Jeffrey, Suriye’de PKK ve ENKS’ye “Türk ordusu operasyon yapmayacak” diye teminat verdi. Ankara, “Terör örgütüyle mücadele kararlığımızda değişiklik yok” dedi

Jeffrey, Suriye’de PKK ve ENKS’ye “Türk ordusu operasyon yapmayacak” diye teminat verdi. Ankara, “Terör örgütüyle mücadele kararlığımızda değişiklik yok” dedi
ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin “Türkiye terör örgütlerine askeri operasyon yapmayacak” şeklindeki iddiası Dışişleri Bakanlığı kaynaklarınca yalanlandı.

KAYNAK: YENİÇAĞ GAZETESİ

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin “Türkiye terör örgütlerine askeri operasyon yapmayacak” şeklindeki iddiası Dışişleri Bakanlığı tarafından yalanlandı.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin, “Türkiye terör örgütlerine askeri operasyon yapmayacak” şeklindeki iddiası Dışişleri Bakanlığı kaynaklarınca yalanlandı. Yapılan yazılı açıklamada, Özel Temsilci Jeffrey’nin adı verilmeden “PKK/YPG terör örgütüyle mücadelemizde ve saldırı nereden gelirse orada cevap verme kararlılığımızda bir değişiklik söz konusu olamaz” denildi. Jeffrey’nin, PKK/YPG liderleri ve ENKS temsilcileriyle yaptığı görüşmede, Türkiye’nin bölgede yeni bir askeri operasyon başlatmayacağını söylediği ileri sürülmüştü.

Jeffrey’den bu açıklamayla ilgili bir yalanlama gelmedi. Anadolu Ajansı’na göre, Özel Temsilci Jeffrey, Suriye’de terör örgütü PKK/YPG elebaşları ile Kürt Ulusal Konseyi temsilcileriyle yaptığı görüşmelerde Türkiye’nin bölgeye yeni bir askeri operasyon düzenlemeyeceğini söyledi. Yerel kaynaklardan edilen bilgiye göre, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, dün Suriye’nin Haseke ve Deyrizor illerinde YPG/PKK elebaşları ve Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) temsilcileriyle bir araya geldi.

Terör örgütü YPG/PKK ile ENKS’nin bir an önce uzlaşmaya varmasını isteyen Jeffrey güvence verdi. Jeffrey, Deyrizor’da isePKK/YPG’nin sözde askeri konseyi ve yerel meclis üyeleriyle buluştu. Buradaki görüşmede bölgede sükunetin önemini vurgulayan ABD temsilcisi, bölge halkına hizmetlerin temin edilmesinin gerektiğini söyledi. Görüşmelerin ardından Erbil’e giden Jefrey, Mesut Barzani’ye bilgi verdi.

Bu arada, gelişmeleri değerlendiren Aydın Üniversitesi öğretim üyesi emekli Tuğgeneral Dr. Naim Babüroğlu, “Dışişleri kaynaklarının size yaptığı açıklamada ifadeler güzel ama neden Jefferey’e şiddetle tepki gösterip, ikaz edilmiyor” diye sordu. Babüroğlu, “Bunun ikaz edilmesi gerekir, sözlerini geri çekmesi istenmeli. Jefferey sıradan bir ABD vatandaşı değil. ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi olarak giderek PKK/PYD temsilcileri ile görüşüyor. ABD’yi temsil ederek, Kuzey Irak’ta Barzani tarafında görüşmeler yapıyor. O nedenle ikaz edilmeli, sözlerini geri çekmesi istenmeli” diye konuştu.

PARÇALARI BİRLEŞTİRME TOPLANTISI

ABD’nin Büyük Orta Doğu planı çerçevesinde çizilen “Özgür Kürdistan” haritası adım adım gerçekleştiriliyor. ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin organizasyonuyla YPG/PKK ve Suriye Kürt Uluısal Konseyi’nden oluşturulacak, “Terör Devleti’nin” Irak’ta kurulan kukla Kürdistan’a eklenmesiyle ilgili görüşmeler hız kazandı.