İznik'te suların çekilmesiyle tarihi bazilika ortaya çıktı. İnsanlar merak içinde ne olacağını bekliyor

İznik'te suların çekilmesiyle tarihi bazilika ortaya çıktı. İnsanlar merak içinde ne olacağını bekliyor
Bursa’nın İznik ilçesinde, 1500 yıl önce Aziz Neophytos’un adına inşa edilen bir bazilika ortaya çıktı. Göl kıyısının 20 metre açığında bulunan tarihi mirasın, suların çekilmesiyle gün yüzüne çıktı. İnsanlar, 6-7 yıldır bekleyen esere ne olacağını merakla bekliyor.

DHA'da yer alan habere göre, Bursa'da tarihi bir bazilika, sular çekilince ortaya çıktı.

"İNSANLAR FOTOĞRAF ÇEKMEK İSTİYORLAR"

İznik Gölü'ndeki çekilmelerden dolayı bazilikanın ilk kez bu kadar net belli olduğunu söyleyen bölge esnafından Bekir Uslu, "Bazilika iyice ortaya çıkmaya başladı. Aynı kuraklık 2007 yılında yaşanmıştı ama günümüzde yaşanan kuraklık 2007'dekini biraz daha geçti. Bazilika biraz daha fazla ortaya çıkmaya başladı. 2014 yılının en iyi 10 buluşu arasındaydı. Gelen vatandaşlar soruyorlar fakat içeri girmek yasak olduğu için uzaktan bakıp, fotoğraf çekip, gidiyorlar. Gün yüzüne çıkmasının bazilikaya zarar vereceğini düşünmüyorum ama koruma altına alınması gerekiyor. 6-7 yıl oldu ve insanlar merakla ne olacağını bekliyorlar. Hiçbir şey yapılmadığı zaman da insanlar merak içerisinde kalıyor" dedi.

PEK ÇOK UYGARLIĞA EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Tarihi M.Ö. 4'üncü yüzyıla uzanan, Bithynia, Selçuklu, Roma ve Osmanlı gibi pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan İznik’te, 2014 yılında havadan çekilen fotoğraflar sayesinde İznik Gölü içerisinde 2 bin yıllık bazilika olduğu ortaya çıktı. Bazilika formunda kilise kalıntısı olduğu saptanan tarihi yapı, 20 metre açıkta, 2 metre derinlikte yer alıyor. 740 yılında yaşanan depremde göl sularına gömülen bazilika, 2014 yılının en önemli keşifleri arasında gösterildi. Batık bazilikanın, yaşanan kuraklık ve dış etkenlere bağlı olarak gölde yaşanan su çekilmesiyle birlikte bazı parçaları su yüzeyinin üzerine çıktı.