyısında oluşan bir deprem olarak oluşmuştur ve oluşacaktır. Bu anlamda 1668’te ve 1778’te kırılan bu fayın 19. yüzyılın sonunda bir kez daha kırıldı. Bundan sonraki kırılma Samos fayının kırılmasıyla bağlantılı olarak Samos’un güneye doğru çekilmesiyle İzmir bloğunun kuzeyindeki Narlıdere Güzelbahçe fayında gerilim artmıştır.

“İKİ AYRI FAY DEPREM YAPACAKTIR”

Samos Adası önünde olan depremde 7,0 büyüklüğünde deprem oluşmuş; 8,5 şiddetinde oluşan deprem Körfez içerisinde 8,0’den 7,5’e düşmüş ve izmir’de ise 7,0 şiddetinde etkilemiştir. Bu fayın odak merkezinin İzmir’deki yıkım yerine olan 50-60 kilometrelik mesafededir. Ama Urla ile Balçova arasındaki Narlıdere Güzelbahçe fayı 6,5 civarında iki ayrı fay deprem yapacaktır. Ama şehir merkezine yakın olduğu için yıkım daha etkili olacaktır. Bunlardan biri 1668 yılında olmuş; bunlardan diğeri ise Urla’ya doğru giden fay 1778’te kırılmıştır.

259391f0-2f55-4e9a-95f2-3323d7d297c7.jpg

Sarı çizgi ile gösterilen Samos fayı ile hemen batıda Kuşadası’na doğru uzanan fay hattı görülmektedir. Kuzeyde ise kalın kırmızıyla gösterilen Narlıdere fayı ve onun iki yanında ise siyahla gösterilmiş transfer fayları olarak Doğanbeyli fayı ve Seferihisar fayıdır.

saridan-sonra.jpg

Samos depreminde haritada görüldüğü gibi esas olarak normal fay kuzeye doğru eğilme olan kırılma esnasında Samos Adası’nın beş metre kadar atımla güneye gittiği bir yırtılma oldu. Bu bloğun üzerinde İzmir bloğu yer almakta. İzmir bloğu da esas olarak Samos Adası’nın eşitidir. İzmir Körfezi’nde Narlıdere fayı batıda Güzelbahçe’den Balçova’ya kadar giden bir segment ile Güzelbahçe’den Urla’ya giden bir segmentten oluşan bir fay düzlemi vardır. İzmir bloğu bu fay düzleminin üzerinde tabandaki blok olarak alınmaktadır.

“İKİ FAY ARASINDA KAYARAK GÜNEYE DOĞRU İLERLEMİŞTİR”

Narlıdere fayı, Samos fayı ile aynı yönde fakat taban bloğu içindeki depremdir. Bu fayda Samos bloğu yaklaşık 5 kat kadar güneye doğru kaydığı için kuzeydeki Narlıdere fayı üzerinde gerilimi artırmıştır. Samos fayı, İkaria’yı sınırlayan yanıltımlı fayla doğuda ise Dibek Yarımadası fayı ile sınırlı olup bu iki fay arasında kayarak güneye doğru ilerlemiştir.

sss-019.jpg

Bu harita, Somos depreminde fayın konumunu ve bölgedeki yer ivmesini hızlarını gösteriyor. Burada görüldüğü gibi depremden çok uzakta olduğu halde Bayraklı’da yıkılan bölgeyi görüyoruz. Aynı şekilde kuzeyde Gediz Deltası bölümündeki kötü alanı görüyoruz. Güzeydeki kırmızı çizgi kırılan fay, körfezdeki kırmızı çizgi ise 1668’te kırılan faydır."

asil-harita.jpgivme-hizi.jpg